Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 1. 3. 2019.

Zagađenje vazduha kao globalni problem, besplatni prevoz kao rešenje

Konj u magli Smog i magla često obavijali Niš ove zime; foto: Vanja Keser

Ove zime Niš je bio jedan od zagađenijih gradova, a koncentracija štetnih čestica je bila povremeno i 7 puta viša od dozvoljene. Naglašavano je da je jedan od većih problema, pored loženja, i saobraćaj, a odgovore na pitanja hoće li se zbog ovoga uvesti mere, kao što su ekološki autobusi ili podsticanje građana da više koriste gradski prevoz, nisu imali ni Grad ni Direkcija za javni prevoz. Luksemburg se, sa druge strane, protiv zagađenosti bori na veoma inovativan način - besplatnim prevozom za sve.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Slobodan Milošević

    11:11 // 1. 3. 2019.

    Zabraniti ugalj, gasifikovati toplane, ukinite naknadu za uvodjenje gasa. Za pocetak sasvim dovoljno a mnogo ce pomoci

  • Ibi

    10:15 // 1. 3. 2019.

    Besplatan prevoz?! Kad na vrbi grožđe rodi! Koji političar bi pre dao narodu nego sebi?

  • miki veliki

    11:26 // 1. 3. 2019.

    Ko zeli da prevozi Nislije, neka digne kredit i neka kupi autobuse na metan ili na struju. U Barseloni su svi autobusi na metan, a u Valensiji na struju! Oba grada imaju i tramvaj! U Nisu najvise zagadjuju domacinstva i javne ustanove koja se greju na ugalj, drva i mazut! Dajte subvencije ljudima da kupe kotao na pelet, dovedite im gas, zabranite lozenje drva i uglja i eto vam cistog vazduha!

  • Miloš

    08:31 // 1. 3. 2019.

    Treba kontrolisati izduvne gasove na vozilima, ako si skinuo katalizator - ići ćeš peške! Smanjiti akcize na TNG, dati podsticaje za kupovinu hibrida

  • Verko

    09:29 // 1. 3. 2019.

    99% zagađenja u Nišu potiče od individualnih ložišta. Bavite se time a ne saobraćajem. Novi Sad je malo veći grad od Niša i ima duplo više vozila, pa nemaju problem sa zagađenjem.

    • Bruno

      13:45 // 1. 3. 2019.

      N.S. nije mnogo veći, ali ima više korisnika koji su priključeni na toplanu, a i nije u kotlini, vetar lakše rastera dim.

  • Dejan

    09:49 // 1. 3. 2019.

    Rešenje je prosto uvesti naplatu ulaska motornim vozilom u širi centar grada. Građani Niša i okoline su nakupovali zapadne krševe i svi bi kolima na posao, na kafu i nešto da završe u centar. Znači promovistati prevozno sredstvo biciklu i obeležiti biciklističke staze. Ko hoće u centar grada kolima lepo dnevna karta 500din + parking pa završavaj šta ti je volja.

  • Djoka

    10:21 // 1. 3. 2019.

    Smanjiti akcizu za tng, pojednostaviti i pojeftiniti ateste i rešili ste 15% problema.

  • Borko

    11:17 // 1. 3. 2019.

    "...analize gradskog prevoza u Nišu, koja je poverena departmanu za saobraćaj novosadskog Fakulteta tehničkih nauka."
    Znači Pavle Gladović! Nije vam dobar Saobraćajni fakultet Beogradskog univerziteta. To znači da će sve biti urađeno u korist "Niš-ekspresa" i povratak monopola i priče od pre 2006. godine. Navozaće nas za skupe pare.

    • Aca

      15:41 // 1. 3. 2019.

      Novosadski Tehnički fakultet je ubedljivo najbolji u Srbiji.

  • Mara

    11:40 // 1. 3. 2019.

    Toga kod nas neće biti.Besplatan prevoz nas neće spasiti od zagadjenosti

  • Taske

    09:47 // 1. 3. 2019.

    A be odakle ste? Luksemburg ima inovativno resenje, pa i ovde je bilo to inovativno resenje,onda se ala otvorila a narod bas briga za sta ga sve glodju

  • Borko

    11:11 // 1. 3. 2019.

    Da nemaju para oni ne bi vozili automobile (gorivo+parking), znači nije im problem da plate karticu od 60 dinara. Znači nije rešenje i u besplatnom prevozu. Rešenje je u poskupljenju parkinga ili ponovnom uvođenju sistema "par-nepar" u periodu velikog zagađenja vazduha. Možda bi bilo i rešenje uvođenje "poreza na dimnjak" kao u stara turska vremena.

    • qgo

      13:54 // 1. 3. 2019.

      @Borko UZmi olovku u ruke i izracunaj koliko kosta kilometar koji se predje kolima (cena goriva plus registracija plus cena nekog boljeg polovnjaka recimo). Iznenadices se kada vidis da je jeftinije doci kolima na posao nego da ides autobusom.

  • radivoje milenković

    13:35 // 1. 3. 2019.

    Samo se pitam: da li je zagađenja bilo dok se narod grejao isključivo na drva? Svako domaćinstvo Smederevac, kaljevu peć, furunu, kube...? Pa nije bilo zagadjenja., pa je glavnog zagađivača - proglašen građanin. A sad, toplane, gasovode, kolektori, peleti... Koga sada progjasiti zagađivačem? Tramvaje?

  • Mimi

    15:35 // 1. 3. 2019.

    Najbolje rešenje za pojedince su kućni prečišćivači vazduha,jer dok mi sačekamo da neko drugi reši problem,razbolećemo se.Na početku zime i grejne sezone mi je otac kupio ruski ambilife, jer imam bebu i sad makar u kući dišemo čist vazduh.

    • peraXX

      09:35 // 4. 3. 2019.

      gde ima da se nadje taj preciscivac vazduha ambilife? i kolko para

  • Mrko

    08:54 // 3. 3. 2019.

    Skoro da ni jedan auto u srbiji koji je kupljen od preprodavca-uvoznika nema katalizator. To odmah skidaju i prodaju jer uzmu neki dinar. I sta ocekujemo? Cist vazduh? Za pocetak bi drzava mogla da uvede provere izduvnih sistema prilikom tehnickog pregleda a ne da proveravaju koroziju.

  • Jovana

    20:06 // 2. 3. 2019.

    Sramota za Nis. Najjadniji najveci grad Srbije, i u tome samo napreduje. Ako nam je, nek nas uguse i da nas ne bude! Koliko samo umrlih od virusa, pitamo se samo zasto. Blago nama. Ziveli

  • Ivančica

    16:56 // 5. 3. 2019.

    Prečišćivači vazduha kako smo krenuli, neće biti stvar izbora već preživljavanja. Prepušteni smo sebi i ako sam pojedinac ne misli na svoje zdravlje niko drugi neće. Mimi da li je taj prečišćivač o kome govorite kupljen preko sajta pro100healthy, jedino tamo sam uspela da izguglam....

    • Marija

      14:41 // 6. 3. 2019.

      Slazem se, kao sto danas svi imamo klime po stanovima, tako cemo da imamo i preciscivace vazduha. Sve je zagadjeno, strasno. I ja sam nasla samo na tom sajtu, vidim da su sada na popustu, a i dobri su protiv alergena, sto mi bas znaci zbog cerkice.

    • Rastko Vukovic

      16:23 // 11. 3. 2019.

      Preciscivac vazduha sam i ja nasao na sajtu pro100healthy. Jos uvek je na popustu i bas nam je stigao u subotu. Stavili ga u funkciju i zaista smo odusevljeni. Ipak je ta ruska tehnologija dobra stvar a moram priznati da su se ovog puta potrudili i oko dizajna.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: