Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 15. 8. 2016.

| Društvo

Zaharijev sa planinarima proslavio uspon na Crnook

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Uspon
Zaharijev poveo kolo; Foto: Miroslav Dokman

Na trećem međunarodnom usponu na planinu Crnook kod Bosilegrada proteklog vikenda ulestvovalo je oko 350 planinara iz Srbije, Bugarske i Makedonije, a toplu dobordošlicu poželo im je predsednik Opštine Vladimir Zaharijev.

Planinari su išli u pohod na najviši vrh, koji se takođe zove Crnook (1.881 m), a koga meštani popularno zovu “krov Bosilegradskog kraišta”. Planinari Oko 300 planinara se popelo na vrh Crnook; Foto: Miroslav Dokman

Kružna staza na Crnooku je srednje zahtevna, ukupne dužine 22 km, sa visinskom razlikom od skoro 1.000 metara u usponu i isto toliko u silasku, kažu u Planinarskom klubu "Železničar".

Kada se uzme u obzir naporan i dug put koji su planinari iz tri zemlje morali da pređu da bi došli u Bosilegrad i Donju Ljubatu, slobodno se može reći da je izlazak oko 300 učesnika na vrh Crnook veliki sportski uspeh – ističu.

Crnook Pogled na planine Crnook na Dukat, Strvnu i Besnu Kobilu; Foto: Miroslav Dokman Deo planinara koji nisu mogli da se popnu do vrha su, uz pratnju vodiča, od spomenika Kinstan iznad sela Crnoštica, širokim putem zaobišla vrh i otišla na Soborište.

Najteži deo za sve bio je završni, veoma strm uspon, od Kinstana do vrha Crnook. Iako je na vrhu postavljena antena, koja se uočava sa velike razdaljine, činilo se da vrh stalno "izmiče". Ipak, posle četiri sata hoda, planinari su izašli na prvenac Kraišta i uživali u impresivnom pogledu ka planinama Srbije, Bugarske i Makedonije - dodaju organizatori.

Članovi Planinarskog kluba "Želelzničar" iz Niša su, kažu, imali zapaženu ulogu u ovoj akciji. Vodiči na stazi bili su Miroslav Dokman, Nenad Stevanović ​i Petar Ratković, a članica kluba, 97-godišnja Jelena Minardi, dobila je priznanje za najiskusniju učesnicu akcije.

Zaharijev Nagrada najstarijoj učesnici uspona; Foto: Miroslav Dokman


Zaharijev još jednom uveseljavao goste

Uspon na Crnook je otvorio predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, koji je, prema rečima organizatora iz Sportskog društva “Mladost”, dao “jedinstvenu notu celoj manifestaciji”.

U svom stilu, prirodno, opušteno, veselo, kao pravi čovek iz naroda, Zaharijev je u mestu Obe reke, na putu Bosilegrad - Donja Ljubata, otvorio uspon i poželeo planinarima lepo vreme i uspešan pohod na Crnook – ističu organizatori.

Proslava Tradicionalna bugarska igra i nošnja; Foto: Miroslav DokmanSa Crnooka planinari su se uputili ka zapadu, pravo na Soborište (1.600 m), gde je organizovana proslava, a program su pesmom i igrom vodili predsednik opštine Zaharijev i folklorna sekcija Sportskog društva “Mladost”.

Planinarima koji su prvi put učestvovali na ovoj akciji, sve ovo bilo je prilično neobično, ali su se ubrzo uklopili u celokupnu atmosferu.

Učesnici su dobili besplatne obroke, a domaćini su obezbedili dva besplatna noćenja u domu učenika u selu Donja Ljubata, za učesnike iz udaljenjih krajeva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: