Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:58, 5. 11. 2018.

| Društvo

Zaharijev ubedljiv, Albanci podeljeni na izborima za nacionalne savete

Autor:Lj. F, I. M, M. Z.Izvor:Južne vesti
Glasačka kutija
Izbori uvek zanimljivi; Foto: Vanja Keser

Lista Prirodni pokret “To smo mi” Vladimira Zaharijeva osvojila je najveći procenat glasova na izborima za nacionalni savet Bugara u Dimitrovgradu (79%) i Bosilegradu (89%), opštinama sa najvećim brojem glasača bugarske nacionalne manjine. U “albanskim opštinama”, u Bujanovcu je pobedila lista gradonačelnika Šaipa Kamberija (46,8%), dok je u Preševu najviše glasova osvojila Alternativa za promene Šćiprima Arifija (35,5%), koji i vodi tu opštinu.

U Dimitrovgradu je od upisanih 6.261 birača, na birališta izašlo 3.323 glasača bugarske nacionalnosti. Za izbornu listu “Da vratimo dostojanstvo narodu”, bosilegradskog privatnika i člana Srpske napredne stranke Stefana Kostova glasalo je 509 birača, što je 15% ukupno izašlih. Lista koju predvodi predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, a na kojoj se nalazi i predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, osvojila je 79%, i za nju je glasalo 2.609 birača. Nevažećih listića je bilo 211 ili oko 5%.

Zaharijev je pobedio i u rodnom Bosilegradu gde je osvojio 89% glasova, a za njegovu listu je glasalo 3.098 birača, dok je Kostova podržalo 398 glasač ili 11%. U Bosilegradu je na birališta izašlo 3.496 birača, a u poseban birački spisak je upisano 5.237 birača.

Vladimir Zaharijev kaže da su se u prethodne 4 godine izdešavale mnoge pozitivne stvari u saradnji sa državom Srbijom, a sada je prilika da se nastavi sa dobrim radom. zaharijev I ovde ide na pobedu; Foto: JV

Prezadovoljan sam rezultatima, hvala svim građanima koji su prepoznali našu listu koja je zajednička, koja će zajedno da nas predstavlja u nacionalnom savetu. Poštujemo državu Srbiju, ali ne zaboravljamo naše korene vezane za Bugarsku. Radimo volonterski i po tome se razlikujemo od druge liste. Imaće jedan mandat od 19, to je čista sramota, treba da se zapita zašto se kandidovao - kaže Zaharijev.

I u Babušnici je ubedljivu pobedu odneo Zaharijev, a tamo je od 698 glasača, na birališta izašlo 210 ili oko 30 % ukupno upisanih. Izlaznost je varilala u gradovima na jugu, pa je tako u Dimitrovgradu izašlo 53 % upisanih birača, u Bosilegradu 67 %, a u Pirotu oko 20 % ukupno upisanih birača bugarske nacionalnosti.

U Trgovištu je lista Zaharijeva osvojila 100% glasova, jer je od upisanih 346, za tu listu glasalo 343 građana bugarske nacionalnosti. U Vladičinom Hanu lista Zaharijeva bila je blizu maksimuma, imala je 185 glasova, a Kostovljeva lista samo 1 glas.

“To smo mi” je u Surdulici osvojila 116 glasova, a “Da vratimo dostojanstvo narodu – Stefan Kostov“ - 22.

U niškim kutijama, izbrojano je 477 listića za Zaharijeva i 41 za Kostova.

Pravo glasa za bugarsku nacionalnu manjinu imao je 18.201 glasač, a većina birača, upisana u poseban birački spisak, živi u opštinama na jugu Srbije.


Predsednici opština na jugu - svako u svojoj pobednik

Sa 2.736 glasova, odnosno 46,81 odsto, predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i njegova lista “Partija za demokratsko delovanje“, pobednici su jučerašnjih izbora u Bujanovcu za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine. Njegov nekadašnji partijski drug Nagip Arifi sa listom “Demokratska partija“ osvojio je drugo mesto sa 1.926 glasova odnosno 32,95 odsto.

“Alternativa za promene“, lista partije Šćiprima Arifija predsednika Opštine Preševo, izborila se za treće mesto sa 1.096 glasova birača, odnosno 18,75 odsto. Preostale tri liste osvojile su u Bujanovcu skoro beznačajan broj glasova birača. Lista Ragmija Mustafe dobila je samo 19 glasova, Sami Saliua 12, a novoformirani Forum za ekonomski razvoj svega 5 glasova. Inače, na izbore za Nacionalni savet Albanaca u poseban birački spisak, u Bujanovcu je bilo upisano 15.078 birača.

Juče je u Bujanovcu glasalo svega 5.845 ili 38,77 odsto upisanih.

Šciprim Arifi foto i.m Arifi pobedio u Preševu; foto: I.M.Treća u Bujanovcu, lista predsednika Opštine Šćiprima Arifija bila je prva u Preševu. “Alternativa za promenu“ osvojila je 35,51% ili 2.599 glasova. Drugo mesto sa 1.700 glasova, odnosno 23,23 odsto, pripalo je listi bivšeg predsednika Preševa Ragmija Mustafe. Lista “Partija za demokratsko delovanje – Šaip Kamberi“, osvojila je treće mesto sa 1.629 glasova, odnosno 22,23%.

“Pokretu za reforme“ Samija Saliua, otcepljenom krilu Demokratske parije Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, glasači su dali 1.207 odnosno 16,49 odsto glasova. Nagip Arifi, bivši predsednik opštine Bujanovac i njegova lista „Demokratska parija, osvojili su samo 76, (1,04 odsto), a lista Foruma za ekonomski razvoj u Srbiji 39 glasova.

Od upisanih 18.281 birača u Preševu, juče je glasalo 7.319 odnosno 40,03 odsto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nislija

    06:19 // 6. 11. 2018.

    Zaharijev je narodni covek,srdacan i covek koji postuje drzavu Srbiju.Podrska i pozdrav takvom coveku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: