Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 29. 3. 2016.

| Društvo

Zahtev da građani prate tok svog novca nazvan opstrukcijom

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
mediji
Reč je o konkursu gradskih vlasti za sufinansiranje medijskih priloga - "javnog interesa u oblasti informisanja"; ilustracija

Reakciju Lokalnog antikorupcijskog foruma na odbijanje Komisije za medijski konkurs da dozvoli prisustvo građanskog posmatrača, gradske vlasti Niša nazvale "opstrukcijom" i "pritiskom na nezavisnu komisiju".

U nepotpisanom saopštenju koje je sinoć objavljeno na zvaničnom sajtu Grada, za koje je nejasno da li su ga napisali gradska Uprava za kulturu ili kabinet gradonačelnika se ne objašnjava zašto je odbijeno prisustvo građanskog posmatrača u Komisiji koja treba da medijima raspodeli 68 miliona dinara poreskih obveznika, već se postavlja niz pitanja.

Zašto se baš u Nišu vrši toliki pritisak na rad stručne komisije i kakvi interesi stoje iza pokušaja da se opstruira Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa za građane Niša? - jedno je od pitanja u ovom saopštenju.

U LAF-u, telu koje je Skupština grada formirala da bi sprovodilo Lokalni plan za borbu protiv korupcije, kažu da oni samo ispunjavaju obaveze iz Lokalnog plana, a ne "vrše pritisak" na rad Komisije.

Građanski posmatrač je demokratska institucija oličena u pojedincu koji se bira iz reda kompetentnih osoba u određenoj oblasti. On predstavlja građane - naglašavaju u LAF-u.

U gradskom saopštenju piše i da je koordninatorka LAF-a Zorica Miladinović u sukobu interesa jer je zaposlena u listu "Danas" čiji se osnivač "Dan graf" prijavio na niškom medijskom konkursu.

Međutim, LAF odgovara da se "Zorica Miladinović pisanim putem izuzela iz angažovanja u ovoj stvari, na način koji predviđaju interni akti LAF-a".

Podsetimo, jedan on članova tročlane Komisije Petar Jeremić, koji je izabran na predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, u subotu je napustio sednicu zbog toga što preostala dva člana - šef Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu Vladeta Radović i "medijski radnik" Dragoljub Gajević nisu podržali prisustvo građanskog posmatrača.


Šta se finansira?

U spornom saopštenju na sajtu Grada se odbacuju optužbe LAF-a da Komisija za ocenu projekata radi van očiju građana i zaključuje da je "proces sufinansiranja medija u Nišu potpuno transparentan".

Međutim, Zakonom o javnom informisanju koji se primenjuje od 2015. godine, izričito je zabranjeno "finansiranje medija", već je dozvoljeno isključivo sufinansirati proizvodnju medijskog sadržaja, odnosno "javnog interesa u oblasti javnog informisanja".


Prozvan i BIRODI koji za koji kažu da "zagovara opstrukciju"

Autori ovog saopštenja dovode u pitanje i "interes nevladine organizacije BIRODI" nazivajući je "beogradskom organizacijom" koja se "predstavlja kao pokrovitelj LAF-a i već mesecima zagovara opstrukciju i traži poništenje gradskog konkursa za informisanje".

U BIRODI-ju, organizaciji koja je sistem sa borbu protiv korupcije pokrenula u 13 gradova u Srbiji, kažu da je ovakvo saopštenje dokaz njihove teze da "korumpirana država ne želi da se bori protiv korupcije".

Država one koji su joj poklonili Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a što je trebala da donese još 2006. godine, i koji svoje vreme i znanje poklanjaju borbi protiv korupcije, vidi kao neprijatelje - kažu u BIRODI-ju.

Zato iz ove organizacije "mole gradonačelnika Zorana Perišiča da objavi da li je Biro za društvena istraživanja dozvoljen" u Nišu i obznani ko je autor "netipičnog medijskog sadržaja, čiji rad plaćaju građani Niša."

BIRODI i Medijska koalicija, koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i LP, traže formiranje nove komisije i izražava zabrinutost zbog namere Grada da se i ove godine značajan iznos novca iz gradskog budžeta raspodeli na nedovoljno transparentan način. 

I prošle godine je ovaj konkurs izazvao reakcije javnosti jer su tada dve trećine od 50 miliona dinara su dobili mediji u vlasništvu porodice Radomirović. I tada građanskom posmatraču nije bilo dozvoljeno prisustvo

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран Васиљевић

    22:34 // 29. 3. 2016.

    Слика и прилика власти СНС. Тако је свуда где је на власти СНС, и на локалу и у Републици. Нетранспарентност, катастрофална кадровска политика, одличивање у стилу "баш ме брига, ја сам тако одлучио". То су иначе честе речи првог човека СНС и, нажалост, премијера Србије. Сетите се само, пензионерима су смањене пензије, а онда је велики део тако уштеђеног новца усмерен у Сребреницу.

  • prepelica

    16:01 // 29. 3. 2016.

    Začarani krug . . .

  • Leontina

    14:06 // 29. 3. 2016.

    Crno pa se ne vidi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: