Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 6. 10. 2021.

| Društvo

Zajedničkim snagama meštani Prve Kutine renoviraju Dom kulture

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
prva kutina akcija
foto: FB Udruženje "Etno Čarolija" Prva Kutina - Niška Banja

Dom kulture u niškom selu Prva Kutina koji je zapušten, urasao u travu i star, uskoro bi trebalo da dobije novi sjaj. Inicijativu za uređenje pokrenulo je udruženja žena "Etno čarolija" iz tog mesta, a odazvali su se i žitelji sela, pa zajedničkim snagama počeli obnavljanje centra kulture u svom selu i napominju da planiraju da tu otvore biblioteku, teretanu i muzej.

Dom kulture u Prvoj Kutini je izgrađen još sredinom 20. veka, a zapisi kažu da su ga gradile žene iz sela, što je bilo vodilja udruženju žena "Etno čarolija" da pokrenu inicijativu za njegovo uređenje.

Smatraju da je Dom kulture srce svakog sela, pa su i muškarci i žene uzeli mašine u ruke i počeli renoviranje. 244289500_860991254553171_4989869764617855263_n Meštani sami renoviraju Dom kulture; foto: "Etno čarolija"

Kao Udruženje žena Etno čarolija Prva Kutina pokrenule smo inicijativu uređenja Doma kulture u svom selu gde su nam se pridružili meštani sela kao i članovi Fudbalskog udruženja Planinac 1933. Prva Kutina. Verujemo da jedino zajedničkim snagama možemo sve postići. Trenutno nas ima aktivnih na ovoj radnoj akciji oko 20 ljudi - navode iz udruženja.

Podstrek za uređenje Doma im je i što sve više mladih napušta selo jer nema društvenih i kulturnih sadržaja, što ovim potezom žele da ožive.

S tim u vezi, podnele smo Zahtev početkom godine i Grad nam je u avgustu odobrio zakup prostora od 340m2. Početkom septembra smo krenuli sa čišćenjem, prvenstveno sa izbacivanjem loma i šuta iz njega. 20 godina je prokišnjavao pa su plafoni i zidovi delom uništeni, kao i spoljašnja stolarija. JKP "Mediana" nam je dostavila kontejner za veliki otpad - dodaju.

243913687_986750908542234_911553360931500142_n FB Udruženje ,, Etno Čarolija" Prva Kutina - Niška Banja Sada su, kažu, došli do faze kada sređuju unutrašnji prostor, postavljaju stolariju, gletuju zidove i uređuju bine i scenski prostor.

Ideja nam je da taj prostor koji će koristiti meštani celog sela i okoline, osposobimo za više društvenih aktivnosti, imaće svoju biblioteku, mini teretanu, etno muzej i veliku salu od 185m2 za organizaciju raznih manifestacija - kažu iz udruženja.

Pozivaju i druge meštane da im se priključe akciji koja će oživeti selo, ali i donatore da im pomognu oko materijala.

Kako napreduju radovi u Prvoj Kutini, možete da pogledate na zvaničnoj Fejsbuk stranici "Etno čarolije".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S'entuzijazam

    11:51 // 6. 10. 2021.

    P.Kutina je vec deo grada, i logicno je da dobije sveze sadrzaje . postoje entuzijasti sa idejama- da se nesto
    pomice, menja, dogadja... Nesto, zabavno, drugacije... Oni koji pozele da ucestvuju i dodaju svoju energiju i ideje to prepoznaju. Zamisli odes sa klincima za vikend na kampovanje: jahanje, kvadove, bazen, biciklarenje ... Neku projekciju filma uvece u Domu kulture... tu u Kutini.

    • Smuk

      22:56 // 6. 10. 2021.

      @S'entuzijazam : Još i tašta da omogući zetu stan i otvori mužu još jedno radno mesto , ne zbog entuzijazam nego zbog "državne koristi" ... ne treba ni grebatorski asValt do P. Kutinu !

  • Čudesni dribling

    10:05 // 6. 10. 2021.

    Lepo je sve to, ali, propustismo šansu kad dozvolismo da se narod raseli pa ode u neprirodno okruženje, tj. u grad. Kome će Dom kulture da služi? Vratiće se ovi novopečeni građani?

    • Milan

      11:09 // 6. 10. 2021.

      Ti si bre ko dijamant, u sve se mesas i za sve mislis da si najpametniji. Al ocigledno nemas pojma gde se kutina nalazi ni kakvo je selo al ajd kolko da lupis nesto. Odavno su braca left pevala naucicu da cutim kad nemam sta da kazem, to ce biti jedna vrhunska vestina.

    • Čudesni dribling

      11:19 // 6. 10. 2021.

      "Prema poslednjoj informaciji o stanovništvu za naselje Prva Kutina (opština Niška Banja, Nišavska oblast) (2011. godina), broj stanovnika iznosi 956, što je 0,01% od ukupne populacije Srbije. Kad bi se populacija menjala kao za poslednji period od 2002-2011 (-7,35% godišnje), broj stanovnika za naselje Prva Kutina u 2021. godini bi bio 446 [3]."
      Nisi postupio po ONOJ braće Left!

    • Čudesni dribling

      12:07 // 6. 10. 2021.

      Не брини се, Милане, за моја јављања. Да се нашалим на свој, па и на твој рачун, јер ни ти не каскаш пуно са јављањима.
      "Ја за све имам одређену, праву меру. Ево, кад пијем, пијем док се не ус..ем!" З. Радмиловић.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: