Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 7. 10. 2022.

| Društvo

"Zajedno" Niš: Deponija – smetlište, ekološka bomba, spalionica ili neprestano obmanjivanje građana

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
deponija
Kako će Niš konačno rešiti problem deponije? foto: arhiva JV

Iako je najavljeno da će Niš dobiti regionalnu deponiju sa spalionicom, što je obećao i predsednik Aleksandar Vučić kao rešenje problema odlaganja otpada, iz Gradskog odbora "Zajedno" kažu da spalionice, na sreću, još nema, ali i da decenijski problem nije rešen. Zato traže da nadležni javno kažu na šta se Grad obavezao i koliko će to građane da košta.

Niš i dalje nema regionalnu deponiju, a ni ideja o spalionici, za koju su nadležni najavili da će biti izgrađena sa kineskim i evropskim partnerima i u nju uloženo čak 100 miliona evra, nije se ostvarila.

Iz Gradskog odbora "Zajedno" u Nišu, stranke koju predvode Zelenović, Ćuta i Biljana Stojković, a u Nišu Slaviša Dinić, podsećaju da je obećanje bilo da će spalionica biti gotova do kraja ove godine, ali da se to, kako kažu, na svu sreću, još nije dogodilo. Slaviša Dinić Traže da se građanima pokažu ugovori i koliko će to da ih košta; foto: Zajedno Niš

Zajedno u Nišu insistira da se problem sa deponijom reši na način koji neće ugrožavati životnu sredinu i živote naših građana. Neophodno je uključivanje pre svega stručne javnosti, a i šire na uspostavljanju najprihvatljivijeg rešenja u pogledu zaštite životne sredine, života građana i ekonomičnosti, jer će u suprotnom upravo građani po višestruko većoj ceni plaćati sopstveno trovanje - poručuju.

Zato traže da nadležni sve memorandume, koji su navodno potpisani, pokažu građanima, kako bi javnost znala na šta se Grad Niš obavezao, ali i koliko će to da košta.

GO "Zajedno Niš" se tim povodom obratio i Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije - dodaju.

Podsećaju da je deponija u Nišu puštena u rad 1968. godine i da do danas funkcioniše u polu-kontrolisanim uslovima i kao nesanitarna deponija, pa tako predstavlja smetlište koje se nalazi na svega 7 km od centra grada.

Niška deponija, odnosno smetlište, je na izdisaju i predstavlja ekološku bombu za naš grad. Početkom prošle godine predsednik države, ministar građenive i gradonačelnica Niša izjavili su da će biti izgrađena spalionica – što nije nikakvo genijalno rešenje, već bi morala biti poslednja odluka, kada drugog rešenja nema. Prilikom sagorevanja nekontrolisanog otpada, koje nije selektovano, oslobađaju se ogromne emisije dioksina i furana, koji su visoko toksični i kancerogeni i direktno utiču na zdravlje i živote građana - ističu.

Lokalne vlasti su više puta obećavale rešenje ovog ozbiljnog ekološkog problema, ali oni podsećaju da rešenja nije bilo, već je novac za planirane projekte uzaludno potrošen.

Njihovo pitanje je zato i da li će građani na kraju po ogromnoj ceni plaćati sopstveno trovanje zbog niške deponije, koju nazivaju i ekološkom bombom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    12:18 // 9. 10. 2022.

    Slaviša Dinić je veliki stručnjak za preletanje iz stranke u stranku, a sad će i ekologija s njim da procveta. Neće znalci u politiku već polupismeni.

  • Ricardo

    08:34 // 8. 10. 2022.

    Да спалионица буде негде у граду као аеродром. Да нам се не муче радници и остали прилепци.

  • Gaga

    19:49 // 7. 10. 2022.

    Spalionica-termoelektrana,za sve Ono sto se Ne reciklira!Kao u BECU.Nema Deponije.

    • Zare

      13:12 // 8. 10. 2022.

      Gago...
      Vi ste oćito u materiji kad kažete da će biti ko u Beču. Gde možemo mi građani da izvršimo uvid u u projektu dokumentaciju?
      Možda KLERP, možda Vladislava Ivković... ili neko drugi
      Unapred , Hvala na odovoru

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: