Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 3. 3. 2020.

Zakon u pripremi - vratiš prazne flaše i limenke i dobiješ novac

vratis ambalazu i dobijes novac foto wikimedia Jeangagnon Vratiš ambalažu i dobiješ novac; Ilustracija; foto: wikimedia/Jeangagnon

Za proizvode u plastičnoj, metalnoj i staklenoj ambalaži moraće da se plaća depozit na kasi u prodavnicama ukoliko bude izmenjen Zakon o ambalažama i ambalažnom otpadu. Depozit bi, predviđa Zakon, trebalo građanima da bude refundiran kada vrate otpad. Iz Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine SEPEN kažu da za izmene Zakona nedostaje period prilagođavanja, da nije definisano o kojim ambalažnim materijalima je reč, kao ni koje trgovine će učestvovati u depozitnom sistemu.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Dzamutka

    19:49 // 3. 3. 2020.

    U kulturnim zemljama,reciklaza se nagradjuje ! Ne mora u novcu,vec ceascavanjem onog ko reciklira,simbolicno,punim flasama i limenkama !
    Tako se mladi podsticu i edukuju da cuvaju prirodu i od toga imaju fajdu!
    U Holandiji,stambene zajednice,koje grupisu smece i otpad,dobijaju povlastice za svoje objekte,besplatne led sijalice,sadnice, ukrasene jelke za Bozic...

    • Bk

      08:31 // 4. 3. 2020.

      Upravo tako! Sve je tacno 100 posto. Samo sto moramo da podrzimo inicijativu

  • qgo

    12:25 // 3. 3. 2020.

    NEma potrebe pametujemo. U kulturnim zemljama to funkcionise ovako: ko donese prodavcu 20 praznih limenki dobije u zamenu pivo ili kolu u limenci. Isto moze da se organizuje i za plasticnu ili staklenu ambalazu. Jednostavno i efikasno. U dvaes marki da nigde vise ne bi mogli niu snu da nadjete bacenu ambalazu. Reciklaza bi postala nacionalni sport broj jedan.

  • MiskoP

    12:01 // 3. 3. 2020.

    Kakva bre kaucijа, nosis po dragstor i gluposti. Lepo stavis automate na ulaz u market, pa kad ides u kupovinu, recikliras, dobijes pare koje potrosis. U Hrvatskoj je takav sistem 50lp za flasu ej, to je 8din. U Finskoj 0,50€ najmanja flasica a i vise za vece. Pa da vidis onda dal ce sutiramo flase i limenke po nisavski kej

  • napreDNO

    12:30 // 3. 3. 2020.

    Bravo,sve smo resili,samo jos flase.

    • Žutajac

      16:27 // 3. 3. 2020.

      Gospodine “NAPREDNI” bas su to stvari od kojih treba da krenemo,ako mislimo da zastitimo zivotnu sredinu i zdravlje gradjana.

  • Stanko

    10:58 // 3. 3. 2020.

    Nije popularno reci u vreme kada su "borci" za zastitu svega i svacega najmalobrojniji ali i obrnuto proporcionalno broju najglasniji ali i ovaj zakon ce biti samo jedan od onih koji su namenjeni usporavanju privrede nase zemlje i maltretiranju stanovnistva.

    • Ma nemoj

      11:11 // 3. 3. 2020.

      Zakon nikoga neće ni na šta da prisiljava. Pošto ti nije stalo do sopstvene zemlje, slobodno nastavi sve da ubacuješ u jedan kontejner, šta te briga.

      A kad smo već kod privrede - privreda može da bude ispred životne sredine samo u banana državama poput naše.

    • Ivan Milovanovic

      13:28 // 3. 3. 2020.

      Treba da vratis flašu da bi dobio pare nazad, a ne da je bacis kroz prozor pa pored puta. To sto je tebi maltretiranje bas mi je zao.

    • Неко из масе

      14:18 // 3. 3. 2020.

      ...јер еклогија није битна и треба да живимо као на депонији, само да не угрозимо привреду.

  • Тајипова Чешма

    13:07 // 3. 3. 2020.

    Похваљујем закон и предлажем,да би дао ефекта да се пропишу стимулативне цене за кауцију - стаклена боца 200 динара,а пластичне флаше сразмерно величини од 100 до 300 динара.Само такав закон може да да резултате.

    • Bk

      16:29 // 3. 3. 2020.

      Kako si pametan!

    • paki

      10:20 // 6. 3. 2020.

      A shvatas li da bi ti prodavci prvo pri kupovini naplacivali tih 200 dinara za flasu

  • Mara

    12:04 // 3. 3. 2020.

    Pametno

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: