Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 2. 6. 2015.

| Društvo

Zalaganjem i trudom sebi obezbedili skupo školovanje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Đaci
Isidora Tasić, Petar Mihajlović i Petra Stanković spremni za školovanje u Americi i Britaniji

Među osmoro srednjoškolaca iz Srbije koji su se ove godine znanjem, sposobnostima i angažovanjem izdvojili na konkursu britanskog udruženja HMC i dobili pune stipendije za jednogodišnje školovanje u Velikoj Britaniji i Americi, troje je iz Niša.

Drugovi iz odeljenja II razreda iz Gimnazije "Svetozar Marković" Petra Stanković i Petar Mihajlović, kao i đak prvog razreda Gimnazije "Bora Stanković" Isidora Tasić narednu godinu provešće u vrhunskim privatnim školama sa uslovima kakvih u Srbiji nema.

Da bi bilo izabrano za dobitnike stipendija koje se mere desetinama hiljada funti ili dolara, njih troje moralo je da se izdvoji u žestokoj konkurenciji.

foto-wra.net Petra će se školovati na "Western Reserve" akademiji (foto: wra.net)Posle prijave svih kandidata i testa engleskog koji je polagalo 105 đaka, "prošlo" je njih 58, a posle intervjua za punu stipendiju odabrano je 8, a za delimičnu 7 đaka.

Nisu nam ocenjivali samo znanje jezika ili uspeh u školi, već je odlučujući bio utisak koji su o nama stekli na intervjuu na kom su procenjivali da li smo dorasli tome da samostalno živimo godinu dana, a sigurno je odlučivalo i naše društveno angažovanje, svi smo veoma aktivni - pričaju ovi đaci.

Petra i Isidora će otputovati u Ameriku - Petra u Ohajo, a Isidora na Roud Ajlend. Njih dve se ni za vreme raspusta neće vraćati u Srbiju. Tada će iz internata otići u američke porodice i stanovati sa nekim od vršnjaka iz škole.

Ne brinem što neću videti porodicu toliko dugo, sada je lako komunicirati, a ovakva prilika se ne propušta. Zadovoljna sam što su nam škole dodeljivali na osnovu interesovanja tako da moja u Hadsonu naginje ka politici i ekonomiji, a završili su je neki američki političari, senatori, ekonomisti - priča Petra koja će se školovati na "Western Reserve" akademiji.

Isidora će na školovanje otputovati u najmanju američku državu. U "St Andrew's" školi ići će na napredne časove biologije i hemije, učiti o preduzetništvu, igrati fudbal i tenis, baviće se muzikom i oprobati u glumi.

To će mi pomoći da odlučim čime ću se baviti u životu. Biću na sat vremena od Bostona, tri od Njujorka. O kvalitetu naših škola govori to što su se u njima školovala deca američkog predsednika - kaže Isidora.

Petar odlazi na "King William's College" na ostrvu The Isle of Man između Irske i Velike Britanije.

Moja škola je orijentisana na prirodne nauke, pre svega medicinu i sport čime i želim da se bavim u životu. Postoji mogućnost da ostanem dve godine, nadam se da će mi škola to omogućiti - priča Petar.

stipendije Mesto na koledžu na ostrvu "Isle of Man" rezervisano je za Petra (foto: kwc.im)Zahvaljujući dobrim ljudima, koji u ovakvim slučajevima uvek ostaju anonimni, niški đaci će dobiti i džeparac.

Devojkama će pomoći donor poreklom iz Srbije koji živi u Americi. Jedino što o njemu znaju je da radi u zdravstvenom osiguranju, dok će Petar podršku dobiti iz fonda koji je oformio roditelj deteta koje je nekad bilo dobitnik HMC stipendije.

Kao i njihov drug Lazar Stošić koji je, zahvaljujući istom konkursu pre godinu dana otišao na škotsku "Dollar" akademiju, ovo troje uspešnih đaka želi da ohrabri vršnjake da se informišu o stipendijama, programima i prijavljuju.

Dok ne otputuju na organizacione kurseve, koji će devojkama početi 18. avgusta u Bostonu, a Petru deset dana kasnije na Kembridžu, trudiće se da podstaknu što više đaka da se na ovom konkursu okušaju sledeće godine. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • anna

    17:20 // 3. 6. 2015.

    Čestitke na uloženom trudu i pokazanom znanju!
    Nadam se da će vam biti dobro i da će vam pomoći u daljem životu.
    Srećno! i ne zaboravite svoj zavičaj, zemlju i ljude.
    (šmrc,setno je kada mladi odlaze)

  • misa

    12:06 // 3. 6. 2015.

    Ma bravo!!!

  • Draga Zemljo

    11:52 // 3. 6. 2015.

    https://youtu.be/Kx_kuEiwmQg

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: