Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 16. 8. 2023.

| Društvo

Žalba usvojena, Fakultet umetnosti u Nišu "imao propuste, ali ih otklonio"

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
fakultet umetnosti
Rasplet oko vanrednog inspekcijskog nadzora; foto: Vanja Keser

Žalba koju je Fakultet umetnosti uložio na rešenje prosvetne inspekcije, koja je naložila preispitivanje odgovornosti zbog zaključka da su dekanica Milena Injac i prodekan za nastavu Ivan Novaković jednoj profesorki omogućili da nastavu obavlja onlajn, mimo pismenih odobrenja, usvojena je rešenjem Ministarstva prosvete.

Ovim je rešenje prosvetnog inspektora koje je doneto tokom vanrednog inspekcijskog nadzora, poništeno.

Uvidom u poslovne knjige, evidencije, ugovore i druga dokumenta prosvetna inspekcija je tada utvrdila da vanredna profesorka angažovana na predmetu Muzički oblici tokom decembra 2022. i januara 2023. godine u nekoliko navrata nije dolazila na fakultet, već je studentima držala onlajn nastavu, ali i niz drugih nepravilnosti. milena-injac Dekanica Fakulteta umetnosti; foto: artf.ni.ac.rs

Zbog toga je inspektor naložio nekoliko preventivnih mera, između ostalog i dekanici da formira komisiju koja će ispitati odgovornost i nezakonitost u radu profesorke, kao i da do kraja školske godine nadoknadi sve časove ukoliko utvrde da nisu održani na zakonom propisani način.

Takođe, Savetu fakulteta naloženo je da zbog ozbiljnog i trajnog kršenja Zakona, Statuta, i opštih akata Fakulteta, pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti i zakonitosti rada dekana Fakulteta i prodekana za nastavu.

Žalba koju je Fakultet uložio na zapisnik inspektora je odbačena, nakon čega su postupili po merama koje su im naložene.

Prema rešenju ministra prosvete, dekanica Fakulteta je nekon toga donela odluku o formiranju komisije i pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti i zakonitosti rada pomenute profesorke u vezi sa navodima u Zapisniku o vanrednom inspekcijskom nadzoru.

Takođe, Savetu Fakulteta naloženo je da zbog ozbiljnog i trajnog kršenja Zakona, Statuta, i opštih akata Fakulteta pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti i zakonitosti rada dekana Fakulteta i prodekana za nastavu.

U oba slučaja, komisija i Savet utvrdili su da nema dovoljno razloga da se protiv profesorke, dekanice i prodekana pokrene bilo kakav postupak, kao i da je profesorka nadokadila sve časove.

Kako je nadzirani subjekat, i pored propusta u radu, pokazao spremnost da otkloni nezakonitosti utvrđene Zapisnikom o vanrednom inspekcijskom nadzoru i postupio po naloženim merama, po razmatranju žalbe, ožalbenog rešenja i svih spisa predmeta, drugostepeni organ je utvrdio da je žalba osnovana te je poništio prvostepeno Rešenje i sam odlučio u ovoj upravnoj stvari, kao u dispozitivu rešenja - stoji u rešenju Ministarstva.

Inače, ovo je, kako su ranije rekli sa Fakulteta, posledica sukoba unutar kolektiva, što više nije novina. Nakon brojnih primedbi zaposlenih prethodna višegodišnja dekanica niškog Fakulteta umetnosti Suzana Kostić, koja ima pravosnažne presude za mobing, nepotizam, korupciju, kršenje Etičkog kodeksa, razrešena je te funkcije.

Na njeno mesto došla je Milena Injac čije ime je dospelo u žiži javnosti zbog afere “Klavir” u Simfonijskom orkestru gde je bila direktorka, a brojne kritike na račun njenog rada imao je deo kolektiva Fakulteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Istina je negde Tamo

    11:15 // 17. 8. 2023.

    E Aćimoviću, kome si sve dao parče hleba u ruke...
    Dok je kolega iz Beograda, svaka čast nekim kolegama iz Niša (iako su manjina), Fakultet umetnosti će imati svršene studente sa dobrim znanjem, ostali? Ma neka su živi i zdravi - što bi rekli - će se snađu

  • Nišlija

    10:01 // 17. 8. 2023.

    Botovi bivše dekanice, osuđene pravosnažno na 8 meseci kućnog pritvora, aktivni su i dalje. Lepo je što su tako odani "pravim" vrednostima. Verovatno imaju svoje razloge, lukrativne, naravno.

    A umetnici našeg grada ipak nisu "ovo" zaslužili.

  • Čika Beli

    16:11 // 16. 8. 2023.

    I eto dragi profesori celog Univerziteta,vreme je da svi,po ovom donesenom rešenju,radite on-line,zbog dotične Milene Injac i gensek-a Stanimirovića i nekih iz pravne službe. I polaganje ispita može on-line. E državo,dokle smo mi dogurali sa ovakvim neradnim i SNS-ovskim profesorima

    • Jel Preletačević?

      21:05 // 16. 8. 2023.

      Reče neki čika Beli koji nije čak ni razumeo tekst koji je pročitao. Ako je uopšte pročitao, jer možda komentariše i napamet, kako to već danas ide - sve za neki interes, a?

    • Brams sonata za violu

      22:09 // 16. 8. 2023.

      Bravo čika Beli! Vidim čika crni odgovara na komentar, nasekirao se što mu neko dira dekanku. Samo polako, uskoro će novi izbor za dekana. Kako će SNS kadar da se prešaltuje! Uostalom, od oktobra niko i ne mora na posao, samo online, rekao je ministar da tako može.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: