Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 21. 5. 2020.

| Društvo

Žalbe roditelja na rad vrtića u vreme pandemije, u "Pčelici" kažu da rade prema preporukama Ministarstva

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vrtić Niš
Brojne nedoumice i primedbe imaju roditelji nakon otvaranja vrtića u Nišu; foto: PU Pčelica

Roditelji su prethodnih dana imali brojne primedbe o radu niških vrtića dok traje epidemija - nema popodnevne smene, po dete moraju da dođu najkasnije do 16 sati, a pitali su i zašto mališani čiji roditelji imaju odgovoran posao od kuće ne mogu da idu u obdanište. Iz Uprave "Pčelice" odgovaraju da rade prema preporukama Ministarstva prosvete i struke, čiji je imperativ bezbednost i zdravlje najmlađih.

Pojedini roditelji i dalje ne mogu da vode decu u vrtiće koji su počeli da rade 11. maja zbog novih pravila. Njihova primedba je što je popodnevna smena u vrtiću "Bambi" ukinuta, pa pitaju kako da se organizuju za čuvanje dece oni koji rade po smenama.

Problematično im je, kako kažu, i to što je uslov da po dete dođu najkasnije do 16 sati.

Šta će oni koji rade do 17, a takvih nije malo? Izričita zabrana je da roditelj kada već dolazi po svoje dete ne sme da pokupi (uz saglasnost roditelja) i drugo dete iz iste grupe. Na opasku da ima mnogo nelogičnosti i nefleksibilnosti u tim naredbama, zaposleni se pravdaju da te naredbe, navodno, dolaze iz Ministarstva i da oni na njih ne mogu da utiču - kažu roditelji.

Ogorčene majke, kako su napisale u mejlu redakciji, takođe pitaju zašto je uslov da mališani idu u obdanište potvrda da su roditelji fizički prisutni na radnom mestu u nekoj kancelariji. Kažu da one imaju odgovoran posao kod kuće i ne mogu u isto vreme da rade i čuvaju decu.

Zašto je tako kod nas, a u Beogradu na primer može da se ide i bez te potvrde? Mi smo pokušale da dođemo do nekog iz "Pčelice", slali smo poruke, zvali telefonom, ali nismo dobile nikakvu povratnu informaciju pa moramo preko vas - pišu majke.


"Pčelica": Radimo po preporukama Ministarstva

Iz Uprave Predškolske ustanove "Pčelica" odgovaraju da popodnevna smena nije ukinuta nakon vanrednog stanja, već da se nijedno dete nije prijavilo. Takođe navode da ta mogućnost postoji u samo jednom vrtiću i da je i inače veoma malo interesovanje za popodnevnu smenu i mali broj dece je upisan.

Predlog da jedan roditelj može iz vrtića da pokupi i drugog iz grupe, u "Pčelici" kažu da nikada nije bila praksa.

Nikada nije bila praksa da drugi roditelji uzimaju decu koja nisu njihova niti je dobro da u situaciji kada vlada pandemija i kada radimo isključivo po preporukama Ministarstva prosvete i struke, dete iz vrtića uzima neko drugi, a ne roditelj. Pre svega, zbog bezbednosti deteta - navode u Pčelici.

Nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome šta da rade roditelji koji su na poslu do 17 sati, a po decu u vrtić moraju da dođu najkasnije do 16 sati, kao ni na ona koja su postavile majke koje imaju odgovoran posao od kuće.

Radimo po instrukcijama Ministarstva prosvete i nemamo informaciju da je neki roditelj imao problem sa dobijanjem potvrde o radu, jer se niko nije obratio odgovornom licu vrtića - odgovaraju iz "Pčelice"

Redakciji Južnih vesti ponovo su se javili i roditelji sa pitanjem o tome šta će biti sa plaćenim zimovanjem, s obzirom na to da je vanredno stanje ukinuto, a oni još nisu dobili informacije o tome kako će ta situacija biti rešena.

Ni u "Pčelici" još ne znaju precizno kako će se to rešiti, ali ponovo kažu da će naći način da roditeljima izađu u susret - ili će im biti vraćen novac ili će postići dogovor sa organizatorom zimovanja u interesu roditelja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miladija Jankovic Sudimac

    11:06 // 2. 10. 2020.

    Kome se obratiti. Zato sto u Kursumliji u vrticu ne primaju decu jos uvek i dalje ogranicavaju broj dece

  • Jelena

    23:10 // 9. 6. 2020.

    Sanja , ne pricaj gluposti ... Zasto bih vodila dete u tamo neki vrtic gde ga nisam upisala , a da ,,spajaju i sastavljaju" sa decom iz drugih vrtica. I cula sam da vaspitacice u tim vrticima koje rade primaju istu platu kao i vaspitacice u vrticima koji ne rade. Navodno nisu sve vaspitacice testirane ...? Direktorka ako je odgovorna valjda treba i njih da testira , a nije. E, to je sramota !

  • Marija

    22:51 // 22. 5. 2020.

    Ja radim u smenama, suprug 9-17h, jedne nedelje kada radim prepodne, ok, preuzecu dete, a sta da radim sledece kada budem u popodnevnoj smeni?!
    Ne nema niko da ga uzme, koja god matematicka organizacija da se napravi :(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: