Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 22. 10. 2018.

| Društvo

Žalbena komisija nije uvažila mišljenje suda u slučaju Blagotića

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
blagotic-foto-A.-S.-JV

I pored naloga Upravnog suda Žalbenoj komisiji “da postupi po primedbama iz presude”, Komisija je opet odbila žalbu nezakonito penzionisanog policijskog inspektora iz Niša Nebojše Blagotića. Upravni sud je čak 2 puta utvrdio nezakonitosti u njegovom penzionisanju, ali to nije bilo dovoljno nijednom državnom organu da ga vrati na posao, pa će sada, kako zakon nalaže, sam sud doneti konačno rešenje.

Blagotić je, od 2015. do danas, suštinski dva puta nezakonito penzionisan, to je dva puta potvrđivao i Upravni sud, a Žalbena komisija je njegovu žalbu jednom odbila, pa jednom usvojila, a sada i pored jasne presude, ponovo odbila kao neosnovanu.

Radi se o očigledno nezakonitom ponašanju predsednka Žalbene komisije Veselina Lekića. Ja sam prijavu potiv njega već podneo Vladi Srbije. Nije bilo nikakvog reagovanja, pa planiram ponovo da dostavim prijavu Kabinetu premijerke i Ministarstvu pravde. Napisaću i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i Odeljenju za borbu protiv korupcije - kaže Blagotić.

To što se već nekoliko godina njegove žalbe odbijaju, a na presude ne reaguju ni MUP, ni direktor policije Vladimir Rebić, Blagotić pripisuje njegovim istragama koje je radio kao inspektor Kriminalističke policije u Nišu.

Kako je i ranije govorio, on je pre prevremenog penzionisanja radio na velikom slučaju privrednog kriminala, u kojem je tražio saslušanje vlasnika velikih medijskih kuća iz Beograda i vlasnika jednog osiguravajućeg društva.

Ispostavilo se, priča Blagotić, da su oni i više nego bliski sa aktuelnom vlašću. Iako je, kako kaže, prikupio puno dokaza, oni su i dalje na slobodi, a ovaj inspektor u penziji.

Sumnjam da je to pozadina svega, kao i to što sam imao hrabrosti da sve iznesem u javnost i kažem medijima. Da se razumemo, ja sam se prvo obraćao "unutar kuće" po proceduri, ali nisam naišao na razumevanje - kače Blagotić.

Bez obzira na odluku Žalbene komisije, ovaj postupak je suštinski doveden do kraja, jer prema Članu 70. Zakona o upravnim sporovima, Upravni sud sada može i mora da ovaj upravni spor dovede do kraja.

Ako nadležni organ posle poništenja upravnog akta donese upravni akt protivno pravnom shvatanju suda ili protivno primedbama suda u pogledu postupka, pa tužilac podnese novu tužbu, sud će poništiti osporeni akt i sam rešiti upravnu stvar presudom, osim ako to nije moguće zbog prirode te stvari ili je inače puna jurisdikcija zakonom isključena - stoji u Zakonu.

Podsetimo, Blagotić je bio inspektor Kriminalističke policije u sektoru Privrednog kriminala, a bez svog zahteva i znanja dobio je rešenje o prevremenom penzionisanju 7. oktobra 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću, referisao o slučaju na kojem je radio. Svojevremeno je, gostujući u emisiji “15 minuta” rekao da je u zloupotrebama, koje je istraživao kao inspektor, direktoru pomagao i jedan od aktuelnih većnika Grada Niša koji je član Srpske napredne stranke.

Nakon dve godine to rešenje poništio je Upravni sud, a tu presudu je prihvatila i Žalbena komisija Vlade Srbije.

Međutim, ne obazirući se na presudu Upravnog suda i odluku Žalbene komisije, direktor policije je Blagotića ponovo penzionisao u decembru prošle godine.

Reč je o inspektoru koji je bio jedan od najbolje ocenjenih u niškoj Policijskoj upravi i koji je vodio neke od najvećih istraga malverzacija i zloupotreba u privrednom kriminalu, a posebno se istakao u hapšenju "naftne mafije" 2013. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Арчибалд Рајс

    20:44 // 22. 10. 2018.

    Ееее, мој ти...
    Ееее, јадни ми...

  • Najjaci

    19:56 // 22. 10. 2018.

    Najbinije da se gledaju i podrzavaju imaginarni heroji u bioskopima. Dok u nasem gradu zivi pravi heroj.

  • Aperkat

    19:54 // 22. 10. 2018.

    Blagoticu,puna podrska,ne odustaj,saterani su u cosak!

    • dzoni

      01:08 // 23. 10. 2018.

      što mu bato ne pomogneš nekom uplatom advokatima , tastaturom podrška,sačuvaj nas bože

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: