Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 24. 11. 2021.

| Društvo

Zamenik gradonačelnika Pirota bio u sukobu interesa dok je bio odbornik, zaključak je Agencije

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
colić miloš
Pokrenuo postupak pred Upravnim sudom; foto: Grad Pirot

Sadašnji zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić, u vreme dok je bio odbornik Skupštine grada potpisao je kao zastupnik Udruženja Osveženje ugovor o dodeli 250.000 dinara sa Gradom Pirotom, što je, kako zaključuje Agencija za sprečavanje korupcije, bio sukob interesa. Njemu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke, a Colić ne želi da komentariše slučaj i kaže da će pokrenuti postupak pred Upravnim sudom.

Agencija je tokom 2018. godine, po prijavi, pokrenula postupak protiv Colića koji je u tom trenutku pored odborničkog mesta bio i zastupnik Udruženja Osveženje.

Tri godine kasnije, rešenjem od 23. avgusta koje je sada objavljeno na njihovom sajtu i u Službenom glasniku, Agencija mu je izrekla meru javnog objavljivanja odluke. Kako stoji u odluci, on je bio dužan da izbegne sukob interesa, a kada je već zaključio ugovor, bio je dužan da o sukobu interesa pismeno obavesti Agenciju, što, tvrde, nije učinio.

Javni funkcioner je dužan da prilikom stupanja na dužnost i tokom vršenja javne funkcije, bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana, pismeno obavesti neposredno pretpostavljenog i Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koji on ili sa njim povezano lice ima - član je 42. Zakona.

Agencija za sprečavanje korupcije je utvrdila da je između Skupštine grada Pirota, u kojoj je Colić tada bio odbornik, i gradonačelnika Pirota postoji oblik zavisnosti, pa su na osnovu toga odbornik i gradonačelnik povezana lica. rešenje Agencija donela rešenje; foto: printskrin

Povezano lice sa Colićem, kako je utvrdila Agencija, bilo je Udruženje Osveženje, gde je sve do 4. juna 2019. godine bio zastupnik.

Od lokalnih izbora 2020. godine Colić nije više odbornik u tom parlamentu, ali je postao zamenik gradonačelnika. Zato je, kako stoji u rešenju Agencije, jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju javno objavljivanje odluke o povredi zakona.

Agencija je te 2018. godine razmatrala i potencijalno gomilanje funkcija, jer je u tom periodu Colić bio i direktor privrednog društva Zip centar za mlade - biznis inkubator, koje je u većinskom vlasništvu Grada Pirota.

Ipak, kako stoji u obrazloženju odluke, Agencija sada, 2021. godine nije razmatrala potencijalno gomilanje funkcija (odborničke i direktorske, prim. nov.) jer se po novom tumačenju Zakona od 11. februara ove godine, direktor Privrednog društva više ne smatra javnom funkcijom.

Inače, sa mesta direktora u Zip centru Colić je otišao krajem maja 2019. godine.


Colić: Pokrenuću upravni spor pred Upravnim sudom

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kaže da će u ovom postupku iscrpiti sva prava koja on kao stranka ima i da ne želi da komentariše sudske sporove koji su u postupku. Smatra da je postupak bitno povređen i pored toga što je dosta toga obustavljeno iz prvobitne prijave.

Ja ću iskoristiti svoje pravo da pokrenem upravni spor. Čekam da se istroše svi pravni lekovi koji su na raspolaganju, da bi mogao celovit postupak da komentarišem. Kada sve potrošimo, onda možemo da ga komentarišemo - kaže Colić.

Podsetimo, istu meru Agencija je nešto ranije izrekla ministru Novici Tončevu, a i on je, poput Colića, pokrenuo proces pred Upravnim sudom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ђраган Дилас

    11:36 // 24. 11. 2021.

    Че реши он све са своји другарИ из напредну секту, нече му ништа фали!

  • Des - pot

    10:35 // 24. 11. 2021.

    Javna opomena,žuti karton kao na fudbalskoj utakmici?
    Sramota i bruka,a on će da pokrene postupak da mu se ublaži "kazna" umesto da se pokrije ušima!

  • direktno iz Vojnegovac

    09:29 // 24. 11. 2021.

    šta mu dođe to " osveženje "?

    • откуде суково

      10:35 // 24. 11. 2021.

      промаја земљак,промаја.Дуни те раслади,освежи.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: