Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 31. 5. 2016.

| Društvo

Zamenik gradonačelnika francuskog grada Epon - Prokupčanin

Autor:M. V. Izvor:Južne vesti
pône---Mairie01
Gradska kuća u Eponu; foto: commons.wikimedia.org/ JH Mora

U želji da poboljša sliku Srbije u svetu nakon ratova devedesetih, Francuz rodom iz Prokuplja Ivica Jović ušao je u politiku 2008. godine kao deo opozicije u gradiću Epon nadomak Pariza. Šest godina kasnije postao je zamenik gradonačelnika i većnik za omladinu i radi na unapređenju francusko-srpskog prijateljstva.

U Francuskoj je, kaže, rođen, završio školu i fakultet zahvaljujući tome što su njegovi roditelji sedamdesetih godina tu došli “trbuhom za kruhom i, nažalost, bez namere da se vrate u Srbiju”.

Pošto su mu struka administracija i ekonomija, tvrdi da nikada nije planirao da uđe u politiku. U tim vodama se ipak našao “iz želje da ojača prijateljstvo između Srba i Francuza”, ali i da poboljša imidž Srbije narušen ratovima devedesetih.

Posle raspada SFRJ, jugoslovenski klubovi u Francuskoj su propali, sve je bilo manje druženja među našim ljudima, pogoršali su se odnosi između Srba i Francuza. Zato smo 2004. godine sa desetak Srba iz okoline Pariza osnovali klub “Srbija” koji danas ima 352 člana i sa kojim smo se kandidovali na lokalnim izborima 2008. godine - na tečnom srpskom počinje priču Ivica Jović.

DSC-5284 Ivica Jović (desno na slici) na osnivanju Udruženja srpsko-francuskog prijateljstva u Prokuplju 2015. godine; foto: prokuplje.org,rs Inat i želja da pokaže da naš narod zaslužuje poštovanje, tvrdi on, bili su mu glavni motiv na putu ka uspehu.

Ušavši u opoziciju ovog malog grada od 7.000 stanovnika, udaljenom tridesetak kilometara od Pariza, postao je prvi Srbin u političkom životu Francuske

Šest dugih godina, koliko u Francuskoj traje mandat, borili smo se kao deo opozicije, da bismo 2014. godine postali deo vlasti, a ja od tada obavljam funkciju zamenika gradonačelnika grada Epon i većnika za omladinu i sport - kaže Jović.


Inicirao pobratimljenje Epona i Prokuplja

Jović navodi da u okolini Pariza živi dosta Srba koji su iz ekonomskih razloga tu došli da rade i žive. Mnogi od njih, kaže, žele da se druže, upoznaju Francuze sa svojom kulturom i običajima i ojačaju srpsko-francusko prijateljstvo.

Otkako je on sa svojim udruženjem ušao u francuske institucije, mogućnosti za tako nešto su mnogo veće.

Najveći projekat na kome smo radili od 2014. godine bilo je bratimljenje Epona i Prokuplja. Već smo imali razne razmene: Srbi iz Epona su igrali prijateljsku utakmicu u Prokuplju, Prokupčani su dolazili ovde, naša delegacija je u Prokuplju potpisala Povelju o pobratimljenju... Prošle godine je u Eponu održan međunarodni turnir u video-igricama gde su gostovali i mladi Prokupčani - nabraja Jović.

WP-20160530-19-44-01-Pro Ivica Jović o svojim iskustvima pričao Nišlijama na Skajp konferenciji u "Kupini"; foto: JVOve godine se, kaže, u Eponu slavi stogodišnjica Verdenske bitke, što će biti prilika da u ovom gradu nastupi tridesetočlani hor iz Prokuplja, koji će pevati o srpsko-francuskom prijateljstvu, a delegacija iz ove opštine će provesti nekoliko dana na ceremoniji.

Godišnjica Verdenske bitke je naročito bitna ako se, kaže, ima u vidu da su Francuska i Srbija bile veliki prijatelji tokom Prvog svetskog rata.

I dan-danas ne možemo da povratimo taj stepen prijateljstva kakav smo imali. Stariji i dalje osećaju tu snažnu vezu, ali mlađi Francuzi su danas više okrenuti Britaniji, Španiji i zemljama EU.  Ali, korak po korak, i ojačaćemo ga - optimističan je Jović.

Njegovo udruženje je, kaže, iniciralo i otvaranje srpske škole u Eponu, gde tridesetak dece srpskog porekla svake nedelje od 9 do 12 sati dolazi u učionicu koju im je grad dao na korišćenje. Tu, navodi on, uče srpski jezik, istoriju i geografiju, čuvajući na ovaj način srpsko nasleđe.

Jović dodaje i da se slika Srba u očima Francuza naročito poboljšala poslednjih nekoliko godina, i to zahvaljujući - Đokoviću.

Kako kaže, čak i oni koji ga ne vole, priznaju da je vrhunski sportista, pa je on sada u očima Francuza “u rangu sa Federerom”.

Inače, Jović je Nišlijama o svojim životnim i profesionalnim iskustvima pričao na Skajp konferenciji koju je, u okviru “Meseca uspešnih Srba u Francuskoj” organizovalo Udruženje “Mladi ambasadori”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    16:05 // 1. 6. 2016.

    Jok ... "Nišlija" će bude !
    U Niš , može svako da bude gradonačelnik i zamenik istog ali u Francusku ...samo odabrani i pametni!

  • Boka

    13:21 // 31. 5. 2016.

    Postoji Toplicane svaka cast

  • zamenik gradonačelnika

    10:06 // 31. 5. 2016.

    i većnik za omladinu, ovde bi ga zbog te dve funkcije rastrgli. Lepa priča, treba da je proširi na ostale gradove i opštine sa juga. Želim mu puno uspeha i da u sledećem mandatu postane gradonačelnik Epona.

    • Pit

      10:52 // 31. 5. 2016.

      zameniče odrekni se ti tvoje plate i previlegija, pa imaj koliko god hoćeš funkcija ako hoćeš da radiš u interesu naroda, a ne da puniš svoj buđelar.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: