Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 13. 1. 2016.

| Društvo

Zanatlije: Isteruju nas iz našeg doma u srcu Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zanatski-dom
Zanatski dom u Prijezdinoj u vlasništvu Grada ili zanatlija?; foto: JV

Niški Osnovni sud presudio je u korist Grada Niša i naložio Udruženju zanatlija da se iseli iz zgrade koju su svojim parama izgradili još 1930. godine. Zanatlije negoduju, a gradonačelnik Zoran Perišić kaže da “Grad ne isteruje nikog”, ali da postoje uslovi.

donatori Donatori koji su izgradili Zanatski dom; izvor: ZanatlijeU nalogu suda jasno piše da se zgrada u Prijezdinoj broj 4 isprazni i preda Gradu Nišu na korišćenje.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja zanatlija Goran Popadić kaže da nisu pomogli ni dopisi, ni brojni razgovori sa predstavnicima Grada još dok nije došlo do konačnog rešenja i da su sada dovedeni pred svršen čin.

Grad tako dobija zgradu od 680 kvadrata u strogom centru Niša u koju nikada nije uložio ni dinar - ni u izgradnju, ni u održavanje, ni u finansiranje Udruženja zanatlija.

Ovo potvrđuju i tapije i ugovori od 1930. godine na ovamo u kojima piše da su donatori i graditelji bile isključivo niške zanatlije koje su htele da izgrade svoj dom.

Sedamdesetih godina je Udruženje zanatlija postalo deo Privredne komore Niša, a tada je, kaže Popadić, učinjena i “kriminalna radnja” prema Udruženju.

Pojedinac iz Komore je tada prepisao zgradu Udruženja Gradu Nišu. Grad nema dokument da smo im to prodali ili poklonili, niti da nam je zgrada nacionalizovana ili ne daj Bože konfiskovana. Ja ne znam na čemu se bazirala tužba Grada koju su podneli još 2009. i na osnovu koje sada žele našu imovinu - kaže Popadić.

tapija Tapija iz 1930. godine; izvor: ZanatlijeProblem na koji se pozvao Grad je izdavanje dela zgrade u Prijezdinoj privatniku, koji je tu napravio diskoteku “Dimond”, nekadašnji “Studio”, a to navodno nije smelo da se radi, jer je zgrada u vlasništvu Grada.

Iako je izdavanje počelo još 2003, tužba je podneta tek 2009. godine.


“Našu kuću upisali na tuđe ime”

Jedan od najstarijih zanatlija, od 5.000 koliko ih ima u Udruženju, Mirko Nikolić kaže da oni nisu znali da je neko upisao Zanatski dom na ime Grada i da su to saznali tek kada im je stigla tužba.

Za ovu otimačinu su krivi pojedinci, jer su oni bez našeg znanja, našu kuću upisali na tuđe ime. Niko nam nikad nije uzeo dom i za to nema nijedan papir. Grad je uknjižen bez ikakve osnove - kaže Nikolić.

11.januar-zanatlija Najprestižnija nagrada Niša koju je dobilo Udruženje; foto: JVPredsednik Upravnog odbora Goran Popadić kaže da je Udruženje raščistilo sa kadrovima iz prošlosti i da je nekadašnji predsednik Blagoje Stanisavljević penzionisan, da mu je oduzeta titula počasnog predsednika i da su sada tu neki novi ljudi koji su puno uložili u Udruženje koje je svojevremno dobilo i nagradu “11. januar”.

U poslednje 2 godine smo radove na zgradi intenzivirali. Sanirali smo rupe na krovu, parket smo sanirali, keramičke pločice, formiran je toalet i klub preduzetnika. Radimo na brojnim projektima i pomažemo mnogim Nišlijama potpuno besplatno - kaže Popadić.

zanatlije Zanatlije čuvaju svoj dom; foto: JVUdruženje je spremno, kažu, da sarađuje sa Gradom i u prekvalifikaciji i obuci nezaposlenih lica, član je Asocijacije zanatskih udruženja zapadnog Balkana, a sarađuje i sa Balkanskim biroom u Sofiji.

Od svog doma, kako kažu, ne odustaju i spremni su da idu i do Strazbura kako bi ga sačuvali

Ipak, javno čitanja dopisa zanatlija na poslednjoj sednici niškog parlamenta, kako sami kažu, daje im nadu da će ostati u svojim prostorijama.

Smatramo da su za našu imovinu zainteresovani samo pojedinci iz lokalne samouprave i računamo na čast, pre svega, gradonačelnika Niša, odbornika i gradskih većnika da će prepoznati ceo problem. I to su delimično pokazali jer su pokušali da nas uvedu na dnevni red na poslednjoj sednici - priča Popadić.


Perišić: Ostaju, ali bez iznajmljivanja

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je odlučeno da se zanatlijama “pruži ruka”, ali da na iznajmljivanje lokala mogu da zaborave.

Oni mogu da koriste sve što su i koristili do sada, jedino ne mogu da prostor koji nije njihov izdaju u zakup. Postavlja se pitanje šta je sa ovih 14 ili 16 meseci za koje je neko uzimao zakup za prostorije - kaže Perišić.

Odluku da zgrada zanatlija pripadne Gradu Perišić nije želeo da ocenjuje, ali je naglasio da zanatlije niko ne isteruje i da mogu koristiti sve prostorije kao i do sada, samo bez iznajmljivanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • insajder

    09:17 // 14. 1. 2016.

    statut udruzenja kaze da je clan svako fizicko lice ili preduzetnik koji uplati clanarinu za tekucu godinu. ja ne verujem da ovo udruzenje ima vise od 50 clanova, kakvih 5000. to je samo prica za medije.

    • DRAGAN

      15:56 // 14. 1. 2016.

      To,uopste nije tema!

    • insajder

      17:36 // 14. 1. 2016.

      gospodine Popadicu, to JESTE tema. Koja je svrha udruzenja bez clanstva? Ako ste jedini clanovi, vi i vasi clanovi porodice, kome to onda grad uzima prostor?
      Predlog juznim vestima, obidjite udruzenje i potrazite zvanican spisak clanova,

  • Simeon

    17:18 // 13. 1. 2016.

    E,Blaško,Blaško,gde će ti duša?

  • Gospodo Zanatlije

    11:17 // 13. 1. 2016.

    Ima nekih nelogičnosti u textu, po Presudi Grad je korisnik a ne vlasnik zgrade? Imate Tapiju,ako je Katastar uknjižio bez dokumentata to se zna šta se radi. Nekada Privredna Komora Niš može da bude danas samo Repulika Srbija a ne Grad Niš. Možda ja grešim, ali vi svakoko proverite.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: