Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 30. 12. 2010.

| Društvo

Zaplena imovine Medicinske škole

Autor:D.K.Izvor:Južne vesti

LESKOVAC – Zbog neizmirenog duga od 60 miliona dinara pokretna imovina Medicinske skole u Leskovcu biće zaplenjena 7. januara 2011. godine, najavili su iz leskovčakog preduzeća Novogradnja, koje je gradilo novu školsku zgradu škole posle katastrofalnog požara.

Viši sud u Beogradu doneo je izvršno sudsko rešenje na koje se pozivaju u preduzeću Novogradnja. Sam dug iznosi 42,5 miliona, a ostalo su kamate, sudski i drugi troškovi spora koji se vodi već nekoliko godina.

Medicinska škola u Leskovcu, jedna od najuglednijih vaspitno-obrazovnih ustanova, izgorela je u katastrofalnom požaru 2005. godine, a ni do danas nije utvrđeno ko je izazvao požar.

Novi školski objekat je sagrađen je za nešto više od sto dana, uz učešće 10 podizvođača. Podignuto je 1.776 kvadratnih metara učioniča i kabineta za 105 miliona dinara.

Kompletan projekat gradnje formalno je naručila Medicinska škola, ali po dogovor 80 odsto vrednosti radova trebalo je da finansira Ministarstvo prosvete, a ostatak lokalna samouprava.

Minulih godina, u više navrata, iz Ministarstva porosvete obećana je konkretna pomoć, uz najavu da će biti ispitana svaka stavka računa, jer je procenjeno da su troškovi gradnje škole – astronomski!

Prema najavama vlasnika Novogradnje Vojislava Mladenovića, u vreme školskog raspusta biće zaplečnjene klupe, kompjuteri, table i druga pokretna imovina.

Mladenović tvrdi da je podigao kredit da bi sagradio školu i da je i sam ostao dužan brojnim podizvođačima. Trenutno je blokiran žiro-račun Novogradnje, jedan broj radnika je ostao bez posla, a ostali radnici mesecima ne primaju zaradu.

U Medicinskoj školi, gde se obrazuje oko 800 učenika sa juga Srbije i gde je u stalnom i honorarnom odnosu 110 profesora, lekara, stomatologa i farmaceuta, strahuju za svoju sudbinu i zato su zatražili hitnu intervenciju Ministarstva prosvete i lokalne samouprave kako bi se nastava u drugom polugođu odvijala normalno.


Da će do zaplene doći bilo je izvesno još maja ove godine, kada je Apelacioni sud u Nišu odbio žalbu Medicinske škole.

Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete rekao je tada da do plenidbe ne može doći, jer pravosudni organi nisu imali podatke prilikom donošenja ranijih presuda, a u Ministarstvu prosvete došli su do novih saznanja iz kojih se vide nelogičnosti oko ugovora i nepostojećeg tendera.

- Ugoliko izvođač radova ne pristane na dogovor, uslediće kontra tužba – ocenio je tada Zoran Trninić, pomoćnika ministra prosvete Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: