Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 25. 3. 2019.

| Društvo

Zaplenjeni novac na graničnim prelazima najčešče se vraća u budžet

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Budžet se puni i zaplenjenim novcem
Budžet se puni i zaplenjenim novcem; ilustracija; foto: Uprava carina

Ako se ne dokaže poreklo, novac koji se kao neprijavljen zapleni na graničnim prelazima, vraća se u budžet Srbije. Od početka godine skoro 190.000 evra koji su oduzeti na Graničnom prelazu Gradina je na ovaj način uplaćeno u budžet.

Ukoliko kod sebe imaju više od 10.000 evra kada napuštaju zemlju, građani moraju carinicima to da prijave da bi izbegli situaciju da im se novac oduzme, a u najvećem broju slučajeva taj novac im se ne vraća, već završi u budžet Srbije.

Tako novac koji se zapleni na Graničnom prelazu Gradina u roku od 2 radna dana predaje se niškoj Filijali Narodne banke, a u postupku koji sprovodi Prekršajni sud u Pirotu donosi se odluka o njegovoj sudbini.

Na osnovu pravosnažne i izvršne presude Prekršajnog suda u Pirotu, Narodna banka Srbije je u obavezi da dinarsku priotivvrednost uplati u budžet Republike Srbije - objašnjavaju u Upravi carina.

Od početka godine na Graničnom prelazu Gradina otkriveno je 8 pokušaja prenosa neprijavljenog novca iznad sume od 10.000 evra od čega je, kako kažu u Upravi carina, prema sudskim odlukama oduzeto ukupno 186.400 evra i 4.150 dolara.

U 2 slučaja je delimično vraćen novac u iznosu od 9.000 evra, dok je u većini slučajeva došlo do oduzimanja celog iznosa jer prekršioci nisu mogli da dokažu poreklo novca - kažu u Upravi.

Kada dođu na granicu, građani popunjavaju obrazac za prijavu prenosa novca i tako na legalan način novac mogu da iznesu iz Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hm

    11:00 // 27. 3. 2019.

    "a u najvećem broju slučajeva taj novac im se ne vraća, već završi u budžet Srbije"

    Lektooreeee, jaaaavi seeee....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: