Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:42, 11. 6. 2019.

| Društvo

Zaposleni iz najstarije niške Gimnazije pozivaju ministra da promeni odluku o izboru direktora

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Gimnazija Stevan Sremac Nis
Profesori ne odustaju, traže od ministra da povuče odluku o izboru direktora; foto: V. Keser

Zbog toga što je za novog direktora Gimnazije "Stevan Sremac" izabrana kandidatkinja koja je na konkursu dobila znatno manju podršku zaposlenih, reagovali su profesori škole, koji pozivaju ministra prosvete Mladena Šarčevića da ispravi ono što je urađeno mimo propisa i zakona.

Sumnjajući da je politika umešala prste u izbor direktora škole, zaposleni su i ranije reagovali i uputili niz prigovora. Žalili su se da procedura tokom konkursa i kada se glasalo o kandidatima nije ispoštovana.

Najveći problem tokom izbora, kako su naveli, bio je taj što odluku većine zaposlenih da dugogodišnji direktor Milan Stojanović ostane direktor, Školski odbor nije prihvatio i Ministarstvu prosvete je predložio da na toj funkciji ubuduće bude odbornica u Skupštini Medijane i profesorka srpskog Jelena Milošević.

Zaposleni su nakon toga uputili dopise svim nadležnim institucijama, ali reakcija je ili izostala ili su reagovali kada je već bilo kasno. Zato su se ministru prosvete ponovo obratili otvorenim pismom.

Reč je o tome da su zaposleni u Gimnaziji očekivali od vas da postupite onako kako ste obećali u svojoj izjavi od septembra 2018. godine da ćete prilikom izbora direktora poštovati volju nastavnika. Umesto toga, doneli ste odluku o imenovanju kandidata koji nema podršku kolektiva - navode u pismu.

Iako nema zvanične potvrde, zaposleni tvrde da će Miloševićeva avgusta preuzeti direktorsku fotelju, iako nije imala podršku svojih kolega.

Velika većina zaposlenih bila je za aktuelnog direktora, te smatraju da su potpuno ignorisani, ali i da nije uzet u obzir ni interes učenika, njihovih roditelja i nastavnika, već interesi drugih, koji sa školom nemaju nikakve veze.

Ističu i da je šezdesetoro zaposlenih najstarije niške Gimnazije ranije potpisalo dopis u kome traže prijem kod ministra kako bi mu ukazali na nepravilnosti i podsetili ga na izjavu u kojoj ističe da "tamo gde postoji jasna podrška kolektiva nekom kandidatu, ne gledamo kako se izjasnio Školski odbor".

Poštovani ministre, uvereni smo da nećete dozvoliti da neodgovorni postupci drugih ugroze Vaš integritet. Obraćamo Vam se kako bismo to sprečili i kako bismo zajedno sa vama ispravili ono što je urađeno mimo propisa i zakona - ističu u pismu.

Da li je ministar za direktora izabrao kandidata koji nema podršku zaposlenih i da li će reagovati na poziv profesora da se sastanu, zasad nije poznato, a novinari su pitanja o tome poslali Ministarstvu prosvete i očekuju odgovore.

Podsetimo, iako je od 80 prisutnih dobio podršku čak 62 zaposlena, još aktuelnog direktora Stojanovića, koji je na čelu Gimnazije od 2003. godine, nije podržao Školski odbor. Od 8 prisutnih članova, njih 5 je glasalo za njegovu protivkandidatkinju, odnedavno samostalnu odbornicu u Medijani Jelenu Milošević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djak

    14:41 // 14. 6. 2019.

    "Na čoveku treba da je sve lepo, i duša i telo i misli i odelo"
    Citat Čehova koji je ona stalno ponavljala na svojim časovima i pritom nas podsećala da se uvek setimo ovog citata u životu.
    Izgleda da se ona nije bas drzala tog istog citata... barem dela u kome se pominju misli i duša... ah, ironija...

  • Mali Vukan

    08:00 // 14. 6. 2019.

    Kada bi odelo činilo čoveka odbornica bi se visoko kotirala među ljudima. Ovako...

  • Valentina

    20:04 // 13. 6. 2019.

    Problem u celoj ovoj prici je sto ceo kolektiv smatra da ce buduca direktorica da se bavi spletkarenjem i zastrasivanjem mladih kolega. Za pomocnika dovodi ostrascene i neuravnotezene licnosti koje nisu dostojne da budu da tom mestu i da komuniciraju sa ljudima koji tu rade godinama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: