Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 17. 11. 2021.

| Društvo

Zaposleni izlaze iz Sindikata Gradske uprave Niš jer im neće biti isplaćena solidarna pomoć

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Zaposleni najavili izlazak iz Sindikata; foto: T. T.

Pojedini zaposleni u niškim gradskim upravama istupili su iz Sindikata jer im po Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu neće biti isplaćena solidarna pomoć, iako im je obećana kolektivnim ugovorom koji je nedavno sindikat potpisao sa Gradom. Novi predsednik Sindikata Gradske uprave Petar Mićović kaže da teku pregovori sa gradonačelnicom da se zaposlenima isplati jednokratna pomoć od 15.000 dinara.

Informacija da će umesto solidarne pomoći dobiti jednokratnu pomoć od 15.000 dinara uznemirila je članove Sindikata, pa su pojedini otkazali članstvo i očekuju masovniji izlazak ljudi iz sindikata.

Već je određeni broj zaposlenih istupio iz Sindikata. Očekujem sad novi talas istupanja usled nezadovoljstva, jer ovo rukovodstvo ne zastupa prava radnika, već partije čije su članovi - komentar je jednog od zaposlenih.

Iz Sindikata Gradske uprave je izašao i uzbunjivač Aleksandar Todorovski koji kaže da je solidarna pomoć u proseku bila 35.000 dinara, pa pita gde ide ostatak novca, namenjen zaposlenima, ako sada bude isplaćeno 15.000 dinara. Smatra da nije ispoštovan kolektivni ugovor koji je potpisao novi predsednik.

Predsednik Sindikata Mićović potvrđuje da solidarna pomoć neće biti isplaćena radnicima, iako je predviđena kolektivnim ugovorom. zakon Zakon o budžetu republike Srbije za 2021. godinu; foto: printscreen

Za ovu godinu ne može da se isplati, Uredbom Vlade Zakona o budžetu član 45 decidirano se brani isplata bilo kakvih davanja koja se odonose na poboljšanju socijalnog statusa - kaže Mićović.

Dodaje da kolektivni ugovor, u kome su precizirana veća socijalna davanja za zaposlene u Gradskoj upravi Niša, važi 3 godine, pa kaže da se već stiču uslovi da se solidarna pomoć isplati 2022, ukoliko Vlada ne donese drugačiju odluku.


Pregovori sa gradonačelnicom

Pomoć za zaposlene u Gradskoj upravi koja je ugovorom predviđena u oblasti zdravlja, prema rečima Mićovića, biće isplaćena.

Ta solidarna pomoć koja se odnosi na poboljšanje nataliteta ona je u mogućnosti da se isplati i biće isplaćena svima koji budu imali problema - ističe Mićović.

ugovor Sotirovski i Mićović na potpisivanju kolektivnog ugovora; foto: T. T. Objašnjava da pokušavaju da umesto solidarne članovi dobiju jednokratnu pomoć od 15.000 dinara, a o tome, kaže, pregovaraju sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

Podsetimo, prošlo je šest meseci kako je Mićović izabran za novog predsednika Sindikata, a nakon smene Marka Savića. Sredinom septembra novi predsednik i Sotirovski su potpisali kolektivi ugovor o boljem položaju zaposlenih u svih 6 Uprava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    22:17 // 17. 11. 2021.

    Pčelica je na ovogodišnjem rebalansu predala povećanje mase za zaradu jer im grad nije odobrio dovoljno. Nije im dozvoljeno i sada ce vaspitačice i ostali ostati bez jednog primanja i to baš pred novu godinu jer "Oko Sokolovo" je bitnije. Bruke jedne...

  • Zoki

    20:32 // 17. 11. 2021.

    Ako ste se uclanili u sindikat zbog banjskog turizma, ne zasluzujete bolje. Dobili bi ste pomoc i bilo bi novca da ne uguravaju ugovorce i ne trose sredstva na buseve i sns kancelarije za tzv mlade, secere i zejtine. To su teme za sindikat, ne banje i polutke!

  • Dragi

    18:40 // 17. 11. 2021.

    Sramota je za gradonačelnicu ako ne dozvoli JKP da isplate solidarnu pomoć jel su ta sredstva planirana i potpisan kolektivni ugovor.
    Sedam osam godina u jkp nije povećena zarada a cene osnovnih namirnica su poskupele i po nekoliko puta sramota. Darko nije branio direktorima da isplate sol.pomoć svaka čast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: