Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:14, 25. 5. 2020.

| Društvo

Zaposleni u Domu u Kulini se žale na borbu sa koronom, direktor ne želi da govori dok mu ne naredi ministar

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
kulina
Radnici progovorili o situaciji u Kulini, direktor ne želi da govori bez naredbe ministra; Foto: sajt ustanove

Dom u Kulini kraj Aleksinca, u kome se neguju odrasli teže ometeni u mentalnom razvoju, jedna je od mnogih ustanova socijalne zaštite koja se suočila sa koronom. Radnici svedoče o propustima u jeku epidemije - da su u početku radili skoro bez ikakve zaštite, a potom i 16 sati provodili pod punom opremom kako bi zbrinuli obolele. Ipak, direktor Vojkan Stanojević o tome nije želeo da govori dok mu, kako kaže, ne naredi ministar. Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski kaže da je ovo jedna od retkih ustanova koja je reagovala na vreme i u kojoj se očekuje kraj epidemije.

Kulina je ustanova socijalne zaštite u koju su smešteni odrasli ometeni u mentalnom razvoju, teže i teške mentalne ometenosti. Krajem marta virus je ušao i u ovu ustanovu na jugu, a dva meseca kasnije radnici su počeli da govore o tome kako je izgledala borba sa koronom.

U pismu koje su dostavili Južnim vestima svedoče da su prvo radili bez opreme, a da potom nisu išli svojim kućama i radni dan im je trajao i 16 sati.

Radnici su morali da peru rukavice, a jednu masku nosili po dva dana. 15 dana ništa nije preduzeo direktor ustanove, gospodin Vojkan Stanojević. Glavna sestra naravano odbija da primi radnike na ispomoć. U jeku epidemije u karantinu se radilo danonoćno, pa čak i do 16 sati dnevno, ali pod punom opremom (skafander, vizir, maske). U to vreme gospodin Stanojević je boravio u upravnoj zgradi i prati Fb i ostale društvene mreže. Naravno prati situaciju da li će neko od radnika da izbaci neku istinu - pišu zaposleni.

Takođe tvrde da su radnici na ugovoru na određeno vreme ucenjivani da produže rad u karantinu i ne idu kući kako bi dobili posao. Ono što izdvajaju kao problem je i to što su nakon testiranja, umesto da ostanu u Domu, poslati kući da čekaju rezultate, uz napomenu da o tome ne govore javno.

Tako su 4 radnika pozitivnih na kovid 19 iz karantina otišli kući, pa tek sutra, prekosutra saznali da su kovid pozitivni. Rukovodstvo doma, glavne sestre i direktor, to ne shvataju kao problem. O ovakvoj situaciji u Domu upućeno je i nadležno Ministarstvo, ali gospodin ministar Zoran Đorđević, naravno, ćuti, izbori se bliže - navode radnici.

O tome kako je dvomesečna borba sa virusom korona izgledala u jednoj od ustanova socijalne zaštite na jugu Srbije u kojoj su najteži bolesnici, ali ni o primedbama radnika, direktor Doma u Kulini Vojkan Stanojević nije želeo da govori.

Žao mi je, ali mi nemamo pravo da dajemo informacije, sve informacije daje Ministarstvo resorno. Ministar Đorđević, njemu možete da se obratite, pa će on meni da naredi i onda nije problem uopšte - kratko je rekao Stanojević.

Novinari su pitanja o ovim problemima poslali Ministarstvu za socijalna pitanja i tražili dozvolu za razgovor sa direktorom.


Sotirovski: Uskoro se očekuje kraj epidemije u Kulini

Koliko je ukupno obolelih štićenika i zaposlenih bilo u Kulini, da li je bilo preminulih i koliko, takođe su pitanja koja su poslata Ministarstvu i koja novinari nisu uspeli da dobiju od direktorka koji nije imao "naredbu ministra" da o tome govori.

O tome kakva je trenutno situacija u Domu pristala je da govori načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, koja je na čelu Okružnog štaba za vanredne situacije, ali je i ona za detaljne podatke uputila na direktora ustanove.

Sotirovski kaže da prema poslednjem izveštaju koji je dobila više nema pozitvnih na virus korona, ali da je ova ustanova još 14 dana u obaveznom karantinu i da se nadaju da će 10. juna odjaviti kovid u Kulini.

Oni su za razliku od drugih ustanova socijalne zaštite na vreme reagovali, na vreme su prijavili i na vreme sprečili širenje zaraze. Vrlo brzo su proglasili karantin u karantinu, to znači da je ceo objekat u karantinu i plus pošto su oni paviljonski dom, jedan paviljon su izdvojili za ljude koji su pozitivni. Virus je definitivno ušao od radnika. Tačno se zna i ko je nulti pozitivni i ko je doneo virus i kada - pojašnjava načelnica.

Kaže da su brzo uspostavili saradnju sa Zdravstvenim centrom u Aleksincu koji je poslao radnike na ispomoć onog trenutka kada je prvi zaposleni u Kulini oboleo. Takođe tvrdi da su u svakom trenutku imali dovoljan broj lekara, medicinskih sestara i tehničara, te nisu imali nikakvih problema.

Jedan zaposleni u Kulini je preminuo od virusa i to je jedini zvanični podatak do sada, a Sotirovski kaže da prema njenim informacijama niko od štićenika nije izgubio život.

Njihovi štićenici, njihovo stanje je inače izuzetno teško, to je najteža retardacija, uz to i hronične bolesti. Neki od njih su bili na lečenju u KC, 3 korisnika su bila na lečenju u KC Niš, oni kod kojih je bilo potrebno pokriveni su terapijom. Koliko znam, nije bilo preminulih u Kulini sem tog jednog zaposlenog. On je bio na respiratoru, radio je na mestu radnog terapeuta na ekonomiji - dodaje Sotirovski.

Takođe kaže da je Kulina dobila pokretni rendgen aparat i da je država donirala svu neophodnu opremu ovoj ustanovi na vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Šojić Sećko(Stranka zdravog razuma)

    04:16 // 26. 5. 2020.

    Pavić je sve lepo improvizovao u seriji "Bela Ladja". Ali sve u tančinu, Predssednik je u Leskovcu jeo ćEVAPE i TRLJANU salatu. I glavna vest je baš to, bila na svim njegovim medijima.

  • Šojić Srećko

    03:29 // 26. 5. 2020.

    Pocepali se po svim šavovima, samo budalo to ne vidi.

  • Šojić Srećko

    03:26 // 26. 5. 2020.

    A šta je sa novom DIREKTORKOM, germatološkog centra u Nišu? Niti zbori, niti nam govori! Voleo bih da čujem tu specilizantkinju koja je nečujna i nevidljiva. I sve je LAŽ, osim SMRTI, i to je pod znakom pitanja?????????????????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: