Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 9. 7. 2021.

| Društvo

Zaposleni u Medijani, opštini sa najviše javnih česama, delili flašice sa vodom

Autor:A. Stankov, T. TodorovićIzvor:Južne vesti
medijana voda
Jedna voda, jedan politički poen; foto: Opština Medijana

Umesto da sa svih 25 česama na teritorije Opštine Medijana teče hladna, sveža i pijaća voda, opštinari su odlučili da Nišlijama u centru grada podele stotinak flašica od po pola litra. Od 25, prema poslednjim informacijama Vodovoda, radi 17 česama, a akciju iz centra aktivista Danijel Dašić ocenjuje kao sakupljanje jeftinih političkih poena.

Umesto litara i litara hladne niške vode sa javnih česama koju bi mogli da piju, ali da se njom po vrućini i umiju, Nišlije su od najveće gradske opštine dobile stotinak flašica.

Na visokim temperaturama, svaka kap vode je dobrodošla, pa su se, kako kažu u Opštini zato i odlučili na ovu akciju.

Voda koju su delili Nišlijama je, kako kažu iz GO Medijana, kupljena iz sredstava izdvojenih od primanja funkcionera ove Opštine, iz zajedničkog Fonda koji su napravili za vreme vanrednog stanja.

Kad nam se jave ljudi, a mi nemamo drugu mogućnost da pomognemo zvaničnim putem preko jednokratne novčane pomoći i kad su ovakve situacije u pitanju, sakupimo novac i taj način pomažemo - kažu iz GO Medijana.

ugovor 25 česama na teritoriji Medijane; printscreenMeđutim, Medijana je ujedno i opština koja ima najviše javnih česama, čak 25. Tako je skoro svaki deo njene teritorije pokriven jednom česmom, a sve zahvaljujući akciji “17 česama za 17 vekova hrišćanstva” od pre par godina kada se obeležavala godišnjica Milanskog edikta.

Kada bi sve česme radile, teško da bi iko ostao žedan na ulicama Medijane. Međutim, prema poslednjim informicjama iz Vodovoda, radi 17 od 25 česama, a i sa njih je voda potekla sa početkom velikih vrućina, posle negodovanja građana i naredbe iz Kabineta gradonačelnice.

Opština javnom komunalnom preduzeću plaća održavanje česama, a često kažu da su problem oni građani koji ih oštećuju. Građani, međutim, ne mogu da utiču na kvalitet vode, a na svima koje rade voda još i nije za piće, jer je njena provera ispravnosti u toku.

Zato Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ovaj potez ocenjuje kao populistički i način za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Pustiti česmu da radi znači obezbediti hiljade i hiljade litara vode svakome ko je žedan. A davati flašice vode, znači dati 50, 100 ili 200 flašica samo onima koji tu prođu. To je po principu dobrog trgovca koji može da proda pesak i kupcu u Sahari. Njima je mnogo lakše jer su zavrnuli vodu na česmama, a onda poklanjaju flašice građanima da bi bili spasioci. Pritom za tu akciju niko nije znao, samo su se pojavili i naravno sa kamerama - kaže Dašić.

Akcija je medijima najavljena danas prepodne.

Iz Opštine najavljuju da će narednih dana vodu deliti i na drugim punktovima na svojoj teritoriji, a Dašić kaže da bi voleo da vidi odluku po kojoj je formiran Fond za prikupljanje para funkcionera.

Ako ne postoji odluka zvanična onda je to opet jeftina marketinška igrarija, a ako postoji onda treba videti po kom osnovu taj Fond nije iskorišćen da se pomogne đacima bez tableta za učenje od kuće, ugroženim Nišlijama i mnogim drugima. Ko donosi odluke za korišćenje tog novca i sa kojim kriterujumima? - pita Dašić.

Da se novac od zaposlenih u ovoj Opštini uzima i bez njihove saglasnosti, pokazao je i nedavni izveštaj državnih revizora koji su finansijskom poslovanju Medijane u 2020. godini dali negativnu ocenu. Između ostalog su utvrdili da je zaposlenima odbijan novac od plate za korišćenje opštinskog bifea, iako oni na to nisu dali saglasnost.

Veće gradske opštine je zaključkom od 23.8.2017. godine regulisalo da se mesečni iznos korišćenja usluge opštinskog bifea svakom zaposlenom odbija od plate i uplaćuje na podračun Hraniteljstvo po meri deteta. Obustava od plate zaposlenih se sprovodi iako zaposleni nisu dali pisanu saglasnost, što nije u skladu sa članom 123 Zakona o radu - piše u izveštaju.

Nije poznato da li je tako punjen i Fond iz kojeg kupuju flašice vode, a Dašić zaključuje da ukoliko Opština zaista želi da pomogne, bolje je da u saradnji sa javnim preduzećem organizuje cisterne sa pijaćom vodom, posebno na trgovima koji su umesto pošumljavanja dobili betonizaciju.

*Tekst je neznatno izmenjen nakon pojašnjenja iz Opštine Medijana da medijima nisu slali poziv, već obaveštenje o akciji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sumnjivo Lice

    17:43 // 11. 7. 2021.

    U 16 časova, temperatura vazduha u centru Niša (hlad, 1,7 m visine) iznosila je 46C ( i slovima: ČETRDESET ŠEST STEPENI)

  • Naissus

    18:58 // 10. 7. 2021.

    A jel' bio i sendvic ili samo flasicka sa vodicu??

  • Milica

    11:36 // 10. 7. 2021.

    Malobrojni zaposleni rade svoj posao i trpe mobing, a ovi dovedeni u poslednje tri godine primaju platu i vode se da rade. Inace taj fond od funkcionerskih plata ne postoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: