Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 28. 5. 2020.

| Društvo

Zaposleni u Tehničkoj školi u Vranju štrajkuju zbog ukidanja jednog odeljenja

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Tehnička škola Vranje
Zaposleni kažu da za ugašeno odeljenje postoji interesovanje učenika; foto: M. D.

Zato što je Ministarstvo prosvete odlučilo da ove godine ukine jedno odeljenje u vranjskoj Tehničkoj školi, nastavnici će u petak, 29. maja stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja. Umesto dosadašnjih sedam, ove godine škola upisuje šest odeljenja, a gasi se odeljenje u saobraćajnoj struci, profil tehničar unutrašnjeg transporta, za koje, kažu nastavnici, postoji veliko interesovanje učenika.

Kako kažu zaposleni, štrajkovati u uslovima kada se nastava odvija na daljinu je apsurdno koliko i to što škola, koja je prethodnih godina uspešno upisivala đake u junskom roku, ostaje bez jednog odeljenja.

Učenici završnih razreda osnovnih škola pokazuju interesovanje za obrazovne profile naše škole. Pokazalo se prethodnih godina da nam poverenje ukazuju i učenici i njihovi roditelji, međutim umesto da dobijemo dodatnu podršku nadležnih, mi bivama kažnjeni, ne prvi put. Nekada, ne tako davno, Tehnička škola je u prvi razred upisivala 11 odeljenja. Najveći teret ukidanja odeljenja snosili su zaposleni - kažu zaposleni.

Nejasno je, kažu, da li je cilj da se pruži podrška zaposlenima da obrazuju učenike za zanimanja u oblasti tehnike, koja se smatraju zanimanjima budućnosti ili je cilj da se stvori atmosfera nesigurnosti u kojoj će nastavnici biti uplašeni za svoja radna mesta.

Nejasno je po kojim se kriterijumima donosi odluka o planu upisa. Da li postoji analiza potreba tržišta rada? Da li se tačno zna broj učenika u svim razredima osnovnih škola, a ne samo u završnim, pa da se time omogući dugoročno planiranje upisa? Da li se školama pruža ikakva podrška i pomoć pri sastavljanju predloga plana upisa? Da li se školama pružaju informacije koje bi im pomogle da sastave predlog plana upisa koji će biti prihvatljiviji? I na kraju, ali ne i najmanje bitno, da li se vodi računa o strukturi zaposlenih, i koliko njih će biti ugorženo ovom odlukom? - pitaju se zaposleni.

Oni će odluku o štrajku dostaviti direktoru škole i načelnici Školske uprave Leskovac, a od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja tražiti da odobre dopunu konkursa za upis učenika i dozvole upis još jednog odeljenja - obrazovni profil tehničar unutrašnjeg transporta.

Direktor Tehničke škole nije odgovorao na poziv i poruku novinara Južnih vesti o ovoj situaciji, a načelnica Školske uprave Leskovac uputila na Ministarstvo prosvete odakle za sad odgovora nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    17:09 // 28. 5. 2020.

    Baš ti nastavnici već godinama podržavaju SNS. Ćute, ne bune se, potpisuju šta treba, autobusima ih voze po SNS mitinzima, sakupljaju kapilarne glasove. Zahvalni su za šaku milosti. Zato pametni Vranjanci napuštaju svoj grad i njihova deca formiraju odeljenja u Beogradu, Evropi, svetu. Kada biste sakupili svu decu raseljenih Vranjanaca, imali biste za celu školu. Dogodine još jedno odeljenje manje

    • Bivsi ucenik

      09:33 // 29. 5. 2020.

      Ne treba generalizovati, u toj skoli ima odlicnih profesora, ima naravno I iuhleba koji su samo citali tekst iz knjige I cekali kraj casa. Ali ko je hteo mogo je da nauci, ja sam zahvaljujuci tom znanju presao na drugu stranu sveta.Poz

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: