Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:19, 23. 6. 2020.

| Društvo

Zaposleni u dečijoj kovid ambulanti u Vranju negoduju zbog neadekvatnih uslova, nadležni ćute

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlje Vranje
Zaposleni se žale na nedostatak zaštitne opreme, nedezinfikovane prostorije, neplaćeni noćni rad u neregistrovanoj dečijoj kovid ambulanti, a nadležni ćute; foto: M. D.

Nedostatak zaštitne opreme, loša organizacija posla, nedezinfikovane prostorije, neplaćeni noćni rad koji se i ne tretira kao noćni rad već “aktivna pripravnost”, neki su od problema koje zaposleni u dečijoj kovid ambulanti vranjskog Zdravstvenog centra kažu da imaju. A kovid ambulanta smeštena u Dečijem dispanzeru Doma zdravlja, kako kažu, nije ni registrovana u Ministarstvu zdravlja, rešenje o radu van matične službe ne postoji i sva naređenja se izdaju usmenim putem.

Nadležni u vranjskom Zdravstvenom centru nisu želeli da za Južne vesti komentarišu tvrdnje zaposlenih.

Medicinska sestra Danijela Tasić kaže za Južne vesti da su za dečiju kovid ambulantu izdvojene prostorije u Dečijem dispanzeru, ali da one po standardima ne odgovaraju da budu kovid. Osim toga, kako kaže, Ministarstvo zdravlja ne prepoznaje dečiju kovid ambulantu, a zaposleni rade bez ikakvog rešenja.

Mi radimo po spisku koji potpiše naša načelnica, 12 sati dnevnu smenu, pa sutra veče noćnu, a posle ponoći smo u obavezi da ostavimo svoj broj i u službi smo Hitne pomoći, gde imaju usmenu naredbu da ne smeju da pregledaju dete, nego moraju da pozovu pedijatra i sestru od kuće jer je Dečije odeljenje blokirano, ne prima decu ni sa uputom, ni bez uputa. A za to vreme, dok mi dođemo od kuće, dete sedi na hodniku. Primarna zdravstvena zaštita nema prava da radi noću, nama se noćni rad ne pominje u obračunu - piše se kao “aktivna pripravnost”. Zavod za javno zdravlje ne dezinfikuje te prostorije, riba ih spremačica koja riba i Dom zdravlja, jednom u prvoj, jednom u drugoj smeni i to je to - tvrdi Danijela Tasić.

Prema rečima medicinske sestre, zaposleni nemaju ni dodatak za infektivnost koji im zakonski pripada, a najviše je zabrinuta što su uslovi takvi da ne postoji mogućnost da zaštite ni sebe, a ni pacijente od korone.

Tu dolaze deca koja su pozitivna na kovid, sa svojim roditeljima koji su takođe pozitivni, mi nemamo mogućnost da dezinfikujemo prostorije. Radim u prostoriji koja je 1,5 sa 2 metra, nemam injekcioni sto, nemam otoman gde mogu da špricam dete. Dobijamo jednu masku, jedan par rukavica i molerski skafander i to nam je za celu smenu. A maska mora da se menja na 2 sata jer je posle toga izvor zaraze i za mene i za pacijenta. Istim rukavicama špricam jedno, pa drugo dete, pa uzmem papire od onog ko je kovid pozitivan. Nemamo kutiju sa rukavicama i maskama, a ako se plaše da će neko da ukrade, to može lako da se proveri - priča Tasićeva.

Sve u Zdravstvenom centru se, kaže medicinska sestra, radi usmenim putem, a rešena je da ove problemi prijavi Inspekciji rada.

Načelnici se biraju po kriterijumu poslušnosti i moraju da rade kako im se kaže iz direktorijuma - “Tako kažu i tako mora, nemojte da pravite probleme”, a zaposleni su u strahu - prča Tasićeva.

Odgovor upravnice Doma zdravlja Jadranke Ajanović na pitanje novinarke Južnih vesti o ovim tvrdnjama bio je:

Pa ja nisam kompetentna, ne mogu ja o tome da pričam, kući sam došla, pozovite sutra - rekla je upravnica.

Načelnica Dečijeg dispanzera Marina Džikić uputila je na direktorku Zdravstvenog centra jer je, kaže, protokol takav, a direktorka Ljiljana Antić kratko je rekla da nije više na poslu, a nije se javila ni posle SMS poruke u kojoj je novinarka Južnih vesti objasnila zbog čega je zove, niti je odgovorila na pitanja i pozive.

Moje( a i svakog drugog zdr.radnika koji radi ovde) "sledovanje" za medicinsku zaštitu ličnu, za noćni Covid 19 dečiji dispanzer Doma zdravlja-Vranje...od 18h-24h, i pripravnost do 07h ujutru....JEDINI DOM ZDRAVLJA, U SRBIJI KOJI RADI NOCNI RAD, BEZ IKAKVOG PISMENOG REŠENJA-SVE USMENO( primarna zdr.zastita nema ZAKONSKO pravo da radi noćni rad) I NEMA PRAVO NA INFEKTIVNOST, NI ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA IZ NIŠA NIJE NIŠTA PREDUZELA, JEL' TAKO DRAGA DIREKTORICE ANTIĆ? -lepo ste joj izdiktirali šta da piše u zapisnik...bar se tako priča po hodnicima u zdr.insp. Niš...

Gepostet von Danijela Tasić am Montag, 22. Juni 2020

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: