Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 24. 3. 2020.

| Društvo

Zaposleni u pirotskoj Bolnici se žale na nedostatak zaštitnih sredstava, Štab ih potražuje od RFZO-a

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Radio S oficijalna radio stanica pirotske bolnice
Zaposleni se žale na loše uslove za rad; foto: pibolnica.rs

Dok se zaposleni u Opštoj bolnici Pirot žale na nedostatak zaštitnih odela, maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju, iz Opšte bolnice ne odgovaraju na kritike radnika. Gradski Štab za vanredne situacije poslao je dopis Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje sa specifikacijom potrebne medicinske opreme.

Kako kažu zaposleni u pirotskoj Opštoj bolnici, ova zdravstvena ustanova nespremno je dočekala pandemiju virusa korona, a prema rečima jednog od njih, lekari, medininske sestre i tehničari gotovo da rade bez zašite.

Imamo jednu masku za dvanaestočasovnu smenu, dezinfekcija je u minimalnim količinama, a uniforme nikad nismo ni dobili. Jednokratna odela mogu na prste da se izbroje - kaže medicinski radnik.

Zaposleni se posebno žale na maske koje su dobili, tvrdeći da su nekvalitetne i neadekvatne, a reakciju i komentar od direktora Opšte bolnice Gorana Petrovića novinari Južnih vesti nisu dobili, jer se, po tradiciji, ne javlja na telefon i ne odgovara na poruke.

Ipak, po instrukcijama MUP-a, Gradski Štab za vanredne situacije u Pirotu prikupio je podatke iz 3 medinicnske ustanove - službe Hitne pomoći, ambulante Doma zdravlja u Tijabari i iz Opšte bolnice o potrebnim količinama zaštitnih sredstava, sredstava za dezinfekciju i dostavio ih Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. maske Jedna maska za 12 sati rada; foto: Lj. F-

Očekuje se da tražena sredstva i oprema brzo budu isporučena kako bi zdravstveni radnici mogli bezbedno da rade - kažu u Štabu.

Od RFZO-a potražuju se i respiratori za koje je predsednik Vučić rekao da ih ima 1.008 u Srbiji, a njih potražuje Opšta Bolnica Pirot.

Kako kaže pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović, traži se nekoliko komada, ali koliko tačno, ne može da odgovori.

Ustanove su nam dostavile specifikaciju potraživanja njihovih potreba, zaštitnih odela, sredstva za dezinfekciju, a Opšta Bolnica potražuje i respiratore. Ona potražuje nekoliko komada, ali koliko, to je pitanje za direktora Bolnice - kaže Ranđelović.

Koliko komada se potražuje nismo saznali od direktora Gorana Petrovića koji se i u ovom slučaju ne javlja na telefon i ne odgovara na SMS poruke.

Kako objašnjava Ranđelović, medicinska sredstva koja očekuju da se u najkraćem roku dobiju od RFZO-a, proslediće se zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane, za službu Hitne pomoći, za Tijabarsku ambulantu koja je određena da prima pacijente koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona, kao i za Službu urgentne medicine i infektivno odelljene Opšte bolnice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan DE

    18:11 // 24. 3. 2020.

    Molim Juzne vesti da se malo vise pozabave ovom bolnicom i nacinom na koji se prima kadar. ima tu dosta materijala za istrazivacko novinarstvo.

    • Durmitor

      20:04 // 24. 3. 2020.

      I ne samo ,Južne' nego i Krik, N1, Danas... Na sajtubPirotske bolnice nema ništa o epidemiji, ništa o potrebi pomoćnog medicinskog osoblja...

  • Dr. Jovana

    16:23 // 24. 3. 2020.

    U zadnjih 8 godina u toj bolnici je posao dobiojao samo SNS kadar, rođaci funkcionera i poneko ko je platio za posao. Korupcija, nepotizam i nekompetentnost uskoro dolaze na naplatu.

    • bojkot

      17:34 // 24. 3. 2020.

      Ceo Pirot je u rasulu a ovi neka opet glasaju Vladana.

    • milan

      18:07 // 24. 3. 2020.

      bravo za komentar! najnestrucniji se primaju. podlozni za oblikovanje.

    • Tolić

      20:24 // 24. 3. 2020.

      zdravstvo u Pirotu, kao u celoj Srbiji, isključivo počiva na individualnom entuzijazmu. Medicinske sestre natprosečno rade za ispodprosečnu platu u „zlatnom dobu“ koje je prekinuto nepravednom i ničim izazvanom pandemijom najsmešnijeg Fejsbuk virusa u istoriji čovečanstva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: