Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 18. 8. 2017.

| Društvo

Zaposlenima u leskovačkoj "Pijaci" kasne plate, preduzeće u problemima

Autor:B. AntićIzvor:Nova naša reč, Južne vesti
Pijaca
Problemi na sve strane; Foto: ilustracija, JV/P. Blagojević

Leskovačka “Pijaca” se već nekoliko godina bori sa finansijskim problemima - neisplaćivanje plata, kašnjenje i proizvoljno isplaćivanje toplih obroka i regresa, kao i višak radnika u Upravi preduzeća samo su neki od problema sa kojima se ovo preduzeće bori godinama, kaže predsednik Samostalnog sindikata Srbislav Antić.

Za ovakvo stanje optužuje direktora preduzeća Zorana Miloševića. Antić je, u razgovoru za “Novu našu reč” rekao da je problem što su kršeni Ugovor i Statut firme. Radnicima nije isplaćeno 10 plata, dodaje, a topli obroci i regresi uplaćivani su u iznosu koji je rukovodstvo samo odredilo.

Mi smo probali da nađemo rešenje kao Sindikat. Ispoštovali smo hijerarhiju, prvo smo razgovarali sa direktorom, međutim nikakve odgovore i planove od direktora, odnosno menadžmenta, nismo dobili. Takođe smo kao Sindikat, aprila ove godine podneli inicijativu za sastanak sa gradonačelnikom. Nikada nismo dobili odgovor, niti smo pozvani na razgovor - kaže Antić.

On ocenjuje i da je problem to što u firmi u kojoj radnici ne primaju platu, postoje generalni direktor, zamenik, pomoćnik, finansijski, komercijalni i tehnički direktor.


Direktor “Pijace” ne odgovara na pozive novinara

Direktor preduzeća Zoran Milošević je, prema rečima službenice koja se javila na telefon, celog prepodneva nije bio u kancelariji, a popodne je bio na sastanku, pa novinari nisu dobili informacije o radu preduzeća od njega. Međutim, on je za “Novu našu reč” kazao da već godinama priča kako u ovoj ustanovi postoji višak radnika, ali i da on “pokušava da reši finansijske probleme koji postoje godinama”.

To je priča koja traje od kako sam došao 2013. godine, nije to od juče. Ja sam direktor koji nije nikog zaposlio - rekao je Milošević.

Što se tiče broja zaposlenih u Upravi preduzeća, navodi da tu ne postoje direktori, već rukovodioci različitih sektora i da se radi po sistematizaciji koja je zatečena.

Sve sam uložio da “Pijaca” bude pozitivna, ali uvek smo nailazili na barijeru mase radnika. Ovaj broj radnika je, teorijski, na duži period neodrživ. Naši kapaciteti ne dozvoljavaju više od 80 radnika. Prvo treba preseći uzroke, pa krenuti sa rešavanjem problema. Sve dok je ovoliki broj radnika, može na mesto direktora da dođe čovek sa pet doktorata, ali stvarno neće moći ništa da uradi - kaže Milošević.

Inače, prema njegovim rečima, u preduzeću je zaposleno 120 ljudi. Miloševiću sredinom septembra ističe mandat na direktorsku funkciju, posle čega bi preduzeće moglo da dobije novog rukovodioca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: