Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 12. 3. 2022.

| Društvo

Zapošljavanje i integracija Albanaca prioritet, dogovoren sa Vladom oročen na 3 meseca

Autor:M. D. i M. M. K. Izvor:Južne vesti
bujanovac
O rezultatima dogovora na sastanku za 3 meseca; foto: S. Đ.

Koliko će Albanaca i Albanki u naredna tri meseca i na kojim pozicijama dobiti posao u državnim institucijama nije precizirano, ali se Vlada Srbije na to obavezala, a predstavnici države, političara sa juga i Nacionalnog saveta sastaće se tada na razgovoru o rezultatima. Bujanovački novinar Nikola Lazić podseća da je to obaveza koju država mora da ispuni zbog međunarodnih sporazuma i poglavlja koja regulišu integraciju manjina.

Iako čine skoro 30 odsto stanovništva u Pčinjskom okrugu, Albanaca nema dovoljno na rukovodećim pozicijama, direktorskim mestima u javnom sektoru.

Nedopustivo je da nemaju nijednog lekara, nijednog rukovodećeg ili mesto direktora u Domu zdravlja Bujanovac ili Domu zdravlja Preševo - objašnjava Lazić.

Dijalog o Sporazumu od sedam tačaka koji je Vlada Srbije usvojila, a zatim je zamrznut od 2018. godine, nastavljen je novembra prošle godine, a dok je tema prvog sastanka bilo obrazovanje, tema drugog sastanka bila je upravo zapošljavanje, uključenost Albanaca u državne institucije.

Danas imamo manje policajaca, sudija, tužioca nego pre deset godina. Danas imamo veoma malo ili nemamo uopšte uključene i zaposlene Albance u ustanovama kao što su Katastar, Vranjska bolnica, Dom zdravlja u Medveđi - naveo je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa na fejsbuk profilu.

Dodaje da su predstavnici Albanaca tražili da se ispoštuje etnički sastav pri zapošljavanju u svakoj instituciji, kako i piše u Ustavu, a da je sa Vladom Srbije dogovoreno zapošljavanje Albanaca i njihova uključenost u institucijama.

Dogovoreno je i da se u roku od 10 dana osniva Privremena radna grupa za praćenje i sprovođenja ovog procesa, sastavljena od predstavnika Organizacije za bezbednost i saradnju, ministra Vlade Republike Srbije, Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta Albanaca. Nakon tri meseca ponovo sastanak o napretku ovog procesa.

kisić Centar za socijalni rad dobar primer, kažu u Ministarstvu; Foto: Ministarstvo za radSastanku u Bujanovcu prisustvovali su ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, državni sekretar Mirsad Đerlek, dok su Albance na jugu, pored Mustafe, predstavljali i predsednici Opština Bujanovac i Preševo Nagip Arifi i Ardita Sinani i predsednik bujanovačke Skupštine Enver Ramadani.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević posetila je i Centar za socijalni rad u Bujanovcu.

Ministarstvo ostaje posvećeno unapređenju uslova u sistemu socijalne zaštite, jer nam je bitan svaki građanin i korisnik tih prava i da stignemo do svakog dela naše zemlje. Verujem da će efekti ovih naših napora na najcelishodniji način doprineti razvoju socijalno odgovorne države koja preuzima odgovornost da brine naročito o najugroženijima - rekla je Kisić- Tepavčević

Ovde Albanci čine 10 od 13 radnika i ovu instituciju navela je kao dobar primer uključenosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    20:48 // 12. 3. 2022.

    Vazi li ovo u Crnoj Gori ili recimo u Hrvatskoj ili u Estoniji ili vazi samo tamo gde treba da se lozi vatra?

    • Miloš

      21:48 // 12. 3. 2022.

      Upravo tako, neki ne priznaju državu u kojoj žive, ističu zastave nekih drugih, pa i nepostojećih država, a mi da ispunjavamo kvote...

  • Владета Понош

    16:12 // 12. 3. 2022.

    Кад је победа на избори у питање ће признамо и КиМ. Требе ли?!

  • Bill

    15:59 // 12. 3. 2022.

    Mozda nisu zavrsili medicinski fakultet pa ne rade kao lekari. Mozda su zavrsili sa slabijim prosekom. Mozda ne treba gledati ko je koje nacionalnosti nego koliko je ko strucan. Politicke funkcije su druga prica.
    Usput, zasto spominjete Medvedju? U opstini Medvedja zivi veoma malo albanaca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: