Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 18. 6. 2014.

| Društvo

Zaprežna vozila u centru Niša i pored zabrane

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zaprega
Konjska zaprega na Tvrđavskom mostu, foto: Vanja Keser

Iako znakovi na ulazu u Niš, ali i u samom gradskom jezgru, zabranjuju kretanje zaprega gradskim ulicama, zaprežna vozila sa senom ili starim gvožđem nisu retkost ni u samom centru.

Dok se Srbija grčevito bori da uđe u Evropsku uniju, u centru Niša se i danas kreću konjske zaprege.

Mnogi koji prvi put dođu u Niš dožive pravi kulturološki šok kada ih već po izlasku iz autobusa dočekaju zaprežna vozila, a dodatno se šokiraju kada ista prođu pored njih dok piju kafu u nekom od brojnih kafića.

Vozači negodiju, jer usporavaju saobraćaj, posebno u jednosmernim ulicama, a povrh svega su nebezbedna i bez signalizacije. O higijeni i narušavanju izgleda grada izlišno je govoriti.

U niškoj Saobraćajnoj policiji kažu da se ovakva vozila kažnjavaju samo u slučajevima kada se kreću tamo gde im je zabranjeno, dok im je kretanje omogućeno kada ih saobraćajni znakovi u tome ne sprečavaju.

zaprega2 Dve zaprege ispred najpopularnijeg istorijskog spomenika u Nišu, foto: Vanja KeserMeđutim, u niškoj Upravi za komunalne delatnosti, u Odseku za saobraćaj, kažu da takvih znakova u Nišu ima na 26 lokacija. Posebno ističu one koji se nalaze na ulazima u grad i koji praktično znače, kako objašnjavaju u Upravi, da je kretanje zapregama zabranjeno maltene na teritoriji čitavog grada.

- Saobraćaj zaprežnih vozila je sagledan u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima. U navedenim dokumentima zabranjen je saobraćaj zaprežnim vozilima po obodu gradskog jezgra, u pravcu centra grada - pojašnjavaju iz Odseka za saobraćaj.

Neke od “zabranjenih” deonica su Matejevački put (iza podvožnjaka), Ulica Danila Kiša, pre nadvožnjaka, Bulevar 12. Februar (iza podvožnjaka), Bulevar Cara Konstantina (iza banjske rampe), Ulica Zaplanjska (iza raskrsnice sa lokalnim putem L-19), priključak Bulevar Cara Konstantina (iz pravca Suvog Dola), Ulica Ruzmarina (u Donjoj Vrežini), Ulica Borska (iza podvožnjaka), Bulevar Dimitrija Tucovića (iza raskrsnice „KPD”), Lokalni put L-1 (pre Novog groblja), Gabrovački put (pre mosta na Gabrovačkoj reci), Ulica Vojvode Putnika (iza raskrsnice sa lokalnim putem L-2), Ulica Kovanlučka (iz pravca Donjeg Vlasa), Ulica Bubanjskih heroja (pre raskrsnice sa Ulicom Petra Ranđelovića) i na lokalnom putu L-7 (u Medoševcu pre nailaska na most).

Ipak, na svim pomenutim deonicama zaprežna vozila se nesmetano kreću, tako da je na potezu Saobraćajna policija, koja bi trebalo da poštuje Zakon o saobraćaju i kažnjava nesavesne građane na konjskim zapregama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниша

    12:05 // 20. 6. 2014.

    Добро је да и медији напокон почињу да сагледавају проблеме друштва из овог угла. Значи,овaкво изношење ставова није РАСИЗАМ већ жеља за елементарним поштовањем поретка(кога нема јер га елита не жели)

  • krvimozak

    12:42 // 19. 6. 2014.

    Moli se redakcija da ne kopira Blic koji redovno moje najozbiljnije komentare ne objavljuje. Moze lako da se desi da na fb osvane stranica "neobjavljeni komentari u Blicu i Juznim vestima." Hvala.

  • Bane

    10:28 // 19. 6. 2014.

    Ovde se romi odmah pozivaju na ljudksa i manjinska prava.Ja nisam rom i sta je sa mojim pravima?Ne zelim da gazim balegu na asfaltu,da me usporava dok vozim,da mi se smeju turisti itd.Hocu moja prava

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: