Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 10. 6. 2014.

| Društvo

Zapuštena džamija u centru Niša

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
Urušena džamija
Usamljeni minaret

Ruglo u Šumatovačkoj ulici na mestu gde je nekada, pre više od decenije, bila smeštena prostorija Muslimanske zajednice, biće sanirano u toku ove godine, dobili smo uveravanja iz Islamske verske zajednice u Beogradu.

dzamija-1.jpg Zid ograde pred urušavanjemNa ovom mestu nalazi se druga džamija u centru Niša kojoj je bombardovanje u Drugom svetskom ratu uništilo minaret.

Kuća koja je tu bila i gde su se okupljali vernici se urušila devedesetih godina. Od tih dana, ovo mesto služi kao deponija nesavesnim građanima koji tu odlažu šut i drugi otpad. Ograda koja je postavljena pre više od pet godina je pokidana, a od trave i korova se ne može proći, dok se građani koji stanuju u okolini boje pojave zmija i glodara jer ovaj prostor izgleda potpuno napušteno. Ipak, najveća opasnost vreba od zida ograde čije se urušavanje očekuje svakog dana.

- Do praznika Ramazana, 28. Juna, mi ćemo da pošaljemo predstavnika i da vidimo kako to da rešimo. Postavićemo i novog imama. U svakom slučaju, učinićemo sve da taj prostor ne izgleda više tako - rekli su Južnim vestima u Islamskoj zejednici.

Šumatovačka ulica je poslednjih godina postala izuzetno prometna gde dnevno prođe i do 10. 000 automobila, tako da svi koji prođu vide sadašnju ružnu sliku u centru grada, a stanari koji žive u okolini slažu se da ovaj prostor mora na neki način da se reši.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • m

    13:19 // 11. 6. 2014.

    Sve je to lepo sto neko brine o tome da je objekat ruiniran godinama - samo da pitam: Da li isto tako neko pise na Kosovu da neka crkva stoji zapustena godinama?

    no comment

    • B

      15:13 // 11. 6. 2014.

      Ako je teznja da budemo ko divljaci koji su palili svetinje 2004 godine onda ti je komentar na mestu.

  • Posmatrac

    23:37 // 10. 6. 2014.

    Meni, doduse, nije uopste jasno iz kog razloga se ovo ruglo u sred centra grada uopste odrzavalo ovakvim vec DECENIJAMA, umesto da bude poruseno i rascisceno vec odavno....?? Nije nam potrebno.

    • Aleksandar

      09:23 // 11. 6. 2014.

      @Mile da ti kazem nesto, svetinja se nikad ne dira, ma koliko god ona bila stara ne rusi se to... Jer svetinja je svetinja nebitnio bila ona dzamija, crkva, katedrala ili sinaoga...

    • Kotor

      09:41 // 11. 6. 2014.

      Po toj logici posmatrac da porusimo i tvrdjavu posto su je podigli Turci.Zanimljva logika oko selekcije sta je potrebno a sta ne.Srbi treba da nauce da postuju prvo sebe a onda i ostale.

    • MK

      11:41 // 11. 6. 2014.

      Zao mi te je, stvarno...

    • Mika

      07:55 // 14. 6. 2014.

      @ Kotor, MK... : Da je u pitanju gradjevina koja je u besprekornom stanju, pa da razumem vase glupe komentare. Ovo ruglo je razruseno pre pola veka i kao takvo stoji vec decenijama beskorisno.

  • mile

    12:57 // 10. 6. 2014.

    Ljudi u svetu korsite ovakve objekte kao muzeje a kod nas ruglo grada nazalost...

    • ***

      14:28 // 10. 6. 2014.

      Neki bi u svetu iskoristili i Cele Kulu da zarade.

    • petar

      14:53 // 10. 6. 2014.

      kad prestanu da traze od Beograda dozvolu i u wc kad treba da se ide,onda mozda i prosperiramo malo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: