Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 12. 1. 2024.

| Društvo

Zapuštena pruga, opustela sela, treća godina bez vozova i jeftinog prevoza u Toplici

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
pruga
Ukinut putnički saobraćaj u Toplici; Foto: Lj. M.

Putnički voz od Niša do Prokuplja, Kuršumlije i dalje ka Merdaru i Kosovu Polju ni ove godine nije u planu voznog reda Železnice Srbije, treću godinu od kako je rečeno da će zbog rekonstrukcije taj pravac biti privremeno obustavljen. Time je građanima Topličkog okruga, a posebno selima duž 88 kilometara pruge od Niša do Merdara onemogućen najjeftiniji prevoz do većih centara u Topličkom okrugu i dalje ka ostatku Srbije.

U Železnici Srbije nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će i kada biti ponovo uspostavljen železnički saobraćaj, ali sudeći po stanju i izgledu pruge koja na pojedinim mestima i fizički nedostaje, mala je verovatnoća da će to biti uskoro, a pitanje je i da li je država “digla ruke” od Topličkog okruga gašenjem železnice. pruga Pruga zarasla u korov, pragovi truli; foto: JV/D. M.

Većina sela duž pruge do Merdara su opustela, a železnica je za meštane bila stub opstanka na svojim ognjištima jer su dok je voz prolazio imali kakvu-takvu vezu do veće centre. Posebno je važan deo oko Administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom od Kuršumlije ka Merdaru gde je ljudima to bio jedini vid prevoza. Ovo je samo još jedan od nebrojenih primera nebrige države za čitav ovaj kraj i Toplicu - kažu žitelji sela duž ugašene pruge.

Najava i početak radova na izgradnji auto-puta od Niša do Merdara većini građana Topličkog okruga neće pomoći da brže i jednostavnije stignu do svojih odredišta. nebezbedna pruga Pruga nebezbedna za železnički saobraćaj; foto: čitalac

Osim što je pitanje kada će taj put biti napravljen, njega će koristiti uglavnom ljudi u tranzitu koji će brže i lakše stići ka Kosovu i Metohiji i dalje ka Albaniji. Ovde je narod siromašan i jedva preživljava, malo ko gde putuje, za većinu je i autobuski saobraćaj preskup, a ne prevoz sopstvenim automobilima. Železnica je bila najjeftiniji prevoz i nije nam smetalo što su vozovi išli polako, često kasnili, ali smo ipak stizali gde smo krenuli. Sada je sve to nedostupno običnim građanima, voz je spajao ljude i sela koja gravitiraju duž pruge, sada je sve zapušteno, vozne stanice su urušene, pruga zarasla u korov i nebezbedna - kažu meštani.

Problemi sa železničkim saobraćajem u Toplici počeli su još 2000-ih godina kada je država predlagala da se ukine putnički saobraćaj, ali su se tadašnji predstavnici lokalne vlasti u Doljevcu, Žitorađi, Prokuplju i Kuršumliji pobunili i uspeli da stopiraju taj predlog. voz I ove godine bez voznog reda u Toplici; Foto: Lj. M.

Voz je, uz kraće prekide ipak saobraćao do pre tri godine, a lokalni funkcioneri u svim gradovima i opštinama nisu se prethodnih godina zapitali zašto je i do kada će biti obustavljen železnički saobraćaj.

Iz Železnice Srbije nisu odgovarali na pozive novinara Južnih vesti, a ranije je rečeno da se saobraćaj na toj relaciji ne odvija zbog radova na pruzi od Niša ka Doljevcu koji će, kako saznajemo, trajati više godina.


Pruga sagrađena još 1925. godine

Prvi voz u Toplici krenuo je decembra sada već davne 1925. godine, kada je od Doljevca do Prokuplja pruga svečano puštena u saobraćaj.

Četiri i po godine kasnije izgrađen je i ostatak do Kuršumlije, a sredinom 1930. prvi voz je stigao i u to mesto.

Povodom puštanja u saobraćaj pruge Pločnik - Kuršumlija 6. juna 1930. godine, iz Niša su put Toplice krenula dva specijalna voza.

U prvom su se nalazile visoke zvanice, a u drugom su bili članovi kulturnih, sportskih i humanitarnih društava. Oba voza veličanstveno su dočekana u Prokuplju, gde je goste pozdravio komandant Topličkog vojnog okruga tadašnji general Aćim Todorović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran

    20:21 // 13. 1. 2024.

    Pruga ne sme da stane..

  • Iva

    16:12 // 13. 1. 2024.

    Nema voza od Niša do Preševa,nema od Niša do Dimitrovgrada, nema od Niša do Kuršumlije, nema od Niša do Bara..eee gospodo moja jel' vi zaista mislite da je to slučajnost. Umesto da vozom odete do Kuršumlije za 350 din plaćate autobusom 1020 din. Umesto do Leskovca za 250 plaćate bus 800 din. Što vas učine siromašnijim to vi njih manje koštate,kad im zatreba da vas kupe..

  • Lea

    16:06 // 13. 1. 2024.

    Siromašni jug Srbije, država svesno čini još siromašnijim, jer će vam pred izbore baciti po koji dinar milostinje i vi će te ih ponovno glasati. Najlakše je manipulisati sirotinjom, gladnima i neobrazovanima. Celom jugu Srbije je uskraćena mogućnost da koristi najjeftiniji vid prevoza. Autobuski saobraćaj drži monopol. Enormno se bogate pojedinci bliski vlasti na ledjima i muci naroda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: