Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 15. 8. 2016.

| Društvo

Žarić Kovačević: Naknade za članove GIK nisu mogle da se smanje

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zaric kovacevic
"Nismo mogli da smanjimo, a nismo hteli da sume budu veće"; foto: JV arhiva

Bivša predsednica Gradske izborne komsije u Nišu Jelena Žarić Kovačević, koja je za dva meseca rada u ovom telu inkasirala 208.000 dinara, dok je prosečna plata u Nišu oko 42.000 dinara, a mnogi nemaju ni toliko, kaže da naknade za članove nisu mogle da se umanje i da su prepisane sume iz 2008. godine.

Nakon što su “Južne vesti” dobile Odluku GIK-a kojom su sebi samoisplatili milione dinara, Žarić Kovačević kaže da oni ništa novo nisu uradili i da je isti obračun za naknade onih koji sprovode lokalne izbore u Nišu, primenjivan i u prethodna 2 izborna procesa.

Odluka o naknadama iz 2008. godine je ponovljena 2012. godine i ponovljena je sada tokom ovog izbornog porcesa koji je za nama. Nije se previše novca potrošilo na ovaj izborni proces - kaže Žarić Kovačević.

Međutim, država Srbija već 4 godine sporvodi mere štednje i kako se moglo čuti i u predizbornom procesu, steže kaiš, a to je i zvanična politika Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića.

Ipak, Žarić Kovačević kaže da nije bilo prostora da se prepisane sume novca iz ranijih godina umanje.

Odluka je mogla da se koriguje u finansijskom delu, ali ne i u tom smislu da naknade budu manje. 2.500 dinara je bila naknada za prisustvo sednici Komisije. Koliko ja znam u nekim drugim gradovima je ta naknada iznosila 5.000 i 6.000 dinara. Naknade nismo menjali, jer nismo želeli da ti iznosi budu veći - kaže bivša predsednica GIK.

Podsetimo, naknada je obračunavana po sledećem obrascu: 20.000 primopredaja materijala i izborni dan i noć + 2.500 dinara po sednici radnim danom, a 3.000 neradnim, s tim da predsednik i sekretar imaju uvećanje od 30 posto.

komisija DJB Deo komisije koji se samoisplatio; foto: DJB Tako je 45 predstavnika političkih partija u GIK-u za dva meseca zaradilo ukupno 3,7 miliona dinara.

Pojedinačno, najviše su zaradili predsednica Jelena Žarić Kovačević (SNS) i sekretar Ivan Nikolić (SPS) - po 208.000 dinara, dok su u vrhu bili i Ljiljana Stojić (SNS) sa 162.500, Dragan Krečković (SPS) sa 160.000.

Inače, Gradska izborna komisija je konstituisana 7. marta, a svoj posao u vezi sa lokalnim izborima u Nišu je okončala svojom 51. sednicom, održanom 11. maja ove godine.


Ne seća se da li je Odluka o naknadama na sajtu

Brojne odluke i dokumentacija sa sednica Gradske izborne komsije dostupne su na sajtu Grada. Međutim, među njima nije i Odluka o naknadama. Zbog čega je to tako ne zna ni bivša predsednica GIK, a sada narodna poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević.

Ne mogu da se setim koje su odluke na sajtu, a koje nisu. Postojali su ljudi koji su vodili računa i o finansijama i o sajtu, odnosno jednom delu koji je bio predviđen za to da javnost može da prati rad komisije. Odluka može da se dobije od GIK-a. Sve odluke postoje, za svaku situaciju i svaku stvar koja se radila u okviru izbornog procesa - rekla je Žarić Kovačević.

Spornu odluku je GIK doneo na svojoj prvoj sednici, 7. marta. Ali na sajtu su od tog datuma dostupni samo Poslovnik o radu GIK i Zaključak o radnom vremenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr jakov Zlatar

    10:01 // 5. 4. 2019.

    A slušam je juče kako ona brani Skupštinu Grada od Saveza za Srbiju.
    Ko će da odbrani gradsku kasu od nje.
    Taj napad je opasniji.

  • kole

    15:55 // 17. 8. 2016.

    kako te nije sramota

  • bucilo

    13:14 // 17. 8. 2016.

    Свака част члановима градске изборне комисије - узели су оно што им закон омогућава.
    Сав прекор грађанима Ниша што ћутке и понизно трпе терор и неправду однарођене власти у Нишу,што ванинституциалним активностима не покажу да их то ,пре свега вређа,и кажу ДОСТА.Излазак сваког другог житеља Ниша на улицу,у мирну шетњу и протест - решава све проблеме у граду.Догорело до ноката.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: