Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 2. 7. 2014.

| Društvo

Zastarelost “oslobodila” Kalčića

Autor:J. Canić, Grupa autoraIzvor:Južne vesti
kalcic
Bivši direktor oslobođen krivične odgovornosti za potpisivanje ugovora

Republičko pravobranilaštvo traži od Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva da preispita suđenje u slučaju SC “Sveti Sava“ u Nišu, pošto je Vladimir Kalčić, potpisnik spornog ugovora, oslobođen optužbe zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Naime, državno javno pravobranilaštvo zahteva da se “ispitaju okolnosti i činjenice” u vezi sa dužinom trajanja suđenja, pošto je dopušteno da dođe do zastarelosti slučaja i time se ošteti Republika Srbija.

Presudom Osnovnog suda u Nišu odbijena je optužba protiv Kalčića i to zato što je u martu ove godine isteklo 10 godina od zaključenja ugovora o zajedničkom ulaganju u Sportski centar “Sveti Sava“, zbog kojeg je on, kao tadašnji direktor istoimene Osnovne škole koji ga je potpisao, okrivljen za zloupotrebu službenog položaja. Da slučaj nije zastareo i da je Kalčić proglašen odgovornim, pretila bi mu kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

tereni Na državnom zemljištu izgrađeni sportski tereni; Foto: politika.rsU obrazloženju presude stoji da se prema Krivičnom zakoniku krivično gonjenje ne može preduzeti kada proteknu 5 godine od izvršenja krivičnog dela, za koje se po Zakonu može izreći kazna zatvora preko 3 godine, kao i da zastarelost nastaje u svakom slučaju “kada protekne dvostruko vreme koje se po Zakonu traži za zastarelost krivičnog gonjenja”.
    
U Ministarstvu pravde su za dnevni list “Danas” rekli da je zbog ovog slučaja “sproveden postupak nadzora” nad radom niškog Osnovnog suda, dok je predsednik ovog suda Goran Spasić u odgovoru državnom pravobranilaštvu negirao da je taj sud odugovlačio postupak.

- Prvostepena presuda doneta je 31. marta 2011. godine. Odlučujući po žalbi Osnovnog javnog tužilaštva, Apelacioni sud u Nišu doneo je sredinom jula 2012. godine rešenje kojim je uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu presudu. Nakon donošenja drugostepene odluke spis predmeta vraćen je Osnovnom sudu u Nišu krajem novembra, dakle četiri meseca nakon donošenja te odluke - rekao je Spasić za Danas.

Inače, Osnovni sud u Nišu je u parničnom postupku 2009. godine poništio ugovor o zajedničkom ulaganju u Sportski centar „Sveti Sava“, jer je ugovor trebalo da potpiše direktor Republičke direkcije za imovinu, a ne tadašnji direktor škole.

Kalčić je potom optužen za zloupotrebu službenog položaja pošto je omogućio pribavljanje koristi privatnom preduzeću„Ascco invest commerc“, sa kojim je zaključio ugovor. Ugovor je dao mogućnost ovom preduzeću da na placu od 0,9 hektara, koji je u to vreme bio u vlasništvu države, sagradi višenamenski sportski centar.

Reagovao i LAF

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) osudio je “neprofesionalizam pravosuđa u Nišu koje je dozvolilo da nastupi apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja bivšeg direktora Osnovne škole “Sveti Sava”-

- Aktuelni sudski epilog nije prvo i jedino odbijanje optužbe zbog zastarelosti koje je narušilo ugled niškog pravosuđa i probudio sumnju da bi iza njegove neefikasnosti mogli stajati koruptivni razlozi - stoji u saopštenju LAF-a.

LAF je i apelovao na Ministarstvo pravde i Visoki savet sudstva da u okviru svojih nadležnosti preduzmu “najoštrije mere protiv odgovornih u niškom pravosuđu koji su nečinjenjem, kašnjenjem i razvlačenjem postupka doprineli da dodje do apsolutne zastarelosti”.

Ovi tekstovi nastali su kao deo projekta "Susteinable development of Investigative Journalism in South Serbia" koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • МОША

    18:40 // 3. 7. 2014.

    Петнаест одлагања! Што је много - много је! СКАНДАЛОЗНО!!!

  • Panta rej

    09:23 // 3. 7. 2014.

    VD u OS Sveti Sava vodi istu politiku kao Kalcic. Nema distance od predhodnika. U pravu su kada kazu I POSLE KALCE KALCA. Kandidat UCA treba da uzme valst u ruke i da od Skole napravi pravu Skolu!

  • Ljuba

    00:09 // 3. 7. 2014.

    U novom konkursu, koji je istovetan predhodnom koji je ponisten, isti uslovi. Treba uvesti u OS Sveti Sava prinudnu upravu. VEOMA SU ZRELI ZA TO. Ponovo u dvoriste VASARISTE. I posle Kalce Kalaca!!!!

    • Комшика

      18:35 // 3. 7. 2014.

      Циркус у школи, циркус у дворишту!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: