Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:48, 15. 9. 2021.

| Društvo

Zastave Srbije na niškim ulicama, zgradama i kućama - obeležava se novi praznik

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dan zastave foto PS
Ove godine i baneri u bojama zastave; foto: Parking servis

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave novi je praznik, ustanovljen prošle godine, a obeležava se 15. septembra svake godine. Zato je i Niš okićen srpskim zastavama koje se vijore kako na ulicama, tako i na stambenim zgradama i kućama.

15. septembar je uzet kao datum kada se već obeležava proboj Solunskog fronta, a u Parking servisu kažu da su postavili više od 500 zastava.

JKP Parking servis je državne zastave istakao i na parkiralištu „Čair“, kao i na javnim garažama „Sinđelićev trg“ i „Goran Ostojić“. Zastave se vijore i na rekonstruisanom Trgu kralja Milana Obrenovića, a ove godine na par lokacija postavljene su i baner zastave - piše u saopštenju.

zastave-foto-gomedijana foto: GO MedijanaMnoge države već praznuju Dan zastave, a tada se taj simbol državnosti ističe na fasadama svih upravnih zgrada, ali i na privatnim kućama i stamebnim jedinicama sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi.

Ovaj dan praznuje se radno, a građani se pozivaju da istaknu trobojke - pišu iz Parking servisa.

Iz Gradske opštine Medijana kažu da su zastave istaknute na velikom broju stambenih zgrada na Bulevaru Nemanjića, u Obrenovićevoj i Ulici generala Milojka Lešjanina, Ulici Ćirila i Metodija, Sokolskoj, Nade Tomić, Branka Krsmanović i drugim ulicama, kao i u naselju Brzi Brod.


"Dan tradicije" u centru grada - kolo, svadba i zdravica

U Turističkoj organizaciji Niša spremili su program pod nazivom “Dan tradicije”. Planirarno je da sve počne u 17:30 velikim narodnim kolom na Trgu kralja Milana. Kolu će, kako kažu, moći da se pridruže i građani.

dan zastave3 foto PS Zastave na fasadama; foto: Parking servisZa 17:45 je planirana niška svadba kada će centrom grada prodefilovati mladi i svatovi obučeni u tradicionalne niške nošnje, a centralni program počinje u 18 sati.

Centralni program obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počinje intoniranjem himne Republike Srbije. U daljem programu učestvuju: horovi, folklorni ansambli i izvorne grupe iz Južne Srbije i muzičari koji će svirati na izvornim instrumentima. Poseban deo programa posvećen je tradiciji gostoprimstva, te će "zdravičar" pozdraviti sve prisutne - piše na FB strani TON-a.

Ulaz na “Dan tradicije” je slobodan, a iz TON-a pozivaju sve zainteresovane da se priključe i podrže ovu ideju.

Podsetimo, do juče su se niškim ulicama, pored srpskih, vijorile i zastave Nemačke u čast dolaska kancelarke ove zemlje Angele Merkel.

Inače, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine i obeležava se zajedno sa Republikom Srpskom. Njegova ideja je da se svake godine na današnji dan obeležava ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već u svim sredinama širom sveta u kojima žive Srbi, kao simbol jedinstva srpskog naroda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima

    11:51 // 16. 9. 2021.

    Da a do juce postavljali i skudali zastave Nemačke pi celom Nišu. Nije imao ko iz jkp smece da istera kasnili 3 dana.... Bruka od slihtarske vlasti...

  • AntiPA

    23:17 // 15. 9. 2021.

    Kad god se ljudi na vlasti pozivaju na nacionalizam, ja cujem nekretnine.

    • qgo

      07:37 // 16. 9. 2021.

      Uf, najbolji i najjaci komentar koji sam procitao cele ove godine. Demaskirao si ih u jednoj jedinoj recenici. Bravo @AntiPA, respect!

  • Bora

    21:20 // 15. 9. 2021.

    Zastava da, ali ne na silu, ne kao deo predizborne kampanje i ne na dan u kome se, zbog ovih na vlasti, heroji koji su dali zivote za otadzbinu prevrcu u grobu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: