Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 18. 2. 2020.

| Društvo

Zaštitnik građana: U Nišu osim dokumenata nema većih pomaka ka kvalitetnijem vazduhu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađen vazduh
Ni Zaštitnik građana nije zadovoljan radom nadležnih u Nišu; foto: JV/J. A.

Pre više od mesec dana Zaštitnik građana počeo je kontrolu nadležnih kako bi saznao šta su i da li su uopšte nešto preduzeli povodom zagađenog vazduha, a na njegova pitanja o tome je poslednji i sa zakašnjenjem odgovorio Grad Niš. Ombudsman zaključuje da nadležni u Nišu nisu bili efikasni, da i nisu doneli najvažniji dokument - Plan kvaliteta vazduha, te da značajni pomaci ka smanjenju aerozagađenja nisu ostvareni.

Niš je još pre tri godine svrstan u prekomerno zagađene gradove, ali su prve korake u vidu mera koje vode ka svežijem vazduhu nadležni doneli tek nakon opomene Zaštitnika građana. dim toplana Nastaviće kontrolu i Ministarstva i gradova; foto: JV/Lj. J.

Na to podseća i Zaštitnik koji je pre nešto više od mesec dana zbog prekomernog zagađenja, a slabih reakcija nadležnih, počeo kontrolu Ministarstva zaštite životne sredine i 6 lokalnih samouprava. Niš je kasnio sa odgovorima i poslao ih je tek pre 5 dana.

Prema navodima iz odgovora, grad Niš je gasifikovao veći broj objakata u kojima su smeštene javne institucije i izgradio distributivnu mrežu za snabdevanje prirodnim gasom na koju može da se priključi 10.000 domaćinstava. Ova aktivnost u skladu je sa činjenicom da su suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5 dominatni zagađivači koji uglavnom dolaze od fosilnih goriva, te je prelazak na gas kao energent poželjno rešenje - kaže Zaštitnik građana.

Problem koji nadležni iz Niša navode u odgovoru Zaštitniku je i da postojeća mreža mernih stanica nedovoljna. Zato 2018. godine kvalitet vazduha nije mogao da bude pravilno ocenjen i bio je u prvoj kategoriji, što znači "najbolji kvalitet vazduha", iako nije bilo tako.

Zaštitnik napominje da i pored niza dokumenata koji su nadležni, kako kažu, doneli u Nišu i time predložili konkretne mere za smanjenje aerozagađenja - najvažniji dokument, Plan kvaliteta vazduha, još nije donet. Zagađenje vazduha Ni Zaštitnik nije zadovoljan odgovorima; foto: Vanja Keser

Još aprila 2019. godine gradonačelnik je formirao radnu grupa za donošenje mera za smanjenje aerozagađenja, koja je tek nakon pokretanja postupka od strane Zaštitnika građana, dakle 28. januara sačinila Predlog kratkoročnih i dugoročnih mera - objađšnjava Zaštitnik.

Pomenuta Radna grupa prvi put je zasedala tek u novembru i najavila da će se ozbiljno baviti ovim problemom, a izradu ovog Plana najavila je još decembra prošle godine.

Ipak, utisak građana je da ni to nije pomoglo da se lakše diše u Nišu, a sličan zaključak ima i Zaštitnik građana.

U tom smislu se nikako ne može govoriti o efikasnom, blagovremenom delovanju ove lokalne samouprave, naročito imajući u vidu da je još tokom 2017. godine zvanično vazduh u Nišu bio III kategorije (prekomerno zagađen vazduh). Iako je od tada ovaj grad preduzimao određene aktivnosti u oblasti smanjenja aerozagađenja, podaci govore da značajni pomaci do sada nisu ostvareni - ističu.


Zaštitnik nastavlja kontrolu

Ministarstvo zaštite životne sredine delimično je odgovorilo Zaštitniku građana, a za razliku od ranijih izjava ministra da su za loš vazduh "krive" lokalne samouprave, sada odgovornost prebacuju na Ministarstvo energetike i Ministarstvo zdravlja, kao i na Agenciju za zaštitu životne sredine

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanje koje se kratkoročne mere preduzimaju upravo u trenutku kada se beleži visoko zagađenje vazduha, niti je odgovorilo na pitanje najznačajnijih uzročnika zagađenja vazduha. Zaštitnik građana nije dobio ni odgovor na pitanje da li se javnost potpuno i redovno informiše o stanju vazduha - kažu u ovoj instituciji.

Zaštitnik podseća da oni koje kontroliše imaju zakonsku obavezu da dostave tražene informacije i da postupaju po njegovim preporukama, ali da nema klasičnih sankcija za one koji to ne čine. Ono što mogu je da u Godišnjem izveštaju koji podnose Narodnoj skupštini ocene saradnju sa njima.

S obzirom na to da su odgovori Ministarstva zaštite životne sredine, kao i lokalnih samouprava delimični i nepotpuni, Zaštitnik građana tražio je dodatno izjašnjenje od ministarstva. Dodatna izjašnjenja će biti tražena i od lokalnih samouprava koje nisu dostavile potpune odgovore (pre svega od grada Beograda). Takođe, zbog različitih načina informisanja javnosti o kvalitetu vazduha, Zaštitnik građana tražio je i informacije od Agencije za zaštitu životne sredine u vezi sa načinom izračunavanja indeksa zagađenja - dodaju u odgovoru.

I dalje će nastaviti da utvrđuje da li je i kojih propusta koji povređuju prava na zdravu životnu sredinu građana bilo u Ministarstvu i lokalnim samoupravama, kako bi davao preporuke koje smatra da su neophodne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Pejcic

    11:02 // 19. 2. 2020.

    Moze li neko od nadleznih da obrati paznju i na zgrade u Nisu koje se greju na mazut. U Durlanu iza poste, Maxija ...ima 3 ogromna solitera koja se greju na mazut a imaju mogucnost grejanja na plin. Na par metara od kotlarnice je decije igraliste gde se okuplja veliki broj dece i koja se guse u smradu, ljudi ne mogu da otvore prozore do Aprila, auto danas operes sutra je sav ispeckan, plus buka

  • Nishlija

    10:18 // 19. 2. 2020.

    Ima pomaka, izgleda da su pokvarili merac kod Sveti Save pa pokazuje <10 dok onaj drugi kod Ureda ima >160 ili je to posledica postavljenih rampi

  • Niki

    21:38 // 18. 2. 2020.

    Nece oni nista da urade. Njihov predlog mera za cistiji vazduh su gluposti. Probajte sa besplatan i tacan gradski saobracaj, zabranite ugalj kao daleko najstetniji energent, neka toplana besplatno prikljucuje domacinstva, neka cena daljinskog grejanja bude realna, neka grad stimulise termo izolaciju,solarne panele, toplotne pumpe itd. Budzet nikad puniji a mi se podavismo od smrada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: