Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 15. 7. 2015.

| Društvo

Zaštita geografskog porekla moguća i za peglanu kobasicu

Autor:Marija PenčićIzvor:Južne vesti
peglana-kobasica.jpeg
Pomoć u zaštiti geografskog porekla proizvoda obećana iz Ministarstva

Da bi zaštita geografskog porekla i imena pirotske peglane kobasice bila urađena, neophodno je da u prvim koracima pirotski proizvođači ovog specijaliteta usaglase jedinstveni recept, a pomoć i podrška u procesu zaštite obećana je i iz Ministarstva poljoprivrede.

S obzirom da je proizvodnja peglane kobasice sve veća, kao i potražnja na tržištu, Piroćanci su se za početak, uz podršku Opštine Pirot, odlučili na korak zaštite geografskog porekla i imena ovog tradicionalnog specijaliteta. Pirotski kraj već ima dva zaštićena tradicionalna proizvoda - ćilim i kačkavalj.

kobasica Zaštita bi pospešila plasman kobasice na domaće i evropsko tržišteU bitku za zaštitu peglane kobasice uključio se i Dalibor Tošić, dugogodišnji ugostitelj i jedan od stotinak proizvođača ovog delikatesa. Potvrdu da je peglana koja izlazi iz njegove radionice odlična potvrđuju i mnogobrojne nagrade i priznanja za ukus i kvalitet.

Opremio sam radionicu, pokrenuo registraciju i uvodimo HASAP. Peglana kobasica se sve više proizvodi, ima tržište i zadovoljan sam - kaže Tošić.

Ozbiljnost njegovog opredeljenja da tokom cele godine proizvodi peglanu kobasicu potvrđuje opremanje i kupovina najsavremenije opreme za radionicu i sušaru. Tošićevu radionicu sa čelnicima Opštine posetila je i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Učinićemo sve da pomognemo u postupku zaštite geografskog porekla i imena pirotske peglane kobasice. To je važan instrument  za podizanje konkurentnosti svih domaćih proizvoda na tržištu, ali i razvoja turizma. Ovakvi proizvodi zbog posebnih osobina, kvaliteta i prepoznatljivosti postižu veću cenu na tržištu, veće su mogućnosti za plasman i na domaće, i na tržište Evropske unije - rekla je ministarka.

Ona je ukazala i na to da pirotskim proizvođačima predstoji usaglašavanje oko jedinstvene recepture za peglanu kobasicu i podsetila proizvođače tradicionalnih proizvoda da postoje podsticajna sredstva u okviru Pravilnika o podsticajima za proizvodnju proizvoda sa oznakama imena porekla ili geografskog porekla.

Ministarka je dodala i da je formiran tim stručnjaka iz ministarstva, stručnih službi i lokalne samouprave koji bi preduzeo hitne mere za poboljšanje stočnog fonda, s obzirom da je sirovinska baza za sva tri pirotska zaštićena proizvoda - staroplaninska ovca.

Da su pirotski brendovi zbog svog kvaliteta, specifičnog ukusa i neobičnog izgleda veoma traženi širom Evrope dokazuje i poslednja nagrada koju je Pirot dobio - EDEN Evropske komisije za „Izuzetnu destinaciju Evrope“.


Kako je u Evropi?

Dok je pirotsku peglanu kobasicu, "potkovicu" izuzetnog ukusa, moguće nabaviti samo na sajmovima hrane ili preko prijateljevih prijatelja, Austrijanci svoj sličan specijaliet prodaju na skoro svakom ćošku.

U to da je ovaj austrijski specijalitet dostupan na svakom kiosku i za nekoliko evra uverili su se i novinari koji su u Beč putovali u okviru projekta “Medijska putovanja u Evropsku uniju” Delegacije evropske komisije u Srbiji i "British council"-a.

Cela moja porodica voli da jede kobasice i često posle šetnje svratimo do kioska u kraju. Nigde nisu tako ukusne kao tamo - kaže Mila Stojanović iz Beča.

Novinari su u Beču obišli i „Agrarmarkt“ – AMA, najveću sertifikacijsku i markentišku kuću za poljoprivredne proizvode u Austriji.

U svakom marketu ili prodavnici na rafovima i vitrinama nalaze se proizvodi sa pečatom AMA, koji, kako kažu u ovoj kući, znači sigurnost kvaliteta. AMA izdaje licence poljoprivrednim proizvođačima i pečate za proizvode od mleka, mesa, bilja.

Kako je tamo objašnjeno, kriterijumi i standardi  koji moraju biti ispunjeni na putu sertifikacije su veoma strogi i podrazumevaju čitav lanac kontrola koje počinju od samih proizvođača hrane, bilja i stoke, preko klanica, mlekara do kontrole krajnjeg proizvoda.

Da bi dobio pečat za proizvod proizvođač mora da prođe niz rigoroznih kontrola. To važi i za proizvode koji su specifični za geografsko područje, koji osim što dobijaju pečat kvaliteta, nose i oznaku regiona iz koga dolaze - kaže Andreas Herman iz "Agrarmarkt"-a.

Dodaje da su procedure zahtevne za proizvođače, ali da se njihove stručne službe trude da im svaki korak olakšaju savetodavno i kroz pomoć na terenu.


*Poseta Austriji je organizovana u okviru projekta Medijska putovanja u EU Delegacija EU i Britanskog saveta u Srbiji.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: