Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 28. 8. 2012.

| Društvo

Zaštita osnovnih prava zatvorenika

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
zatvor
ilustracija; foto: trojka.rs

Osuđenici u niškom zatvoru koji smatraju da je da su im ugrožena prava na pružanje medicinske pomoći ili koji su pretrpeli fizičko nasilje od strane zaposlenih u zatvoru mogu da prijve ove slučajeve organizaciji "Centar za ljudska prava" u Nišu.

Takođe, zatvorenici kojima je tražen mito i koji su bili primoravani da učestvuju u procesu korupcije mogu istoj organizaciji da prijave ove slučajeve.

Kako su objasnili u Centru, ovim će biti omogućeno osuđenicima čija su prava iz neke od pomenutih grupa ugrožena, da dobiju pravnu zaštitu.

Ova organizacija se već 6 godina bavi osnovnim ljudskim pravima osuđenika koja su im, iz bilo kojih razloga, uskraćena.

Ove aktivnosti deo su projekta "U susret punoj primeni evropskih standarda u sistemu zatvaranja" koji je počeo juna, a narednih godinu dana zatvorenici će biti intervjuisani.

U Centru kažu da, za sada, ne postoje detaljniji zapisi o iskustvima zatvorenika i stepenu ostvarenosti njihovih prava.

- Svi imaju mišljenje o tome šta se i kako u zatvoru dešava po pitanju korupcije, ali mi želimo da znamo tačno kojim kanalima i na koji način se korupcija odvija - rekla je Lidija Vučković, koordinatorka Centra.

Ona je dodala da će Centar obezbediti pravnu pomoć osuđenicima koji smatraju da im nije pružena adekvatna medicinska pomoć ili da im je u potpunosti uskraćena.

Dobijeni rezultati biće upoređeni sa rezultatima iz prethodnog sličnog istraživanja, a biće prosleđeni i Ministarstvu zdravlja. Projekat se realizuje u zatvorima u Nišu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici, deo je reforme sistema zatvaranja za koju se Centar zalaže.

Slučajeve kršenja prava zatvorenika mogu da prijave i članovi porodica osuđenih na adresu Centra za ljudska prava, Generala Milojka Lešjanina 12/1, 18000 Niš, kao i na mejl [email protected] ili na broj telefona 018/251-549.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: