Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:12, 5. 7. 2018.

| Društvo

Zaštitnica građana: Javne službe u Nišu okrenute sebi i često "ćute"

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
salteri
Zamerke na lokalnu adminitraciju; Ilustracija; foto: arhiva JV

Da su organi vlasti i javni službenici u svom radu u velikoj meri okrenuti sebi, a ne građanima i njihovim pravima, te da je prošle godine građevinska inspekcija “ćutala” kada je trebalo da postupi u korist građana - neki su od zaključaka Zaštitnice građana Grada Niša koji su izneti u njenom godišnjem izveštaju.

U izveštaju za 2017. godine, koji je Zaštitnica građana Sanja Stojančić uputila niškoj Skupštini, navodi se da “veći broj obraćanja i formalnih pritužbi ukazuje na to da administracija i dalje doživljava građane kao prekobrojne predmete”.

Građani i dalje nailaze na poteškoće prilikom ostvarivanja kontakta sa organima javne vlasti, takođe su veoma nezadovoljni brzinom, efikasnošću i kvalitetom rada javnih službi, potom mnogi problemi na koje su građani ukazivali u prethodnim obraćanjima i dalje nisu rešeni - stoji u izveštaju Zaštitnice građana.

Objašnjava se da se pritužbe zbog povrede načela “dobre uprave“ uglavnom odnose na to što administracija “ćuti” ili ništa ne čini, neefikasna je, pristrasna u postupanju i teško dostupna.

Niškoj Zaštitnici građana protekle godine pritužbe je uputilo 2.228 građana, a najveći broj njih tiču se komunalnih poslova, radnih odnosa, kao i socijalne i materijalne pomoći i podrške.

I dalje je najviše pritužbi na neefikasnost Sekretarijata za inspekcijske poslove, a među njima na Odsek građevinske inspekcije koja “ćuti“ kada treba da postupi u korist građana - navodi se u izveštaju.

Javne službe i ustanove su u prvom delu 2017. godine kasnile sa dostavljanjem informacija Zaštitnici i davale “nepotpune, stereotipne odgovore koji nisu bili u funkciji efikasnog i stručnog obavljanja javnih poslova”, pa je zaštitnica morala više puta urgirati kako bi uopšte vodila postupak. Krajem godine, kaže ona u izveštaju, poboljšala se saradnja.

Nesumnjivo je da usled smanjenja broja zaposlenih, reforme koja onemogućava zaposlenje novih radnika, dolazi do povećanog obima posla pred organima. Sa druge strane, stiče se utisak da u organima uprave, javnim preduzećima i službama, o zahtevima građana odlučuju oni kojima tu nije mesto: kako po stručnoj osposobljenosti, tako i po neadekvatnoj angažovanosti i rigidnom stavu prema ovlašćenjima - objašnjava Zaštitnica građana.

Jedna od zamerki u izveštaju je i što pri niškim gradskim opštinama ili nema ili su loše organizovane službe pravne pomoći. Time je, kaže niški ombudsman, pravda dostižna malom broju građana, koji imaju mogućnost da plate advokatske usluge.

Podsetimo, Zaštitnik građana je izabrani pojedinac ovlašćen da institucionalno štiti prava građana od nekorektne i samovoljne vlasti. On nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine Grada, Gradskog veća, predsednika Skupštine i gradonačelnika. Postavlja ga Skupština grada na period od četiri godine i njoj odgovara za svoj rad. Aktuelna Zaštitnica Sanja Stojančič imenovana je na ovu funkciju maja 2017. godine.

Kompletan izveštaj Zaštitnice za 2017. godinu možete pogledati na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra Aziri

    11:59 // 6. 7. 2018.

    Izvestaj je bas dobar i moze koristiti svim borcima za ljudska prava.

  • Radmila

    11:24 // 6. 7. 2018.

    Rad lokalne administracije mora i može da bude bolji. Konstatacije Zaštinice su vrlo korektne. Građani finansiraju rad lokalne administracije i imaju prava da traže kvalitetne i brze usluge. Ako hoćemo u EU, a Niš je evropski grad, trebalo bi da svi zajedno učinimo sve što je u našoj moći. Grad je pun stranih turista, i ponosna sam na to.
    Svi za Niš!

  • Marija Stanković

    10:47 // 6. 7. 2018.

    Čestitam! Kritički sagledan izveštaj. Treba slušati Ombudsmana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: