Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 10. 7. 2021.

| Društvo

Zaštitnik građana: 4 ustanove nisu zaštitile decu iz Blaca od zlostavljanja i zanemarivanja

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
blace
Zaštitnikgrađana ističe da nadležni nisu zaštitili decu iz Blaca; foto: printscreen

Na slučaj pokušaja izmeštanja dece iz Blaca u hraniteljsku porodicu protiv njihove volje reagovao je i zaštitnik građana i samoinicijativno pokrenuo postupak. Utvrdio je, kako piše u saopštenju, da ustanove Centar za socijalni rad u Blacu, Osnovna škola "Stojan Novaković", Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu adekvatno i blagovremeno pružile deci zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja, niti su sprečile kršenje njihovih prava.

Pre skoro 4 meseca radnice Centra za socijalni rad u Blacu pokušale su da odvedu u hraniteljsku porodicu dvoje maloletne dece i odvoje ih od bake koja je ranije predala sudu zahtev za starateljstvo.

Taj slučaj je uznemirio javnost koja je pokušaj nadležnih da odvedu decu gledala uživo na snimku koji se širio društvenim mrežama. Nakon postupka kontrole, oglasio se i zaštitnik građana, koji je utvrdio da nadležni organi nisu zaštitili decu iz Blaca od zlostavljanja i zanemarivanja.

Zaštitnik građana je u ovom postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa u cilju zaštite prava i najboljih interesa dece utvrdio da su propuste načinili Centar za socijalni rad Blace, Osnovna škola "Stojan Novaković", Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, i uputio preporuku za otklanjanje istih - piše u saopštenju.

Nadležni su pre svega učinili propuste, dodaju u saopštenju, jer nisu preduzeli sve mere i radnje za izmeštanje dece iz porodice za koju su prethodno utvrdili da je ugrožavajuća po decu. Takođe i time što nisu sprečili da deca budu izložena medijskom eksponiranju i zloupotrebi zarad ostvarivanja materijalne dobiti i lične koristi različitih pojedinaca.

Zaštitnik građana u ovom postupku utvrdio je brojne propuste u radu CSR Blace koji nije pravovremeno preduzimao mere za zaštitu dece od roditeljskog zanemarivanja, posebno što je imao i neposredna saznanja ali i prijavu škole koju deca pohađaju o sumnji na zanemarivanje - piše u saopštenju.

Zaštitnik je utvrdio da Centar za socijalni rad nije pokrenuo i sproveo postupak za izmeštanje dece iz porodice oca odmah nakon što je procenio da su deca zbog neadekvatnog staranja ugrožena u domaćinstvu.

Kako je utvrdio Zaštitnik građana, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju načinio je propust u radu jer je izdalo instrukciju CSR Blace da nakon incidentne situacije od 05.03.2021. godine prekine sve aktivnosti u vezi sa izmeštanjem dece iz porodice u kojoj su ugrožena i jer je čekao dva meseca da odluči o žalbi na rešenje CSR Blace o stavljanju dece pod privremeno starateljstvo iz marta 2021. godine čime je onemogućilo preduzimanje adekvatnih i pravovremenih mera na zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja - navode dalje.

Dodaju da je Osnovna škola "Stojan Novaković" načinila propuste u radu jer nije podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka prema ocu dece zbog njihovog neredovnog pohađanja nastave, čime je povredila pravo deteta na osnovno obrazovanje.

Zaštitnik građana je utvrdio i da je MUP načinio propust u radu jer nije pružio zakonom predviđenu pomoć CSR Blace u sprovođenju postupka izuzimanja dece iz porodice 05.03.2021. godine a zbog izrečene hitne mere zabrane kontakta i prilaska deci radi zaštite od nasilja u porodici i produžene hitne mere jedinom roditelju - utvrdio je zaštitnik.

Svim kontrolisanim organima u ovom slučaju zaštitnik građana je odredio rok 15 dana u kojem treba da ga obaveste o postupanju po dostavljenim preporukama.

Podsetimo, nakon što su radnice Centra za socijalni rad u Blacu 19. marta pokušale da izmeste dvoje maloletne dece, a 13-godišnjeg dečaka na silu htele da izvuku iz kuće u kojoj živi sa bakom, smenjena je direktorka te ustanove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ilić

    06:28 // 11. 7. 2021.

    Nastavlja nakaradni sistem da se obrušava na decu.
    Ima li kraja, ovaj peti ustanovio za prethodna 4, ko će biti šesti?

  • Daca

    21:13 // 10. 7. 2021.

    Ne mogu da verujem sta lupeta zastitnik nerada i nemara,da je deci lose ne bi bezali od socijalnih r. I zakljucavali se u kupatilo.Deca koja su zlosavljana sama pobegnu od kuce ,a ovde smo videli od koga deca beze.

  • Драган

    16:59 // 10. 7. 2021.

    Овај лик ни сам не зна зашто обавља функцију заштитника грађана, изгледа да му једино меродавно кад стане пред банкомат и види да је плаћен за нерад. Полтрончина...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: