Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 23. 3. 2020.

| Društvo

Zaštitnik građana: Da roditelji dece do 12 godina ne idu na posao je preporuka, nema obaveznosti

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti, RTS
deca
Mama ili tata treba da budu uz decu do 12 godina starosti; foto:flickr/Henry Scott

Da se mnoge majke žale da njihovi poslodavci ne poštuju preporuku da roditelji dece starosti do 12 godina ne idu na posao i rade od kuće ako je to moguće, rekao je za RTS Zaštitnik prava građana Zoran Pašalić. On napominje da je reč o preporuci i da njena obaveznost ne postoji, ali i upozorava poslodavce da se prava deteta moraju poštovati.

Nakon što su zbog vanrednog stanja zatvoreni vrtići i škole, a preporučeno da bake i deke ne čuvaju unuke, mnogi roditelji našli su se u problemu jer im firme ne dozvoljavaju da budu kod kuće sa svojom decu. Iako je Vlada Srbije dala instrukcije državnoj upravi i lokalnim samoupravama da svi koji imaju decu mlađu od 12 godina ne dolaze na posao već da rade od kuće, za privatni sektor je ovo samo preporuka.

Republički ombudsman kaže da to znači da većina poslodavac poštuje preporuku, ali da je i dalje veliki broj onih koji to ne čine.

Većina poštuje tu preporuku, ali moram da naglasim da određeni broj poslodavaca ne poštuje tu preporuku. Radi se o preporuci, njena obaveznost ne postoji. Moram da upozorim sve poslodavce da postoji Porodični zakon koji štiti decu do 7 godine života, kao i da jedno od ljudskih prava koje se ne može suspendovati, jeste pravo dece. Prava deteta se moraju poštovati - napomenuo je Pašalić za RTS.

Kaže da najveći broj poziva, između 30 i 40 odsto poziva Zaštitiniku odnosi se na taj problem.

Majke se žale da njihovi poslodavci ne poštuju ovu preporuku, zato apelujemo na njih da je ispoštuju. To znači da se u ovakvim okolnostima treba obezbediti da jedan roditelj bude pored deteta ako je to iako moguće. Napominjem da po zakonu deca do 7 godina ne mogu ostati sama kod kuće - rekao je Zaštitnik građana.

Da neke privatne firme ne žele da dopuste mama da čuvaju decu kod kuće potvrđuju i neke Nišlijke.

Kažu nam da neće odobriti da jedan roditelj bude oslobođen sve dok se zvanično ne objavi odluka Vlade da je to obavezno. U suprotnom ih ne zanima ko će nam čuvati decu - kaže jedna Nišlijka.

Neke napominju da im je prećeno otkazom ukoliko ne dođu na posao, a druge kažu da je to moguće, ali samo ukoliko uzmu odmor ili neplaćeno odsustvo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    17:08 // 23. 3. 2020.

    Nas poceo kuka jadan, na vreme kako sada nema posla itd. A kad ubire hiljade eura nije problem i da potezemo i radimo preko osam i vise sati tada je dobro a sada kada se lomi nama od ledja to ne moze da podnese jadan mesec dva...
    SVI SU ISTI NIKO NE POSTUJE ONE KOJI MU ZARADJUJU!

  • Aman

    16:43 // 23. 3. 2020.

    A privatnika sto ne oslobodi drzava od placanja dazbina?

  • S.

    15:39 // 23. 3. 2020.

    Dete od 7 godina ostavljam samu.Suprug radi u banci ja u Domu zdravlja.Pravnica mi je rekla da čeka da joj iz bg spuste mail.Inače mi je predloženo da uzmem odmor to je jedino sto mogu da mi izadju u susret.Nisam iz Niša.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: