Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 28. 7. 2021.

| Društvo

Zaštitnik građana: I lekovi za podizanje nivoa estrogena da se izdaju na recept

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
tableta
Oglasio ze Zaštitinik građana; Ilustracija; foto: Pixinio

Zbog toga što se lekovi za podizanje nivoa estrogena retko nalaze u apotekama i uglavnom na crno, a neophodni su za očuvanje zdravlja trans žena, onih koje su prošle menopauzu ili onih kojima je odstranjena materica, zaštitinik građana zatražio je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da se ovi lekovi uvrste na listu medikamenata koji se izdaju lekarski recept. RFZO ima rok od 60 dana da obevesti o postupanju po ovim preporukama.

Nakon saznanja da lek za održavanje hormonskog statusa kod trans osoba i pojedinih žena, od 2012. godine nije u prometu, iako se proizvodio u Srbiji i nalazio na A1 listi lekova, Zaštitinik građana je 2019. godine pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada organa koji su nadležni za ovu oblast.

Zaštitnik građana je na osnovu dostavljenih odgovora kontrolisanih organa utvrdio da se lek za podizanje nivoa estrogena više ne proizvodi u Srbiji, da se ne može naći u redovnoj prodaji i da se povremeno može kupiti kod apotekara „na crno“ po mnogo većim cenama od tržišnih - navodi se u saopštenju.

Pored toga što se lek kupuje na crno i teško ga je naći, Centralna komisija za lekove RFZO-a koja je zadužena za usvajanje ovakvih predloga je, kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, u aprilu ove godine odlučila da odloži izjašnjenje o ovom pitanju.

Kako su naveli u odgovoru Zaštitniku građana, „mali broj pacijenata koji bi bili kandidati za ove lekove“ i to što u Evropi nije registrovan ampularni oblik leka „estradiol“ već samo „estradiol valerate“ tablete - navodi se u saopštenju.

Nasuprot izjavi o malom broju pacijenata, kako ističe u saopštenju, Zaštitnik građana je dobio mišljenje predsednice Republičke stručne komisije za transrodna stanja u kojem je naglašeno da je potrebno da se hitno obezbedi snadbevanje sličnim lekom. Zbog toga, ali i ostalih žena kojima je ovaj lek potreban, Zaštitnik građana predložio je da se lekovi „estradiol“ ampule i „estradiol valerat“ tablete stave na Listu lekova koji se izdaju na recept.

RFZO ima rok od 60 dana da obavesti o postupanju po ovim preporukama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: