Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 11. 7. 2022.

| Društvo

Zaštitnik građana: Nasilje rađa ili nove nasilnike ili nove žrtve

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
okrugli sto  foto j. j.
Poboljšana sistemska zaštitita od nasilja u porodici; foto: J. J.

5,5 odsto od ukupnih prijava porodičnog nasilja u Srbiji stiglo je niškoj policiji, a to je bio jedan od povoda da Zaštitnik građana sačini poseban izveštaj o radu grupa za koordinaciju i saradnju na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu, gde je utvrdio da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici poboljšana sistemska zaštita žrtava, ali da još ima prostora za dodatna unapređenja. Zaštitinik građana Zoran Pašalić rekao je to pitanje čitavog društva i da treba osnažiti žrtve da prijave nasilje.

Nakon što je 1. juna 2017. godine stupio na snagu Zakon o o sprečavanju nasilja u porodici, zaštitnik građana Zoran Pašalić istraživao je kako su postupali nadležni organi na području Višeg javnog tužilaštva u Nišu, kako bi zaštitili žrtve porodičnog nasilja, koje su najčešće deca, žene i starije osobe.

U Srbiji žrtve nasilja u porodici, bili ono fizičko, psihičko, ili ekonomsko, često nisu ni svesne da su žrtve diskriminacije i zlostavljanja. Takav tretman nije stvar pojedinačne porodice, kao što je kod nas uvreženo shvatanje, već čitavog društva, jer nasilje rađa ili nove nasilnike ili nove žrtve - naveo je zaštitnik građana.

I pored toga što je zaključio da je situacija poboljšana od primene tog zakona, ističe da ima prostora za unapređenje njihovog rada.

Nasilje treba da bude na vreme prepoznato pa stoga treba osnažiti žrtve nasilja da prijave nadležnim ogranima one koji ih zlostavljaju. A onda nadležni organi treba da delotvorno i efikasno pruže žrtvama potpunu zaštitu od nasilnika - rekao je Pašalić.

okrugli sto jelena stojanovic foto j. j. Ima prostora za unapređenje kaže Stojanović; foto: J. J. Na unapređenje ukazuje i njegova zamenica Jelena Stojanović, koja je rekla da je januara 2021. godine bilo je 88 razmatrajućih slučajeva nasilja u porodici u niškom Tužilaštvu, dok je 2020. godine od ukupnog nasilja koje je prijavljeno, 5,5 odsto dogodilo se na teritoriji Policijske uprave u Nišu.

Poboljšanje se ogleda i u pogledu komunikacije između organa nadležnih za evidentiranje, sprečavanje i sankcionisanje porodičnog nasilja. S druge strane unapređenju rada nadležnih organa po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima doprinele bi multisektorske stručne obuke za predstavnike tužilaštva, policijskih uprava i centara za socijalni rad koji čine grupe za koordinaciju i saradnju - rekla je Stojanović.

Poseban izveštaj Zaštitnika građana je pripremljen u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i forumom sudija Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: