Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:02, 27. 12. 2019.

| Društvo

Zaštitnik građana ispituje rad institucija zbog otete devojčice

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Zaštitnik građana
Proverava da li je postupanje institucija uticalo na otmicu devojčice; foto: Medija centar Beograd

Zbog celog slučaja koji prati nestanak devojčice Monike Karimanović iz Suvog dola, za koju se sumnja da je oteo višestruki povratnik i silovatelj Ninoslav Jovanović, Zaštitnik građana Zoran Pašalić počeo je kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva pravde, kao i škole u koju je 12-godišnjakinja išla. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija se ubrzo oglasila saopštenjem u kome navodi da su sve uradili po zakonu.

Zaštitnik građana je saopštio da kontroliše rad državnih organa kako bi utvrdio da li je bilo nepravilnosti u njihovom radu i da li je zato došlo do otmice devojčice iz Niša za kojom se traga već osam dana.

Informacije u medijima upozoravaju na niz propusta koji se odnose na sistem zaštite bezbednosti dece i nedoslednostima u zakonskim rešenjima koje su dovele do toga da 20. decembra u jutarnjim satima na oko 500 m od kuće i na putu za školu nestane devojčica -rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i tražio je informacije o tome da li je zatvor u kome je "Malčanski berberin" izdržavao kaznu u skladu sa zakonom obavestio nadležnu Policijsku upravu o njegovom puštanju.

Takođe, kako u dopisu stoji, potrebno je da se dostavi informacija kojoj policijskoj upravi ili policijskoj stanici je takva informacija dostavljena - dodaju u saopštenju.

Kontroliše i zakonitost rada Osnovne škole koju je Monika pohađala i od njih je tražio odgovore na pitanja kada i sa kim je ustanova razgovarala 20. decembra kada devojčica nije došla u školu. Institucije imaju rok od 15 dana da Zaštitniku građana odgovore na putanja.

U narednom periodu Zaštitnik građana će preispitati normativni okvir koji se odnosi na obavezan upis u poseban registar lica koja su izvršila krivična dela nad maloletnim licima - kazao je Pašalić.

Podsetimo, potraga za 12-godišnjom devojčicom iz Niša traje već 8 dana, a osumnjičeni za njenu otmicu je višestruki povratnik i čovek koji već kidnapovao i silovao maloletnice Ninoslav Jovanović. Na terenu je, prema rečima ministra Stefanovića, skoro 600 ljudi, kao i psi tragači, a koriste se i specijalna vozila za brdske predele, a u vazduhu su dronovi i helikopteri. Porodicu devojčice danas je obišao Igor Jurić čija ćerka je pre 5 godina oteta i ubijena, kako bi im pružio podršku u teškim danima.


Uprava: Jovanović izašao iz zatvora po isteku kazne

Nakon saopštenja Zaštitnika građana usledila je i reakcija Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Tvrde da je Kazneno-popravni zavod u Nišu, u oba slučaja oslobađanja Jovanovića iz zatvora, radio po zakonu i da je pušten kada su mu istekle kazne.

KPZ u Nišu je 10. januara 2018. godine, u skladu sa zakonom, obavestio Osnovni sud u Nišu, Policijsku upravu u Nišu i sudiju za izvršenje Višeg suda u Nišu da je „sa izdržavanja kazne zatvora otpušten osuđeni Ninoslav Jovanović 8. januara 2018. godine“ - navode u saopštenju.

Pojašnjavaju da je "Malčanski berberin" prvo pritvoren 8. jula 2005. godine zbog silovanja maloletnice, a u zatvoru je bio od 28. avgusta 2006. godine po presudi Vrhovnog suda Srbije kojom je osuđen na 12 i po godina zatvora.

Ponovo je osuđen 2018. godine zbog proganjanja, a na slobodi je od marta ove godine.

Jovanović je bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu pet meseci počevši od 14. oktobra 2018. godine po rešenju Višeg suda u Beogradu za krivično delo iskorišćavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu i proganjanje. Viši sud je 18. marta 2019. godine ukinuo pritvor i isti je pušten na slobodu - kažu u Upravi.

U saopštenju Uprava navodi da u slučaju kada se pritvorenik pušta na slobodu okružni zatvori i kazneno popravni zavodi nisu u obavezi da o tome obaveštavaju policijske uprave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Šabac

    20:21 // 28. 12. 2019.

    Treba ispitati rad apelacionog suda jer kako oni oslobađaju od odgovornosti silovatelja maloletnice, šta im znači da povratniku pefofilu smanje zarvorsku kaznu za tričave tri godine.

  • aFRODITA

    15:09 // 28. 12. 2019.

    milicija se slabo snalazi van kancelarija?

  • vasa

    10:17 // 28. 12. 2019.

    Krivac je policija koja 5 dana nije potrazila bolesnika pored takve biografije,sramota.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: