Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:27, 22. 4. 2020.

| Društvo

Zaštitnik građana kontroliše ustanove socijalne zaštite u koje je ušla korona

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
zoran pašalić
Pašalić posetio Leskovac i pričao sa građanima, foto: B. A.

Prema poslednjim podacima 493 korisnika i 111 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji cele Srbije zaraženo je virusom korona, a zaštitnik prava građana Zoran Pašalić zatražio je od ovih ustanova da mu dostave dokumentaciju i odgovore na pitanja vezana za okolnosti širenja zaraze. Kako privatni domovi nisu u njegovoj nadležnosti, zatražio je da se tim slučajevima pozabavi nadležno ministarstvo.

Sedam je ustanova na jugu, a 27 u celoj Srbiji u koje je ušao virus za koji se od samog početka epidemije naglašavalo da ga tamo ne sme biti. Od toga je 20 državnih ustanova, na čije je adrese omudsman uputio zahteve, piše na sajtu Zaštitnika građana.

Prva ustanova u kojoj je otkriven novi virus je Gerontološki centar u Nišu, direktor ove ustanove uhapšen je zbog propusta, a Zaštitnik građana želi da proveri i ostale.

Zatražio je da mu se u skladu sa zakonom i što hitnijem roku, s obzirom na okolnosti proglašenog vanrednog stanja, dostavi kompletna relevantna dokumentacija i odgovori na pitanja u vezi sa okolnostima i merama koje se preduzimaju u zaštiti zdravlja korisnika navedenih ustanova - stoji u saopštenju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja pozvao je da izvrši nadzor u preostalih sedam ustanova, koje su privatne i u skladu sa eventualnim propustima naloži mere i o ishodu obavesti Zaštitnika građana.

Podsetimo, sve je počelo u niškom Gerontološkom centru, a potom je novi virus otkriven u još šest ustanova na jugu Srbije - u Gerontološkom centru u Aleksincu, Domu za nezbrinutu decu "Duško Radović" u Nišu i Centru za porodični smeštaj i usvojenje, koji se nalazi pored, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju u mestu Trbunje kod Blaca, Domu za smeštaj odraslih lica "Kulina", kao i privatnom Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Eskulap centar'' u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sodoma i gomora

    09:16 // 23. 4. 2020.

    Stvarno je sramota za ove mlade ljude sto nemaju snage da ovo i ovakva cudovista da idu ovce da cuvaju
    SODOMA I GOMORA

  • goran stamenković

    08:00 // 23. 4. 2020.

    I kažite mi samo, da li je ovo obraćanje snimljeno u KULINAMA ili u BLACAMA ???

  • Mara

    05:20 // 23. 4. 2020.

    I treba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: