Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 6. 10. 2021.

| Društvo

Zaštitnik građana kontroliše zatvor u Prokuplju posle smrti profesora DIF-a koji je tamo bio na odsluženju kazne

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zatvor Prokuplje
Zaštitnik građana dolazi u kontrolu; foto: Lj. M.

Samonicijativno, a nakon saznanja da je jedan osuđenik usled lošeg zdravstvenog stanja i zbog toga što mu nije pružena lekarska pomoć preminuo u Okružnom zatvoru u Prokuplju, kako piše u saopštenju, zaštitnik građana Srđan Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tog zavoda.

Zaštitnik građana traži od Okružnog zatvora u Prokuplju da mu u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osuđenik zaražen korona virusom, koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje.

Od uprave Okružnog zatvora u Prokuplju Zaštitnik građana je zatražio konkretne informacije o tome koliko puta je preminulog osuđenika pregledao lekar od trenutka saznanja da je pozitivan na COVID-19, da li je osuđenik vođen u zdravstvenu ustanovu van zatvora, kojim danima je lekar prisutan u zatvoru, te da li je tokom vikenda (2.10. i 3.10.2021. godine) bio obavešten da je osuđeniku bila potrebna lekarska pomoć i ukoliko jeste kako je postupano tim povodom - piše u saopštenju.

Pored toga, Pašalić je zatražio i i obaveštenje o tome da li u zatvoru ima i drugih osuđenika koji su zaraženi korona virusom, u čemu se sastoji zdravstvena zaštita koja im se pruža, kao i na koji način se sprovode preventivne mere u cilju zaštite od širenja korona virusa.

Podsetimo, Saša Marković profesor niškog DIF-a koji je bio na odsluženju kazne u Prokuplju preminuo je tokom vikenda.

Iako su iz Uprave za krivične sankcije rekli da je on preminuo u bolnici u Prokuplju, nalaz obdukcije potvrdio je da se smrt desila u zatvoru, a i iz same bolnice su negirali da je od umro u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon smrti Markovića njegova porodica poziva na odgovornost nadležnih i traži da ispitaju ovu smrt. Porodica navodi da su danima pre smrti u agoniji pokušavali da saznaju da li, nakon što mu je početkom nedelje potvrđen virus korone, u zatvorskoj jedinici zatvorenog tipa ima adekvatnu negu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VOJCA

    15:32 // 10. 10. 2021.

    ZASTITNIK GRADJANA :-) Da nije smesno bilo bi zalosno Odavno to ne postoji u drzavi Srbiji ili Sindikat ;-) radnika Nekad DA danas sprdacina Krug ljudi koji samo postoje na papiru i naravno potkupivi kao i sve u Srbiji Ovde jedino je problem sto je i Zatvor i Bolnica drzavno jaslo Tako da ce krivac da nadrlja i najverovatnije sa pismenim ukorom Ovde poeni ne mogu da se pokupe NA ZALOST ....

  • Nataša Branković

    05:41 // 9. 10. 2021.

    Saša, počivaj u miru i raju sa anđelima... Neka ti je duša spašena, duša ne umire.

  • Tajanstveni Alan

    19:19 // 6. 10. 2021.

    Paslic, aparatcik sns-a, kao sekira se ! Vec za par dana, sve ce prekriti ruzmarin, snegovi i sas !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: