Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 28. 12. 2021.

| Društvo

Zaštitnik građana nije pronašao nedostatke u lečenju profesora DIF-a u zatvoru

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zatvor Prokuplje
Zaštitnik građan proveravao Okružni zatvor u Prokuplju; foto: Lj. M.

Nakon provere rada prokupačkog Okružnog zatvora, iz kancelarije Ombudsmana kažu da nisu utvrđeni nedostaci u lečenju profesora DIF-a Saše Markovića koji je preminuo od posledica kovida, kao i da se dokumentacije zaključuje da je "zavod preduzimao neophodne aktivnosti u cilju pružanja zdravstvene zaštite".

Provera zakonitosti i pravilnosti rada Okružnog rada u Prokuplju, na sopstvenu inicijijativu Ombudsmana, usledila je nakon sumnje porodice pokojnog Markovića da je imao pravilnu negu u zatvoru nakon što je otkriveno da je zaražen virusom korona.

Porodica je tražila da se ispitaju i uslovi u kojima u tom Zavodu borave zaraženi kovidom, a iz kancelarije Zaštitnika građana kažu da su to proveravali, kao i kakvu je zdravstvenu zaštitu i negu imao pokojni profesor, na koji način je kontrolisano njegovo zdravlje i koliko puta su ga lekari pregledali od trenutka kada je otkriveno da je pozitivan.

Nakon pažljivog razmatranja svih činjenica i okolnosti, od značaja za ocenu zakonitosti i pravilnosti rada zavoda, Zaštitnik građana nije našao osnov za dalje postupanje, imajući u vidu da u postupanju zavoda u pogledu pružanja zdravstvene zaštite pokojnog S. M nije utvrdio nedostatke - saopštavaju iz kancelarije Zaštitnika.

Ombudsman je 19. novembra obavio razgovore sa rukovodstvom Zavoda i zatvorskim lekarom, pregledao je medicinsku dokumentaciju, zdravstveni karton i izveštaje zavodskog lekara, izveštaje lekara iz kovid ambulante Doma zdravlja Prokuplje, izveštaje sa pregleda lekara specijaliste infektologa i radiologa na koje Marković upućen nakon što je potvrđeno prisustvo kovida, listu praćenja zdravstvenog stanja, dostupne video zapise, službene beleške zaposlenih i evidenciju o testiranju lica na kovid.

Iz dokumentacije proizlazi da je zavod preduzimao neophodne aktivnosti u cilju pružanja zdravstvene zaštite, te se ne može zaključiti da je postojao pasivan ili drugi nepravilan odnos u pogledu pružanja zdravstvene zaštite imenovanom. Naime, sada pokojnom S. M. omogućeni su pregledi u Domu zdravlja i specijalistički pregledi lekara specijalista radiologije i infektologije u Opštoj bolnici u Prokuplju, nakon kojih nije zadržan na bolničkom lečenju - saopštava Ombudsman.

Nejasnoća je bilo i gde je Marković umro, iz Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija su tvrdili da je preminuo u Opštoj bolnici Prokuplje gde je kolima Hitne pomoći prebačen nakon pogoršanja zdravstvenog stanja ujutru 3. oktobra, dok su u prokupačkoj Bolnici tvrdili da je već bio mrtav kad je dovežen.

Međutim, Ombudsman se time nije bavio, pa to i dalje ostaje nejasno.

Tokom praćenja njegovog zdravstvenog stanja, u dokumentaciji nema podataka koji bi ukazivali na to da je uočeno pogoršanje koje bi zahtevalo bolničko lečenje niti je imenovani lično (ili u svojim izjavama) na to ukazivao. Takođe, na osnovu obavljenog nadzora nad radom zavoda i izvršenog uvida u izolovani video zapis za 03.10.2021. godine, utvrđeno je da je Hitna pomoć stigla u zavod 6 minuta nakon prijema poziva - stoji u izveštaju.

Podsetimo, na uslove lečenja zaraženih osuđenika govorio je i sin Dragoslava Ilića, koji je zbog kovida bio u izdvojenom odeljenju zajedno sa pokojnim Markovićem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojca

    21:00 // 3. 1. 2022.

    Pa gledaj znajuci da OBJEKTIVNOST I POSTENJE vise ne postoje u ovoj drzavi Da su ga upucali ovaj bi konstatovao da nikakovog propusta nije bilo da se sam ubio Odavno vise ovo nije drzava gde pravde ima Kad su upravnici poceli da oslobadjaju robijase a drzave narko bosove STA MI OCEKUJEMO ...

  • Lazar

    12:05 // 29. 12. 2021.

    A sta drugo ocekivati u zemlji Srbiji, gde sve funkcijonise besprekorno?!Samota!!
    U dokumentaciji koju kontrolisu ljudi na koje se sumnja da su odgovorni za neadekvatno lecenje mi trazimo pravdu. Pa jel vam nije palo na pamet da mogu u takvoj vrsti dokumentacije da kazu da su ga sve vreme mazili i pazili? Ni to me ne bi cudilo kad je doktor mrtvog coveka zeleo da ubaci u bolnicu.Cemu se mi nadamo

  • Milan

    10:12 // 29. 12. 2021.

    Koliko smo posrnuli vidi se po ovom izvestaju.Da se zataska sve i da se prikaze da je u drzavi sve u redu pa i preko mrtvih.Zasto je "doktor" vozio mrtvog čoveka u bolnicu i molio da ga prime kao živog ako ga ispravno lečio?Ombudsmana to nije zanimalo,a tužilaštvo i mup?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: