Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:49, 18. 2. 2021.

| Društvo

Zaštitnik građana utvrdio da su sve mere protiv širenja kovida preduzete u niškom zatvoru

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
zatvor
Tvrde da su ispoštovane sve epidemiološke mere; foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Nakon što su porodice osuđenika svedočile o tome da zatvorenici nemaju adekvatnu medicinsku negu i da je loša epidemiološka situacija u niškom Kazneno-popravnom zavodu, a potom i protestovali, reagovao je Zaštitnik građana i utvrdio da ipak nije bilo propusta nadležnih. Pohvalili su to što je zaražene obilazio infektolog u zatvoru, a utvrdili su i da je bilo zaštitne opreme i lekova u trenutku kontrole.

Višu puta su krajem prošle godine porodice zatvorenika svedočile o lošim uslovima u niškom zatvoru u toku epidemije, a podržalo ih je i Udruženje "Novi početak". Potom su zato i protestovali ispred Kazneno-popravnog zavoda, kada su rekli da su "uslovi u zatvoru takvi da bi svi mogli da budu zaraženi".

Nedelju dana kasnije su predstavnici Odeljenja za hitno postupanje Zaštitnika građana kontrolisali Kazneno-popravni zavod, ali navode da nisu otkrili nikakve propuste.

Zaštitnik građana je tokom nadzora nad radom Kazneno-popravnog zavoda Niš, koji je izvršen nakon obraćanja više osuđenih lica nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom obolelih od virusa Kovid-19 u tom zavodu, utvrdio da su u toj ustanovi sprovedene sve epidemiološke mere zaštite od virusa Kovid-19, organizovano testiranje kao i izolacija obolelih i lica koja su bila u kontaktu sa obolelima - navode u saopštenju.

Utvrdili su da je u zatvoru bilo zaštitne opreme i lekova, kao i da su sprovedene sve preporuke Insituta za javno zdravlje Niš - organizovano je testiranje zatvorenika pod sumnjom da su zaraženi, a oni kojima je virus potvrđen su bili u izolaciji, kao i njihovi kontakti.

Takođe navode da su posete privremeno bile zabranjene osuđenicima koji su bili pozitivni na kovid i njihovim kontaktima, kao i dnevni boravak van zatvorenih prostorija, ali je Zaštitnik građana prihvatio razloge za uvođenje tih mera, jer su uvedene kako bi zaštitili zdravlje svih koji se nalaze u zatvoru.

Primer dobre prakse koji je potrebno posebno izdvojiti predstavlja činjenica da je KPZ Niš uspeo da obezbedi da lica lišena slobode periodično u zavodu obilaze i pregledaju infektolozi, čime je postignuta dodatna sigurnost da će zaraženi pacijenti biti lečeni na najbolji mogući način u datim okolnostima - navode u saopštenju.

Zaštitnik građana je to saopštio još 18. januara, a mesec dana kasnije su se time pohvalili i iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, gde kažu da su time potvrđeni njihovi raniji navodi da osuđenici imaju neophodnu medicinsku negu.

A da su sa pojavom korone u ovom zavodu pojedine organizacije želele da zloupotrebe ovu situaciju iz samo njima znanih razloga, šireći lažne tvrdnje da obolela lica u KPZ Niš ne dobijaju terapiju i da zavod nema potrebne lekove - dodaju u saopštenju.

Iz Uprave takođe navode da u celom sistemu izvršenja 37 ljudi ima koronavirus, što je 0,3 % od trenutno 10.778 lišenih slobode, da se osećaju dobro, imaju blagu kliničku sliku i njihovo stanje se 24 sata dnevno intenzivno prati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niko bitan

    04:32 // 10. 8. 2021.

    Verujte zaštitniku građana, Pa isti je zaštitnik kazneno popravnog zavoda u Nišu. Sva sreća pa Srbija dala garancije da će se sa mnom postupati u skladu sa zakonom a s obzirom da se to nije desilo u državi u kojoj sam uhapšen i ekstradiran u Srbiju se vodi postupak i protiv KPZ Niš i protiv zaštitnika građana Jer nisu ispoštovali zakon tako da iz ličnog iskustva znam da zaštitnik građana štiti KPZ

  • Mara

    14:53 // 18. 2. 2021.

    Svaka castcl

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: