Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 28. 2. 2024.

| Društvo

Zašto Katastar preti tužbom “Južnim vestima” i uredniku

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
Južne vesti
Slučaj “skele” i zašto “demanti” nije objavljen? ;foto: Nikola Đukić

Nakon teksta o dugogodišnjim skelama u Dušanovoj ulici u Nišu oko zgrade Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Južnim vestima i glavnom uredniku pisao je u dva navrata Republički geodetski zavod naredbodavnim i pretećim tonom uz reči - “poslednje upozorenje”.

Korak dalje otišli su na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) gde su, za mnoge neprimereno, reagovali na šaljivu objavu urednika u kojoj je obavestio javnost o pritisku i pretnji tužbom koju je izneo Republički geodetski zavod(klikom na sliku/link ispod možete pogledati ceo odgovor RGZ).

Građani nisu blagonaklono odreagovali na ovu vrstu komunikacije državne institucije, pa im celog dana postavljaju pitanja u stilu - “imate vremena da se ovako svađate, a nemate da rešite naš predmet” iznoseći svoja iskustva.


Slučaj “skele” i zašto “demanti” nije objavljen?

U našem tekstu o skelama koje stoje duži niz godina objavljeno je da problem postoji zbog greške u katastru. I to je bilo zvanično objašnjenje državne institucije RFZO.

U celom tekstu korišćeno je malo slovo “k” jer smo pisali da je greška u katastru, u dokumentaciji, u papirima, ne u Katastru, instituciji. Postoji opravdan javni interes pisati o "nekakvim" skelama koje i vizuelno i fizički "muče" Nišlije godinama.

Republički geodetski zavod sam se, izgleda, pronašao uvređenim i tražio demanti - zahtev za odgovor, tumačeći Zakon kako mu odgovara.

Uz lekcije o profesionalizmu medija, izneli su i ocene da su Južne vesti više puta "neosnovano optuživale" Katastar.

Ne čekajući zakonski rok, koji urednik po Zakonu ima na raspolaganju da Zahtev uvaži ili odbije, 5 dana kasnije poslali su novi mejl u kojem izdaju “poslednje upozorenje” pred tužbu “lično” uredniku Milanu Zirojeviću.

Južne vesti kao medij od integriteta nikada ne "naseda" na pretnje i pritiske i bilo kakav sličan vid komunikacije.

Kada pišemo o Katastru kao instituciji (a ovde to i nije slučaj), kao i za sve ostalo - pišemo u javnom interesu iz ugla građana, jer smo glas građana koji vrlo često nemoćno ukazuju na (ne)rad institucija, a vrlo često se i žale na Katastar. To ćemo raditi i dalje.

Državni i javni službenici plaćeni su parama građana, na šta uvek treba podsećati, pa bi svoje vreme i energiju trebalo da utroše na svoj posao, a ne da šalju preteće i svađalačke mejlove i tvitove urednicima medija.

Zarad istine i profesionalizma, Južne vesti su objavile reakciju Katastra nakon što su ih privrednici na sastanku sa gradonačelnicom Sotirovski označili kao “birokratski problematične”.


A šta piše u tom sada već famoznom Zahtevu Katastra oko slučaja “skele”?

Da su, kao i za EI, iz RGZ-a poslali svoju reakciju koja je u interesu javnosti, ona bi u skladu sa uređivačkom politikom Južnih vesti, bila uzeta u razmatranje za objavu.

Ova nije, jer na to imamo pravo štiteći integritet redakcije, a na šta imamo pravo po Zakonu, uz čuvanje dostojanstva profesije.

Ipak, prenosimo njihove reči, bez delova gde nam “sole pamet” o tome šta je naš posao.

Katastar, kao centralna institucija za registraciju nepokretnosti i prava na istima, je važna karika u lancu u procesima koji se tiču rekonstrukcije, adaptacije i sanacije objekata.

Eventualno postojanje grešaka koje su nastale u prethodnim epohama mogu imati dva izvora – tehnički ili imovinsko-pravni. Greške tehničke prirode katastar rešava odmah, što ovde očigledno nije slučaj, dok je za rešavanje imovinsko-pravnih grešaka potrebna saradnja više strana, uključujući vlasnike objekata, institucije, sudove itd.

Dodatno, želimo da skrenemo pažnju na važnost profesionalnog i objektivnog izveštavanja, koje treba da se temelji na proverenim informacijama i da doprinosi informisanosti javnosti na transparentan i odgovoran način. Iznesene optužbe na račun katastra, bez adekvatnog uvida u složenost i specifičnosti procesa koji su u toku, kao ni obraćanja RGZ-u za relevantne informacije, stvaraju pogrešnu percepciju o radu ovih institucija i neopravdano uticati na mišljenje javnosti - napisali su iz RGZ-a.

A čitaocima i građanima niko ne može oduzeti pravo da komentarišu rad onih čije plate plaćaju i da traže da im birokratija olakša život, ne oteža.

Kao ni novinarima da o svim tim problemima pišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jadranka Mojsilovic

    12:18 // 1. 3. 2024.

    Što reče niški aforisticar:"Ako želiš da nekog da kunes, prokuni ga da ide u
    Katastar, veće kletve nema."

  • Гага

    11:06 // 1. 3. 2024.

    Јел'скеле око зграде фонда ПИО и РФЗО стоје годинама;само сметају,јер се ништа не ради;то је чињеница коју сви видимо?Ко је,за то крив,њему пријава?!

  • Korisnik

    18:59 // 29. 2. 2024.

    Konačno da jedna stvar ujedini čitaoce komentatore - nesposobnost i aljkavost radnika katastra. Mi glasamo za jedne ili za druge ali kad je reč o katastru svi su pod istom zastavom. Uaaa katastar, uaaa nesposobni koji nas maltretiraju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: