Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 19. 6. 2017.

| Društvo

Zašto nastaju problemi u javnim nabavkama u zdravstvu i kako ih se rešiti?

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Novi Klinički centar
Veliki tender za nabavku opreme za novi KC Niš; Foto: JV/P. B.

Još se ne zna ishod cele afere oko kupovine opreme za opremanje nove zgrade niškog Kliničkog centra. Ipak, to je samo jedan od primera spornih tendera koji se sprovode u zdravstvu. Gde su problemi i kako ih rešiti, tema je debate koju BIRN i Južne vesti organizuju u sredu od 14 sati u Media centru u Nišu.

U 90-minutnoj debati koju će moderirati glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević, najavljeno je učešće Marine Mijatović iz Pravnog skenera, građanskog nadzornika u postupku nabavke opreme za KC Niš Kristine Glavardanov i Marka Blagojevića iz Komisije za obnovu kliničkih centara. Osim njh, u debati će učestvovati Rade Đurić iz organizacije "Transparentnost Srbija", dok su predstavnici Uprave za javne nabavke otkazali učešće, a odgovor Komisije za zaštitu prava se još čeka.

Želimo da na jednom mestu okupimo zaiteresovanu stručnu javnost i pripadnike institucija u cilju unapređivanja sistema koji se bavi zdravstvenom zaštitom  građana Srbije. Svedoci smo da uprkos najavama, uprkos kreditima, uprkos brojnim pokušajima, Srbija godinama ne uspeva da poboljša stanje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da onda kada neke klinike i bude delimično obnovljene to se ne vedi u moru problema koje guše zdravstvo u Srbiji - kažu organizatori.

Učesnici će govoriti o problemima koje prate javne nabavke u zdravstvu, transparentnosti postupaka, nameštanju konkursa i drugim bitnim temama.

BIRN i Južne vesti žele da se kroz razgovor i predlog konkretnih rešenja dođe do novih politika koje bi pomogle institucijama da na bolji, svrsishodniji  i transparentniji način urede oblast nabavki u zdravstvnenom sistemu Srbije bez obzira na to da li se radi o nabavci opreme, nabavci lekova ili izgrađnji novih zdravstvenih ustanova - dodaju organizatori.

Oni pozivaju sve zainteresovane da se pridruže debati, kako bi kroz razgovor došli do zaključaka koji mogu da unaprede sistem zdravstva i za građane i za zaposlene u njemu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: