Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 30. 8. 2019.

| Društvo

Zastupnica Banje Topilo: Objekte ruše zbog nečijeg ličnog interesa

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
banja topilo
Decenijski problemi sa Banjom Topilo; foto: G. N.

Pošto je niška inspekcija donela rešenje o rušenju objekata u Banji Topilo, advokatica Nataša Nikolić koja zastupa suvlasnike ovog privrednog društva kaže da se priprema žalba na ovu odluku. S obzirom na to da nijedan postupak u ovom slučaju nije doveden do kraja, a svaki zahtev suvlasnika odbijen, ocenjuje da postoji lični interes da se objekti sruše.

Objekti na izvorištima termalne vode ne rade od prošle godine, a mnogo ranije Grad Niš je povratio zemljište na kojem se nalaze navodeći da privatnici koriste termalne vode za svoj lični profit, što šteti državi. Argument je bio i da su objekti sagrađeni bez dozvole. Nataša Nikolić advokatica Zastupnica vlasnika Banje Topilo kaže da priprema žalbu na rešenje o rušenju, a da će tražiti i da se odloži izvršenje; Foto: V. M. R.

Međutim, zastupnica privatnih suvlasnika PD Banja Topilo kaže da su zgrade sagrađene 1992. uz dozvolu gradskog Sekretarijata za privredu za obavljanje delatnosti, što je značilo da su bili ispunjeni svi uslovi. Ističe i da se u to vreme nije izdavala dozvola za gradnju, jer tadašnji planovi to nisu predviđali, a da su kasniji pokušaji vlasnika da ih ozakone propali.

Advokatica negira i izjave zvaničnika da ovo privredno društvo nelegalno koristi termalne vode, navodima da nema zakonskih ograničenja da pravno lice bude vlasnik zemljišta ili objekta na mestu gde je izvor. Banja Topilo je, tvrdi, redovno izmirivala svoje obaveze prema državi, pa joj nije činila štetu.

Ističe da su i u rešenju o rušenju objekta navedene pogrešne katastarske parcele, jer su pisane stare oznake. Ako bi izvršili rešenje gradske inspekcije, dodje, srušili bi pumpnu stanicu koja snabdeva vodom naselje Topilo. Kvaka je upravo u tome, dodaje, što su parcele navedene u rešenju inspekcije u vlasništvu Grada, a na onoj na kojoj se zapravo nalazi objekat privredno društvo ima pravo korišćenja.

Ovo ih navodi na sledeći zaključak:

Odbijanje svih zahteva i ozakonjenjna, legalizacije i svih ostalih i to na taj način da se krši zakon upućuje nas na zaključak da postoji nečiji lični interes i da se po svaku cenu donose neka rešenja samo da bi došli do krajnjeg ishoda - rušenja objekta i oduzimanja zemljišta koje je dato - zaključuje Nikolićeva.

Ističe i da su postupci koji se vode u slučaju PD Banja Topilo dugotrajni, te da nijedan još nije završen. Smatra da to šalje lošu poruku investitorima u Srbiji.

Ovim se šalje poruka investitorima da Srbija nije sigurno mesto za ulaganje jer u svakom trenutku mogu da izgube sve što su uložili. Pravo na imovinu je još samo ustavom zagarantovano pravo na papiru, još ne možemo da ga realizujemo, da se pozivamo na to ustavno pravo i da budemo sigurni da će svi državni organi da podrže to - zaključuje zastupnica investitora.

Podsetimo, oko ovih obekata ranije su se sporili i sami suvlasnici, jer je reč o privrednom društvu u kome udeo ima i Turističko društvo Banja Topilo, koje je 2013. preuzelo objekte. Tadašnji predsednik Opštine Crveni Krst, a sadašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović svojim telom je branio sudskom izvršitelju da sprovede tadašnju odluku suda i vrati ključeve privatnim suvlasnicima.

Kada je zemljište vraćeno Gradu, protestovali su i meštani, ali je stav inspekcije Nišavskog okruga tada bio da po zakonu ne mogu da koriste izvor termalne vode.

Iz Opštine Crveni Krst gde očekuju da će dobiti pravo upravljanja nad ovim mestom i konstituisati ga i legalno kao banju, ranije su naveli da ima zainteresovanih investitora koji bi na tom mestu pravili motele.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:53 // 30. 8. 2019.

    predsednika Banje topili Milinka.neće to da dozvoli.Da nam sve uniste

  • Mucko

    16:00 // 30. 8. 2019.

    Ah taj gradonnacelnik, prvo branio svojim telom od Izvrsitelja, a sada cuti. Svaka cast za njega, ali on je vojno lice u penziji koje samo izvrsava zelje partijskih nadredjenih oficira.

    • Bucko

      16:35 // 30. 8. 2019.

      Gradonačelnik je vojno lice u INVALIDSKOJ penziji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: