Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 24. 2. 2023.

| Društvo

Zatvorili, kaznili niški restoran "Butik", pa dozvolili da nastave rad uz poštovanje mera - odgovor "Južnim vestima" iz Ministarstva zdravlja

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Delta planet
U nedelju i ponedeljak građani su se javljali sa simptomima trovanja nakon obroka u istom restoranu; foto: LJ.J.

Institutu za javno zdravlje Niš pre 5 dana prijavljena je epidemija u restoranu “Boutique” u tržnom centru “Delta planet”, odgovorili su Južnim vestima iz Ministarstva zdravlja, nakon što je u uzorcima pacijenata koji su primljeni na nišku Infektivnu kliniku pronađena salmonela. Posle nekoliko inspekcijskih kontrola, kazne sanitarnirnih inspektora i zabrane prometa određenih vrsta namirnica, restoranu je dozvoljen dalji rad uz poštovanje izrečenih mera.

Dana 19. februara Institut za javno zdravlje Niš prijavio je epidemiju gastroenterocolitisa u restoranu "Boutique“, navode iz Ministarstva. Sedam pacijenata javilo se Klinici za infektivne bolesti UKC Niš.

Sanitarni inspektor Odseka za sanitarni nadzor Niš istog dana je izvršio vanredni inspekcijski nadzor i naložio zabranu upotrebe prostorija do dobijanja rezultata uzetih briseva od strane IZJZ Niš i dobijanja izveštaja o ispitivanju vode. Naložen je vanredni sanitarni pregled zaposlenih. Od strane veterinarske inspekcije izrečena je zabrana prometa određenih vrsta namirnica. Istog dana uzeti su uzorci i brisevi za mikrobiološku analizu od strane IZJZ Niš. Od ukupno 20 briseva, 7 briseva je neispravno - aerobne mezofilne bakterije (brisevi radnih površina, brisevi ruku zaposlenih i brisevi radne odeće). Izvršena je vanredna dezinfekcija objekta - navode u odgovoru iz Ministarstva Južnim vestima.

Kako objašnjavaju - dan kasnije, u ponedeljak 20. februara, u večernjim satima izvršen je kontrolni inspekcijski nadzor objekta, kada je utvrđeno "da se u objektu ne obavlja delatnost".

Zbog propusta u održavanju higijene u objektu, u vreme vanrednog terenskog inspekcijskog nadzora, zameniku šefa kuhinje je izdat prekršajni nalog, kao i dva prekršajna naloga za dva zaposlena lica zbog propusta. Protiv pravnog lica i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - objašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju i da su kontrolu uradili i 3 dana kasnije - 23. februara, kada su pri kontrolnom inspekcijskom nadzoru utvrdili da je nadzirani restoran postupio po izrečenim merama, a kako su rekli - time prestaje da važi zabrana korišćenja prostorija, postrojenja, uređaja, nameštaja, opreme i pribora ugostiteljskog objekta d.o.o Beograd - ogranak "Boutique“ Niš, uz uslove.

Uz poštovanje preporuka iz stručnog mišljenja IZJZ Niš o održavanju visokog nivoa sanitarno-higijenskog stanja u objektu, lične higijene zaposlenih, pravilnoj primeni čišćenja i dezinfekcije objekta, kao i dopune predloga mera vezano za obustavu distribucije hrane - rekli su iz Ministarstva.

Podsetimo, u nedelju i ponedeljak građani su se javljali sa simptomima trovanja nakon obroka u istom restoranu. Hospitalizovane osobe su stabilnog stanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SNSovski pre svega

    22:19 // 27. 2. 2023.

    Da je bilo koji drugi niski kafic/restoran u pitanju bez SNS veza, bio bi zatvoren i zaboravljen. Nazalost, nije.

    • BURKE PRAVI

      10:59 // 28. 2. 2023.

      Pa da budem iskren štrokavo i kod Rajka.
      Dobro tamo ne idu ovi naši,al zato bato U GALIJU SE SVE CKLI!!!!!

  • Nikola Petrović

    18:50 // 26. 2. 2023.

    Prvo su Staru Srbiju kafanu u koju me je otac vodio kao dete na ćevape i sok upropastili, napravili kič mesto za novokomponovane barabe i "starlete", a danas posle ko zna koliko decenija te kafane nema. Otvoren je Maxi itd. No dokle god moje drage Nišlije budemo nemarno čuvali grad i ovo malo što je od njega ostalo, za bolje od trovačnica iz Delte i nismo. Prijatan obrok.

  • Naissus

    18:09 // 25. 2. 2023.

    Niti sam kad usao u Deltu niti imam nameru da udjem jer sve sto se tamo nalazi, sve je vec vidjeno jer je Delta popunjavana iseljavanjem gradskih objekata i objekata iz podzemnog prolaza. Cene su nagruvali 10+ ali, iako je sredina 21. veka, zaposleni i dalje ne umeju da peru ruke i da brisu prasinu ... Ovaj dogadjaj je za katanac ali ocigledno vazi ona narodna "kadija te tuzi, kadija ti sudi"

    • Ахм

      07:58 // 26. 2. 2023.

      Ни једна радња из подземног није у Делти;Подземни пропада из другог разлога-места за мале трговине нема,често су и скупље од великих трговачких ланаца.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: