Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 21. 10. 2020.

| Društvo

Zaustavljeni radovi na gradilištu u Nišu u delu gde su pronađeni arheološki ostaci

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gradilište nalazište
Deo radova gde su pronađeni ostaci zaustavljen; foto: JV

Radovi na gradilištu u Nišu obustavljeni su u delu parcele gde su pronađeni arheološki ostaci, za koje se pretpostavlja da su zidovi nekog vizantijskog objekta, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Ljiljana Berić. Investitor treba da plati arheološka istraživanja, kaže Berićeva, a počeće kada dobiju dozvolu Ministarstva kulture.

Nakon prijave građana arheolozi su na mestu gde se gradi stambeno-poslovni objekat u Nišu pronašli arheološke ostatke.

To isprva nije zaustavilo radove na Bulevaru Svetog Pantelejmona, ali je šef gradilišta u ime investitora obećao pomoć arheolozima i rekao da će dozvoliti da se arheološka istraživanja sprovedu.

Deo radova je zato zaustavljen, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Niš Ljiljana Berić. gradilište nalazište Investitor dužan da plati istraživanja; foto: JV

Epilog je da se obustavljaju radovi na delu parcele gde je to pronađeno. Obavešten je investitor i on se uključio u to u dogovoru sa našim arheolozima, da se to istraži. Bitno je da u jednom delu koji je počeo on može da nastavi gradnju, ali da su u delu parcele gde je pronađen zid radovi zaustavljeni - ističe Berićeva.

Objašnjava i koji radovi na gradilištu ne mogu da budu nastavljeni.

S druge strane gradilište ima još jedan objekat, za koji još nisu krenuli zemljani radovi, tako da su na tom delu zaustavljeni. Ovo što je sada postavljen temelj to nije gotova zgrada, ima još jedan deo parcele na kome su planirani radovi i to su zaustavljeni zemljani radovi - objašnjava.

Arheološka istraživanja treba da plati investitor. Berićeva kaže da arheolozi još obilaze teren kako bi utvrdili tačan gabarit prostora koji će istraživati i potom će dati procenu. Istraživanje takođe ne može da počne bez dozvole Ministarstva kulture.

Istraživanje ne može da počne tako brzo. Da bi se krenulo potrebno je prvo da investitor potpiše ugovor sa nama da obezbeđuje ta sredstva, a onda da sa tim da su obezbeđena sredstva tražimo dozvolu Ministarstva kulture, jer iskopavanja nisu moguća bez te dozvole - dodaje Berićeva.

Dozvolu za istraživanja može da dobije samo ustanova zaštite ili naučna ustanova, kaže Berićeva, a to znači da investitor može da angažuje Zavod za zaštitu spomenika Niš ili eventualno Arheološki institut ili neku drugu srodnu ustanovu za to.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Sale

    08:45 // 23. 10. 2020.

    Ne potpisuj ništa ! Ko istražuje, neka plati.

  • Mitar

    20:27 // 22. 10. 2020.

    Jadan covek! Kada naidju na celu crkvu, oni je prekriju ciradom i nastave koridor za 2 dana, a onda neko ko zida kucu ili zgradu, ako naidje na nesto mora da obustavi radove, plati areologe i jos da ceka milost dozvole.
    Naravoucenije, ljudi kada zidate ne pustajte nikoga na grafilista nego ograda od 3 metra i samo zaposleni imaju pristup pa u 3 dana udri bagere na 24 h i mirna glava.

  • Ivana

    10:45 // 22. 10. 2020.

    Sta cemo sa time sto su to isto iskopali samo 200 metra na drugom gradilistu ispod pomenutog???

    • Kojot

      11:58 // 22. 10. 2020.

      Sta cemo sto je onda preko toga uradjen vec asfalt koji je grad Nis pre par godina zavrsio? Sto preko toga prolazi somborski bulevar? Znaci da je grad nis znao to ali precutao kad je radjena ulica????? Ajde sad strucnjaci sa komentara gde ste?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: