Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 12. 4. 2022.

| Društvo

Zavod: Rimski vodovod nije trajno oštećen, slede istraživanja

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
zavodd

Radovi na nekadašnjem Somborskom bulevaru u delu gde je nedavno pronađen drugi deo rimskog vodovoda iz antičkog Naisusa su obustavljeni, kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika i ističu da građevinske mašine nisu nanele trajno oštećenje. Pokrenuli su pregovore oko zaštitnih arheoloških istraživanja, a postoji mogućnost da značajno otkriće bude prezentovano u trotoaru van kolovoza.

Pre nekoliko dana, tokom nastavka izgradnje Bulevara Svetog Pantelejmona, otkriven je drugi deo rimskog vodovoda koji je pronađen pre više od jedne godine na gradilištima na Panteleju.

Mašine su i nakon otkrića bile na terenu, a iz Zavoda kažu da su obustavljeni radovi u delu gde se nalazi vodovod.

Radovi na izgradnji Bulevara van zone očekivane trase rimskog akvadukta nisu obustavljeni, jer za time nema potrebe sa aspekta zaštite kulturnog nasleđa (do eventualne pojave arheološkog nasleđa). Zavod je odmah nakon konstatovanja situacije na terenu reagovao u skladu sa svojim nadležnostima. Pokrenuti su pregovori oko organizacije zaštitnih arheoloških istraživanja na prostoru otkrivenog arheološkog nasleđa u zoni koja je ugrožena planiranom izgradnjom - navode iz te ustanove.

Dodaju da građevinske mašine nisu trajno oštetile vodovod, a arheolog Aleksandar Aleksić navodi da nakon istraživanja sledi prezentacija tog otkića. zavod

Ukoliko postoji mogućnost da se traži njegova prezentacija u trotoaru van kolovoza, da može u trotoaru da se zaštiti staklom ili nečim providnim, da taj deo u trotoaru može da se vidi, da ostane na mestu. I to je bitna stvar u zaštiti kulturnog nasleđa, da je kulturno dobro na svom originalnom mestu - kaže Aleksić.

Inače, Zavod je 2020. godine sproveo zaštitna arheološka istraživanja na gradilištima gde je pronađen rimski vodovod koji datira između 3. i sredine 5. veka. Kako navode, reč je o specifičnoj vrsti arheološkog nasleđa, objektu linijskog tipa koji je bio jedan od glavnih pravaca vodosnabdevanja rimskog grada Naisusa.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ŠTA NE SRUŠIŠE BARBARI

    10:34 // 13. 4. 2022.

    SRUŠIĆE BARBERINI .

    To je tako kad grad vode ljudi da jevtinim diplomama, plati se štampanje, ručak i uramljivanje i to je to.

  • providan asfalt!? čuo arheolog za to čudo?

    07:49 // 13. 4. 2022.

    Ono što je norma za planinske šetačke i biciklističke staze, parkove, to kod nas nije ni u snovima zaposlenih na javnim jaslama. Čim izađu iz Srbije jurnu u šoping centre da utroše naš novac, umesto da korisno upotrebe svoja putovanja i nešto nauče od država unašem okruženju...

  • Zoki Maksic

    00:12 // 13. 4. 2022.

    Ako je tolika pometnja oko tog rimskog vodovoda, ja imam jedno prosto pitanje, da li grad ima dozvolu za izgradnju bulevara posto nema nigde table oko gradilista. Ko gradi, koliko kosta, ko je projektant itd?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: